Vermoeidheid

vermoeidVermoeidheid is een veelvoorkomende klacht, vooral aan het begin van de zwangerschap en in de laatste paar weken.

Normaal gesproken ga je je beter voelen rond de 14 weken. Veel zwangere geven aan de eerste weken van de zwangerschap hondsmoe te zijn geweest, maar na een week of 14-16 hebben ze het gevoel dat ze de hele wereld weer aan kunnen.

Moeheid in het begin hoort erbij, later is het vaak een teken dat je te veel hooi op je vork neemt!

Het enige advies wat ik hier kan geven is… toegeven aan je moeheid.

Er gebeurt heel veel in je lichaam en het is logisch dat je lichaam zich daaraan moet aanpassen. Ga dus gewoon vroeg naar bed en laat thuis de boel de boel. Betere tijden zijn in aantocht.

Veel zwangere vrouwen hebben een fulltime baan. Dit is al een hele belasting als je niet zwanger bent. Werken, snel boodschappen doen, koken en dan ook nog je huishouden. Onderzoek wijst uit dat het, helaas, nog steeds zo is dat de mannen niet de helft van het huishoudelijke werk op zich nemen.

Als je zwanger bent is het heel normaal dat je meer moet rusten, als je fulltime werkt lukt dat vaak niet. Het is dan niks gek dat je moe bent en ’s avonds om 21.00 uur je ogen dicht vallen. Ga dan ook vroeg naar bed en probeer je partner ervan te overtuigen dat hij nu toch wat meer taken op zich moet nemen.

Een zwangerschap moet tegenwoordig bijna even tussendoor. Alle andere activiteiten moeten gewoon door kunnen gaan, is de algemeen geldende mening. Maar je lichaam is het hier waarschijnlijk niet mee eens. Moeheid is vaak een signaal van je lijf dat je echt te druk bent. Je lichaam wil meer rust. Als jij dat niet geeft zal de moeheid alleen maar toenemen.

Probeer je leefstijl dus wat aan te passen aan je zwangerschap. Jouw lijf gilt het uit dat het moe is, geef eraan toe. Het is heel normaal dat je niet meer alles kunt wat je eerder wel van jezelf verwachtte. Er gebeurt zoveel in je lijf, dat vraagt gewoon wat aanpassing in je ritme….

Blijft de moeheid na de 16e week bestaan, is bij het bloedonderzoek geen bloedarmoede geconstateerd EN rust je al wat vaker, dan adviseer ik altijd om wat extra vitaminen te gaan gebruiken. Let wel op dat je een preparaat koopt wat speciaal is gemaakt voor zwangere vrouwen, dit in verband met de juiste afstemming van de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Hoewel het wetenschappelijk niet is bewezen dat multivitaminen helpen, zie ik in de praktijk dat veel vrouwen zich toch beter gaan voelen als ze de tabletten een paar weken gebruiken.

Helaas zijn er vrouwen die de hele zwangerschap moe blijven ondanks dat het Hb goed is en ze al extra vitamines gebruiken. We kunnen hier niet echt een reden voor geven, soms spelen de hormonen mee. Sommige vrouwen worden door het zwangerschapshormoon lusteloos en zelfs depressief. Weet dan dat het van tijdelijke aard is en probeer gewoon wat meer te rusten.

 


Gerelateerde artikelen

Bloedarmoede Bloedarmoede

Als je zwanger bent, heb je meer kans op bloedarmoede dan buiten de zwangerschap. Bij bloedarmoede kan het bloed minder zuurstof vervoeren, en daardoor kun je je moe en duizelig voelen. De medische term voor bloedarmoede is anemie. Ook na een bevalling kun je last hebben van bloedarmoede, vooral als je meer bloed hebt verloren […]

meer lezen ...
voeding ijzer Voeding ijzer

Als je zwanger bent, of net bevallen, kun je wel wat extra ijzer gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt?

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Slaapprobleem; eerste 3 maanden

Veel zwangeren hebben al vroeg in de zwangerschap een slaapprobleem. De hele dag zou je wel willen slapen, hondsmoe voel je je en een dag lijkt eeuwig te duren. Maar als je eindelijk naar bed mag wil de slaap niet komen omdat je misselijk wordt of moet je er tig keer uit om te plassen. […]

meer lezen ...