Verzorging gebit

Verzorging gebit: in de zwangerschap heel belangrijk, het kan een vroeggeboorte voorkomen…

Een bekend spreekwoord is: ieder kind kost een tand. Maar is dit wel zo?

Zoals overal in het lichaam verandert er ook in de mond en aan het gebit het een en ander tijdens de zwangerschap. Toch verandert de vatbaarheid voor tandbederf (cariës) niet tijdens de zwangerschap.
Maar veel vrouwen krijgen een andere eetbehoefte als ze zwanger zijn. De eetlust neemt toe, zo ook de suikerbehoefte. Iedere keer dat er iets zoets gegeten wordt is dat een aanval op het gebit.
Dit is een reden waarom het gebit het zwaarder te verduren heeft in de zwangerschap.

Laat je gebit, liefst VOOR de zwangerschap, goed controleren

Daarnaast geven veel vrouwen over, zeker gedurende de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Het zure maagzuur tast het tandglazuur aan. Het tandzuur verdwijnt hierdoor gedeeltelijk en dat komt niet meer terug.

Tandvleesontstekingen komen vaker voor in de zwangerschap.
Door een combinatie  van een veranderende hormoonhuishouding en zwelling van het tandvlees gaat het tandvlees makkelijker bloeden, hierdoor ontstaat er een open weg voor bacteriën om een ontsteking te veroorzaken. Tandvleesontsteking komt bij 50% van de zwangere vrouwen voor, vaak zonder dat er klachten zijn.

In de zwangerschap worden de bindweefselbanden in het hele lichaam slapper, maar ook tanden en kiezen gaan losser zitten. Dit herstelt zich vanzelf weer na de bevalling.

Vrouwen die al voor de zwangerschap last hebben parodontitis (ontsteking van het houvast van het gebit) hebben  in de zwangerschap vaak meer last van parodontitis.
Volgens diverse onderzoeken zou een onbehandelde parodontitis tot vroeggeboorte kunnen leiden. Waarom dit is, is nog niet precies bekend.
Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat de ontsteking een verhoogde activiteit van de afweerreactie van het lichaam geeft en dit kan weeën opwekken.
Bovendien kunnen bacteriën via de bloedbaan in de placenta komen en daar een afstotingsreactie veroorzaken.

Het is dan ook heel belangrijk om ontstekingen in de mond te voorkomen tijdens je zwangerschap.

Zwangeren met een aandoening aan het gebit hebben een 3 tot 7 keer zo hoge kans op een vroeggeboorte dan zwangeren zonder aandoening aan het gebit.

Het advies is om je gebit, liefst vóór, maar in ieder in de zwangerschap te laten controleren.
Doe dit niet in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Bacterien die in je mond zitten kunnen in je bloedbaan komen en zo de aanleg van de baby verstoren.

Ga het liefst vóór je zwangerschap naar de tandarts voor een checkup. Als je dat niet gedaan hebt, ga dan zodra je de 3 maanden voorbij bent.

Bij 82% van de vrouwen die gedurende de zwangerschap pre-eclampsie ontwikkelden werd in een onderzoek (Kunnen 2007) een ernstige mondinfectie gezien.
Mondinfecties lijken hiermee een verhoogd risico te geven op het ontwikkelen van deze ernstige vorm van zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk in de zwangerschap)

 


Gerelateerde artikelen

Bezoek tandarts in de zwangerschap Bezoek tandarts

Hoe raar het ook klinkt: tandvleesproblemen geven een verhoogd risico op vroeggeboorte. Laat daarom wat vaker je gebit controleren als je zwanger bent.

meer lezen ...
Gebitsverzorging zwangerschap Gebitsverzorging

Goede gebitsverzorging en mondhygiëne zijn in de zwangerschap nog belangrijker dan ervoor. Het voorkomen van ontstekingen en het verminderen van de extra belasting die je gebit in de zwangerschap ondergaat is belangrijk. Poets in ieder geval twee keer per dag met tandpasta. Flossen en etensresten verwijderen met een tandenstoker of -ragger is altijd belangrijk maar […]

meer lezen ...
tandarts zwangerschap Feit of fabel: de tandarts mag niet verdoven en geen foto’s maken

Een extra bezoek aan de tandarts is verstandig, maar mag je verdoofd worden?

meer lezen ...
Feit of fabel; tandvleesproblemen verhogen risico miskraam Feit of fabel: tandvleesontsteking verhoogt het risico op miskraam

Er is veel onwetendheid over het gebit in de zwangerschap. Wat is nu waar?

meer lezen ...

Gerelateerde Week artikelen

Zwangerschap week 13, wat gebeurt er allemaal, hoe ontwikkelt je baby? Week 13. De baby kan zijn hoofdje draaien

Aan het eind van deze week is je baby geheel gevormd. Nu is het een kwestie van groeien en de functies van de diverse organen verder verbeteren.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen