Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby

Het eten van vette vis is gunstig voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby tijdens de zwangerschap en de eerste 20 jaar daarna.

De hersenen van de foetus groeien heel snel tijdens de zwangerschap en wegen bij de geboorte ongeveer 350 gram.
De hersenen blijven de eerste 20 levensjaren groeien en verdrievoudigen in grootte.
De hersenen bestaan voor ongeveer 50% uit vet, voornamelijk meervoudig onverzadigde lange ketenvetzuren, waarvan de belangrijkste de omega 3 vetzuren zijn. Dit zijn de vetzuren die vooral voorkomen in vette vis.

Lust je geen vis? Kijk onderaan de pagina voor alternatieven om de zo gezonde omega 3 vetzuren binnen te krijgen.

Onderzoeken over de hele wereld hebben aangetoond dat het eten van vette vis tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de periode van borstvoeding heel belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus/baby.

De omega 3 vetzuren die in vette vis zitten, en voor de ontwikkeling van de hersenen dus zo belangrijk zijn, kunnen niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt. Je moet ze dus via de voeding binnenkrijgen.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van moeders die voldoende vette vis aten tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding, betere communicatieve vaardigheden en een hoger IQ hebben. Ook de fijne motoriek en de sociale ontwikkeling zou duidelijk beter zijn.

Naast veel gezonde voedingsstoffen kunnen vette vissen en roofvissen ook kwik, dioxinen en PCB’s bevatten. Die stoffen komen in de vis terecht door milieuvervuiling.
In het algemeen zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van vette vis groter dan de nadelen. Vanwege de dioxinen wordt het eten van paling uit de grote rivieren afgeraden. Als je paling koopt, vraag dan of het kweekpaling is of paling uit het IJsselmeer.

In verband met te hoge concentraties kwik, wat schadelijk is voor je ongeboren kind, worden de volgende vissoorten afgeraden:
koningsmakreel (Atlantische makreel is wel een goede keuze), tonijn, zwaardvis, paling en ook pangasius is sterk vervuild met kwik.

Vissen met hoge concentraties vetzuren én lage concentraties kwik zijn:
Ansjovis, atlantische makreel, forelfilet, haring (niet rauw eten, wel als rolmops bv) sardines en zalm.

Vacuüm verpakte vis eten tijdens de zwangerschap wordt ook afgeraden omdat hierin de listeria bacterie kan voorkomen.

Naast een betere ontwikkeling van de hersenen wordt de kans op een vroeggeboorte en een te kleine baby ook verkleind door voldoende visvetzuren binnen te krijgen.

Hoeveel vis moet je eten?
Eet liefst meerdere porties vette vis (ansjovis, atlantische makreel, forelfilet, haring (niet rauw eten, wel als rolmops bv) sardines en zalm) per week tijdens je zwangerschap, maar ook als je borstvoeding geeft, om je kind een zo goed mogelijke ontwikkeling van de hersenen te geven en de kans op vroeggeboorte of een te kleine baby te voorkomen. De laatste onderzoeken geven aan dat je 500 mg DHA (vis vetzuur) per week binnen zou moeten krijgen, dat is 2 tot 4 porties vette vis.

Of supplementen net zo goed werken als verse vis is nog niet met zekerheid te zeggen, onderzoek is hier niet eenduidig in. Neem dan ook het liefst verse vis en alleen als je echt geen vis lust een supplement.

Omdat de hersenen in de eerste 20 levensjaren verdrievoudigen in grootte, is het belangrijk je kind, na de periode van borstvoeding, vis te leren eten. Ook al lust jij het zelf niet,je kind heeft er op voorhand niets op tegen. Probeer je kind dus meerdere keren per week vette vis te eten te geven.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van moeders die voldoende vette vis aten, betere communicatieve vaardigheden en een hoger IQ hebben…

Alternatieven voor vis
Een ander alternatief voor de gezonde vetten van vis zijn (wal)noten. Neem iedere dag een handje (50 gram) (wal)noten om voldoende van deze gezonde vetten binnen te krijgen. Walnoten bevatten ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid calcium en magnesium. Beperk jezelf wel tot aan handje, want noten bevatten natuurlijk wel veel kcal!

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van visoliesupplementen hetzelfde gunstige effect heeft als het eten van vis op de ontwikkeling van de hersenen, waarschijnlijk speelt de combinatie met andere stoffen uit vis ook een rol. Als je een supplement met visolie koopt, let er dan op dat het inderdaad EPA en DHA bevat (dagdosering EPA en DHA voor zwangeren volgens laatste onderzoek 500-1000mg, waarvan tenminste 500 mg DHA)).

Gebruik tijdens de zwangerschap geen levertraan omdat dit veel vitamine A bevat.

Bronnen:
Meyers, GJ en Davidson, PhW
Hibbeln ea (ALSPAC study)
Voedingscentrum
Tijdschrift voor verloskundigen nov 2019


Gerelateerde artikelen

Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...
Recepten Recepten

Gezond eten kan zo makkelijk zijn. We geven je recepten die in 20 min. op tafel staan

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Waar kun je bevallen? Waar kun je bevallen?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende plekken om te bevallen? Wij zetten de feiten op een rij.

meer lezen ...
Menstruatie achtige buikpijn Menstruatie-achtige buikpijn

Je hebt last van zeurende/stekende pijn in je onderbuik. Kan het kwaad?

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Noten goed voor hersenontwikkeling baby Noten goed voor hersenontwikkeling baby

Voldoende noten zorgen voor betere hersenontwikkeling van de baby

meer lezen ...
Slechts 25% zwangeren krijgt voldoende omega 3 vetzuren binnen.

Onderzoek onder 600 zwangeren toont aan dat slechts 27% van de zwangeren en 25% van de jonge moeders voldoende van het omega 3 vetzuur DHA binnenkrijgt. Het onderzoek is uitgevoerd door het Alberta Pregnancy Outcomes an Nutrition (APrON) onderzoek. APrON volgt ruim 2000 zwangeren en hun kinderen uit Calgary en Edmonton. Het belangrijkste doel van […]

meer lezen ...
Meer dan 2 keer per week vis lijkt toch geen probleem in zwangerschap.

In Nederland, en de meeste ontwikkelde landen, geldt het advies om twee keer per week (en niet meer) vis te eten als je zwanger bent. Waarom twee keer per week en niet vaker? Vis bevat, naast heel veel gezonde stoffen, verontreinigingen die mogelijk schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus zo wordt tot nu […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen