Vieze oogjes

Vieze oogjes bij de baby, wat is het en wat kun je doen?

Sommige baby’s hebben last van licht ontstoken oogjes.
Dit komt doordat de traanbuis (een dun gangetje van de binnenooghoek via de traanzak, naar de binnenkant van de neus-keelholte) bij baby’s soms is afgesloten met een klein dun vliesje. Daardoor raakt de traanbuis sneller verstopt.
Via de traanbuis wordt normaal gesproken het traanvocht met vuiligheid uit het oog, afgevoerd naar de neus- en keelholte.
Doordat het afvoeren van vuiligheid via de traanbuis niet goed mogelijk is, raken de oogjes sneller geïrriteerd en ontstoken.

Een ontstoken oogje bij je baby gaat meestal binnen een paar dagen over. Bij de meeste baby’s (90%) scheurt het vliesje dat de traanbus afsluit spontaan binnen 6 weken na de geboorte.

Wat kan je doen bij vieze oogjes bij je baby?

Maak de oogjes schoon met een watje die je in afgekoeld gekookt water dept.
Wrijf van buiten naar binnen, dus naar de neus toe, en gebruik voor iedere veeg een schoon watje.
Als je borstvoeding geeft, druppel dan na het schoonmaken een beetje borstvoeding in het oogje, dit werkt desinfecterend.

Verder kan je 3 maal per dag met een schone pink of duim vanuit de ooghoek naar de neus masseren. Op die manier masseer je de traanbuis leeg en in sommige gevallen zelfs open.

Naar de huisarts met een ontstoken oogje bij je baby

Gaat het ontstoken oogje niet over of wordt het alleen maar erger, bel dan je huisarts.
De huisarts kan een zalf met antibiotica voorschrijven. Bedenk wel dat met de zalf alleen de ontsteking weg zal gaan. Als het traanbuisje afgesloten blijft kan een oogje weer opnieuw ontstoken raken.

Wanneer de oogjes van je kind steeds opnieuw ontstoken raken ondanks ooghoekmassage en reiniging met water of antibiotica zalf kan een verwijzing naar de oogarts nodig zijn.
Verwijzing vindt meestal plaats als het kind 10 maanden oud is. De oogarts zal dan onder lokale verdoving de traanbuis met een sonde open prikken. Als na deze ingreep de klachten nog steeds blijven bestaan kan later operatief een directe verbinding gemaakt worden tussen de traanzak en de neusholte.

Doordat bij baby’s het afvoeren van vuiligheid via de traanbuis niet goed mogelijk is, raken de oogjes sneller geïrriteerd en ontstoken.


Gerelateerde artikelen

Ontwikkeling eerste 4 maanden Ontwikkeling eerste 4 maanden

Wat kan en leert je baby in deze 4 maanden? Hoe ontwikkelt het huilen en slapen zich? Per 4 maanden vertellen we je precies wat je kunt verwachten en natuurlijk veel tips om met (kleine) problemen om te gaan

meer lezen ...
Ziekte eerste 4 maanden Ziekte eerste 4 maanden

Van aangeboren afwijkingen tot kleine kwaaltjes en van voorkeurshouding tot navelbreukje, je vindt er bij ons alles over

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Hoe zorg je voor een zo goed mogelijk welbevinden van je baby? Het oude vertrouwde rust en regelmaat is misschien zo gek nog niet. Natuurlijk vertellen we je ook alles over borst- en flesvoeding

meer lezen ...
Borstvoeding in de eerste 4 maanden Borstvoeding in de eerste 4 maanden

Borstvoeding is een proces wat jij en je baby moeten leren. Onze lactatiekundigen geven je heel veel tips en adviezen om ervoor te zorgen dat jouw borstvoeding goed verloopt. Maar natuurlijk ook antwoord op allerlei vragen die het voeden soms kan oproepen.

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Hoe leert je baby in eigen bedje slapen Niet in het eigen bedje wilen slapen.

Kun je een baby leren in zijn eigen bed te slapen?

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...