Meld je nu aan voor jouw persoonlijke 9 maanden plan

Vocht vasthouden

Het is heel normaal dat je lichaam in de zwangerschap meer vocht vasthoudt (oedeem). Zeker als het warm weer is en aan het eind van de zwangerschap kun je dit merken aan je enkels, handen of je gezicht. Het gaat meestal om zo’n twee tot drie liter extra vocht (op de weegschaal betekent dit dus 2-3 kilo meer). Wel lastig, maar niets om je zorgen over te maken, zolang je bloeddruk goed is, zie dit hoofdstuk. Laat je bloeddruk door je arts of verloskundige controleren als je ook andere klachten hebt zoals hoofdpijn of misselijkheid of als je plotseling vocht gaat vasthouden.

Het klinkt misschien raar, maar het is juist belangrijk om veel te drinken als je vocht vasthoudt omdat je lichaam het vocht dan beter kan afvoeren.

Gebruik geen vochtafdrijvende medicijnen, ook geen homeopatische, omdat deze gevaarlijk kunnen zijn voor de baby.

TIP:
Last van dikke voeten? Zet het voeteneind van je bed omhoog of leg een kussen of wat boeken onder het voeteneind van je matras. Het vocht kan hierdoor beter terugstromen in de vaten, waarna je het beter kunt uitplassen. Slaap het liefst op je linkerzij. Ook dit zorgt ervoor dat het vocht beter kan worden afgevoerd.

Veel drinken helpt als je vocht vasthoudt.