Kraamweek: borstvoeding eerste dagen

Borstvoeding in de eerste dagen na de bevalling valt lang niet altijd mee.

De eerste dagen moeten zowel jij als je baby wennen aan het voeden. Je baby heeft wel de nodige reflexen meegekregen maar moet nog leren hoe deze te gebruiken.
Sommige baby’s hebben al heel snel door wat de bedoeling is, andere hebben wat meer tijd nodig. Dat is helemaal niet erg.

Voor jezelf is ook alles nieuw en ook jij moet wennen aan de nieuwe situatie en het voeden aan de borst. Voor jullie allebei geldt: oefening baart kunst!

10-12x per dag aanleggen in het begin is heel normaal drinkgedrag

De eerste dagen na een bevalling is er al borstvoeding: colostrum.

Deze voeding bevat heel veel antistoffen en is erg belangrijk voor je baby. De hoeveelheden van het colostrum zijn niet zo groot maar dat is ook niet erg. Je baby zal de eerste dagen heel vaak even aan je borsten drinken en zo vaak kleine beetjes voeding binnenkrijgen. Je merkt aan je baby dat hij toe is aan een voeding doordat hij smakgeluidjes maakt, met de tong langs de lipjes likt en probeert naar iets te zoeken (handje).Dit zijn de eerste voedingssignalen en op dit moment leg je je baby aan de borst.

Blijf je baby aanleggen wanneer hij dat wil, dit heet “voeden op verzoek”

De eerste dagen kan dat ongeveer 10-12 keer per dag zijn!
Dat lijkt heel vaak maar als je uitrekent hoe vaak je zelf iets eet en drinkt, valt het toch wel mee. Door vaak aan de borst te drinken wordt ook de productie van de moedermelk flink gestimuleerd. De productie van de melk moet nog op gang komen, dit duurt gemiddeld 3 dagen.
Wees niet bezorgd, normaal gesproken heeft je baby voldoende reserves vanuit de baarmoeder om die dagen door te komen. Hij hoeft geen bijvoeding te hebben, tenzij je verloskundige een reden aangeeft waarom jullie baby dit wel nodig heeft.

Na een paar dagen komt de voeding goed op gang. Je merkt dat je baby iets langere pauzes tussen de voedingen krijgt. Je voedt wat minder vaak dan de eerste dagen. Ook zie je vaak dat de melk spontaan uit de borsten begint te stromen, soms alleen tijdens een voeding maar soms ook tussen de voedingen door.

Voeden op verzoek is je baby aanleggen wanneer hij dat aangeeft door middel van hongersignalen

Blijf voeden op verzoek en laat één borst steeds goed leeg drinken. Biedt altijd nog de tweede borst aan, bijvoorbeeld nadat je de luier verschoond hebt. In het begin zal hij hier niet altijd uit willen drinken, maar als de baby steeds maar uit één borst drinkt neemt de melkproductie weer af en zal te weinig worden om de baby volledig te voeden. Na een paar weken is vraag en aanbod in evenwicht.

Als je voedt wanneer je baby er om vraagt (voedingssignalen), krijgt je baby dus altijd voldoende te drinken. Als je productie niet meer helemaal voldoende is voor wat je baby nodig heeft, zal hij zich vaker melden, hij krijgt zo vaker te drinken en ondertussen stimuleert het vaker aanleggen je melkproductie. Je productie neemt dan dus weer toe.We noemen dit regeldagen.

Voor je baby maakt de houding vaak niet zoveel uit

Je kunt in verschillende houdingen je baby voeden. Voor je baby maakt de houding vaak niet zoveel uit. Voor jou kan het prettig zijn de houdingen af te wisselen.

Het aanleggen oefen je in het begin het gemakkelijkst in de doorgeschoven houdingborstvoedingzit

Dit is een houding waarbij je zit. Zorg dat je rug goed gesteund wordt en je lekker ontspannen kunt zitten. Als je de linker borst geeft, houd je je baby met je rechterarm vast. Je baby ligt lekker met zijn buikje tegen je aan en met je rechterarm ondersteun je zijn rug, het hoofdje wordt door je rechterhand ondersteund. Let hierbij op dat je het achterhoofdje vrij houdt, je ondersteunt je kindje in de nek met je duim en vingers ter hoogte van de achterzijde van de oortjes. Met je vrije linker hand kun je nu je borst vormen. Zo kan je baby gemakkelijker je borst ver in de mond nemen. Als je de rechter borst aanbiedt, ondersteun je je baby met je linkerarm en vorm je je borst met je vrije rechterhand. In deze houding heb je goede controle over je baby en kun je hem goed naar de borst begeleiden.
Als je baby goed aan de borst heeft aangehapt, houdt je je borst nog 5 zuigebewegingen gevormd (zo kan hij de borst ver genoeg in het mondje zuigen) en dan laat je je vingers en duim ontspannen en kun je eventueel je hand weghalen. Als je het prettig vindt, kun je je baby overpakken met je andere arm en overgaan naar de Madonna houding. (Als je borst uit het mondje van je baby glijdt als je je borst loslaat, kun je deze beter blijven ondersteunen).

 

Madonna houding: Dit is ook een zittende houding, de houding waarin veel vrouwen uiteindelijk voeden. Je baby ligt met het buikje tegen je aan en wordt ondersteund door de arm aan dezelfde kant als de borst die gegeven wordt. Het hoofdje van je baby ligt op je onderarm,.Ook nu vorm je met je vrije hand de borst om je baby zo optimaal mogelijk aan de borst te laten aanhappen.

 

 

Liggend: Zorg voor goede ondersteuning van je hoofd door middel van 1 of 2 kussens. borstvoedinglig
Zorg dat je zelf lekker ligt. Dan leg je de baby in het holletje van je arm met zijn hoofdje ter hoogte van je borst. Neem de borst
tussen duim en wijsvinger,
ongeveer 4 cm vanaf de tepel en vorm je borst zodat je baby er gemakkelijker overheen kan happen.
Door de tepel zachtjes langs de wang en/of lipjes van de baby te wrijven, zal de baby in een reflex, een hapbeweging richting de tepel maken. Geef je baby de tijd om reflexmatig te reageren en de ruimte om een grote hap te nemen.

Rugby houding: Dit is ook een zittende houding maar je baby ligt met zijn buikje naar je toe maar nu met zijn beentjes onder je arm door. Je steunt met je arm het lijfje van je baby en zijn hoofdje ligt in je hand. Ook nu geldt dat je met je vrije hand je borst steunt en vormt. Deze voedingshouding is erg prettig na een keizersnee, bij heel kleine baby’s of zwaardere borsten.

 

 In het begin is het heel normaal om 5-8x nodig te hebben voor je baby goed aan de borst ligt

Welke houding je ook kiest, het is belangrijk dat je baby goed naar jouw borst gedraaid is, dichtbij de borst ligt en het lichaampje goed ondersteund wordt. Het neusje ligt tegenover de tepel, als een baby de mond wijd open doet gaat het hoofdje iets achterover waardoor hij precies goed de borst kan pakken. Het aanhappen gaat soms niet meteen in één keer goed. Blijf rustig en probeer het gewoon nog een keer. In het begin is het heel normaal als je 5-8x nodig hebt voordat je baby goed aan de borst ligt.
In het begin kan het aanzuigen een stekend gevoel geven, dit moet echter wel binnen 20-30 seconden over zijn. Als dat niet zo is, heeft je baby toch niet voldoende borst gehapt en moet je hem van de borst halen en opnieuw aanleggen. Haal je baby van de borst door je pink tussen de tepel en zijn mondje te brengen om het vacuüm te verbreken. Als je de baby zomaar van de tepel haalt, doet het pijn en dan beschadig je de tepel sneller. Zolang het drinken van je baby niet onprettig of gevoelig is mag hij/zij aan de borst blijven.

Natuurlijk zijn er veel meer houdingen te bedenken; Wees creatief!

Saskia en Mirjam; lactatiekundigen Borstvoeding en meer


Gerelateerde artikelen

Goed aanleggen Kraamweek: Goed aanleggen

Goed aanleggen van de baby is van groot belang voor het lukken van de borstvoeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat verkeerd aanleggen, met als gevolg pijn tijdens het voeden, één van de belangrijkste oorzaken is voor het mislukken van de borstvoeding. Goed aanleggen bij borstvoeding begint bij een comfortabele houding voor zowel moeder als kind. Of je […]

meer lezen ...
Aanleggen na de bevalling Aanleggen na de bevalling

Het eerste uur na de bevalling is het moment om voor het eerst aan te leggen

meer lezen ...
Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
Borstvoeding en pijn Borstvoeding en pijn

Onze lactatiekundigen vertellen hoe pijn te voorkomen/genezen

meer lezen ...
Problemen bij borstvoeding Problemen bij borstvoeding

Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Onze lactatiekundigen geven advies

meer lezen ...
Tips ter stimulering van de borstvoeding Kraamweek: Tips ter stimulering van de borstvoeding

Hoe stimuleer je het op gang komen van de borstvoeding? Moeder en kind moeten leren

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen