Voedingssupplementen

Heb je voedingssupplementen nodig in de zwangerschap?

Gezonde voeding zit boordevol belangrijke vitamines en mineralen, maar van sommige stoffen heb je tijdens de zwangerschap net wat meer nodig, in sommige situaties kan het verstandig zijn om wat extra stoffen via  voedingssupplementen binnen te krijgen.

Foliumzuur:
Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij een goede aanleg van het zenuwstelsel.
Foliumzuur komt voor in groentes en volkorenproducten, maar door de voeding krijg je niet zoveel binnen als nodig is.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van extra foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap, de kans op neurale buisdefecten, zoals een open ruggetje, met 50% vermindert.
Daarom is het aan te raden om foliumzuur in de vorm van een pilletje te slikken. Omdat de aanleg van het zenuwstelsel al de dag na de bevruchting begint, is het zaak om er op tijd bij te zijn.

Aangezien je meestal niet weet wanneer je bevrucht wordt is het motto:

Gestopt met de pil…..gestart met foliumzuur (of, als je geen pil gebruikt: begin met foliumzuur zodra je zwanger wilt of kunt worden).

Per dag heb je 400-500 microgram (0,4-0,5 mg) foliumzuur nodig. De supplementen zijn zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist.

Heb je eerder een kindje met een neurale-buisdefect gekregen of komt dit defect in jouw familie voor, overleg dan met jouw arts of het voor jou aan te raden is om een hogere dosis te slikken.
Bij acht weken zwangerschap (dit is tien weken gerekend vanaf de eerste dag van jouw laatste menstruatie), is het niet meer nodig om extra foliumzuur te slikken.

Misschien duurt het wat langer voordat je zwanger bent. Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel foliumzuur binnenkrijgt.
Kom je er pas achter dat je zwanger bent als je al verder dan acht weken bent? Het is geen probleem als je dan langer foliumzuur hebt geslikt dan volgens het advies nodig is.
Ben je zwanger, en heb je nog geen foliumzuur geslikt? Start er dan mee, tenzij je al (meer dan) acht weken zwanger bent.
Als je een multipreparaat voor zwangeren slikt, zit hier waarschijnlijk voldoende foliumzuur in, kijk op de verpakking. Je hoeft het niet apart te slikken als je het al met het multipreparaat binnenkrijgt.

Vitamine D:
Je hebt tijdens de zwangerschap extra vitamine D nodig voor de botopbouw van jouw kindje.
Vitamine D zorgt ervoor dat kalk (calcium) goed uit de voeding wordt opgenomen, zodat de botten en tanden goed opgebouwd worden.
Onze huid maakt zelf vitamine D onder invloed van licht en de voeding (melk, margarine, halvarine, vlees) levert ook vitamine D. Helaas is dit niet genoeg.
Daarom krijgen alle zwangeren het advies om per dag 10 microgram vitamine D extra te slikken. Als je een multipreparaat voor zwangeren gebruikt, zit hier al vitamine D in, kijk op de verpakking, je hoeft het dan niet extra te nemen.
Kom je weinig buiten of is jouw huid grotendeels bedekt en/of donker gekleurd, dan is extra vitamine D zeker aan te raden.

Een klein onderzoek door verloskundigen in de regio Den Haag laat zien dat vooral niet-westerse allochtone zwangeren een (groot) tekort aan vitamine D hebben.
Gedurende een aantal jaren is het bloed van alle zwangere vrouwen uit de deelnemende praktijken onderzocht op de hoeveelheid vitamine D. Uit deze metingen komt naar voren dat 84% van de Turkse, 81% van de Marokaanse en 59% van de overige niet westerse allochtone zwangeren een tekort heeft aan vitamine D.

Bij westerse vrouwen is dit ‘slechts’ 8%.

Vitamine D tekort kan leiden tot onder andere schildklierafwijkingen bij de vrouw, maar ook tot een slechte botopbouw bij de baby (rachitis)

Calciumsuppletie
In 2010 zijn allerlei data van vrouwen, die in de zwangerschap problemen hadden met de bloeddruk, onderzocht.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat calciumsuppletie het risico verlaagt op een verhoogde bloeddruk en pre-eclampsie in de zwangerschap.
Hoewel er naar de optimale dosering verder onderzoek moet worden gedaan geeft dit onderzoek aan dat het in ieder geval 1 gram per dag zou moeten zijn. Heb je een verhoogd risico op hoge bloeddruk in de zwangerschap, bijvoorbeeld omdat je dit in je vorige zwangerschap hebt gehad, neem dan uit voorzorg calciumtabletten (kalktabletten) met een dosering van in ieder geval 1 gram per dag.

Ook bij vrouwen die via de voeding weinig calcium binnen krijgen wordt gezien dat calciumsuppletie het risico op hoge bloeddruk in de zwangerschap doet verlagen.
Gebruik je weinig melkproducten, start dan met het nemen van calciumtabletten.

Multipreparaten voor zwangere vrouwen:
Het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap de juiste voeding binnenkrijgt zodat je niet te veel, maar ook niet te weinig van alle vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die je nu zo broodnodig hebt, voor jou en jouw kindje binnenkrijgt.

Heb je in het jaar voordat je zwanger werd langer dan zes weken een dieet om af te vallen gevolgd met minder dan 1400 kcal per dag (bijvoorbeeld Sonja Bakkerdieet)?

Of ben je de eerste weken van jouw zwangerschap erg misselijk geweest en/of heb je toen veel overgegeven?

Je hebt met jouw voeding dan waarschijnlijk te weinig vitamines en mineralen binnengekregen, waardoor de reserves die je in jouw lichaam hebt, aangeboord zijn.
Het is goed om nu iedere dag een multipreparaat te gebruiken dat speciaal is samengesteld voor zwangeren. Dit bevat gelijk de goede hoeveelheid foliumzuur en vitamine D en is veilig.

Gebruik geen ‘algemene’ multipreparaten, want deze bevatten meestal vaak meer vitamine A dan goed is voor een zwangere vrouw.
Blijf je ook moe na de eerste 16 weken van je zwangerschap? Ook dan kan het zinvol zijn dagelijks een multipreparaat te gebruiken dat speciaal is samengesteld voor zwangeren, goede kans dat je dan na een paar weken weer fitter voelt.

Kalk
Gebruik geen kalebaskalk (pimba). Deze kalksoort wordt in West Afrika door zwangere vrouwen gebruikt, en is ook in Nederland te koop in blokvorm of als poeder. Kalebaskalk kan echter (heel) veel lood bevatten. Teveel lood kan het ijzergehalte in het bloed verstoren.
Zuivelproducten bevatten kalk (calcium). Met 450 ml melk(producten) en één a twee plakken kaas krijg je voldoende kalk binnen.

Visolie
Het is nog niet duidelijk of het gebruik van visoliesupplementen hetzelfde gunstige effect heeft als het eten van vis, waarschijnlijk speelt de combinatie met andere stoffen uit vis ook een rol. Als je een supplement met visolie koopt, let er dan op dat het inderdaad EPA en DHA bevat (dagdosering EPA en DHA samen 450 mg = 0,45 gram). Levertraan is een goede bron van gezonde visolie. Maar let bij aankoop van levertraan wel op, sommige soorten bevatten veel vitamine A!

Hier lees je meer informatie over vis

Gestopt met de pil…..Gestart met Foliumzuur…


Gerelateerde artikelen

Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Voeding in zwangerschap, wat heb je nodig? Wat heb je nodig?

Gezonde voeding is belangrijk voor ieder mens, maar als je zwanger bent (of wilt worden)heb je de verantwoordelijkheid voor twee.

meer lezen ...
Recepten Recepten

Gezond eten kan zo makkelijk zijn. We geven je recepten die in 20 min. op tafel staan

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Foliumzuur vermindert risico op TE kleine baby.

Inname van foliumzuur in de geadviseerde periode (minimaal 4 weken voor bevruchting tot 10 weken zwanger) lijkt niet alleen het risico op neurale buisdefecten (zoals een open rug) te verminderen, maar ook het risico op een te klein kindje, zo blijkt uit Engels onderzoek. Dit kan een belangrijke bevinding zijn, hoewel meer onderzoek nodig is. […]

meer lezen ...
Mogelijk te weinig jodium inname zwangere

Nagenoeg alle Nederlanders krijgen over het algemeen voldoende jodium binnen. Alleen eters van brood zonder gejodeerd zout (zoals biologisch of zelfgebakken brood) en zwangere vrouwen lopen mogelijk risico om te weinig jodium binnen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een […]

meer lezen ...
Gezonde voeding beïnvloed kwaliteit sperma

Een kleine studie in de US geeft aanleiding te vermoeden dat een hogere innamen van vitaminen, mineralen en anti oxidanten de kwaliteit van het sperma van mannen boven de 44 sterk verbetert. De onderzoekers onderzochten van 80 mannen, leeftijd tussen de 20 en 80 jaar, de kwaliteit van het sperma EN vroegen hen een voedingsdagboek […]

meer lezen ...
Slechte voeding vóór zwangerschap verhoogt risico ziekten toekomstig kind

Vrouwen die nog vóór de bevruchting een slecht eetpatroon hebben, lopen een hoger risico om een kind te krijgen met een laag geboortegewicht en een verhoogd risico op diabetes type 2 en obesitas, zo laat een studie bij muizen zien. Tijdens dit onderzoek kregen muizen, 10 weken voor de bevruchting, een dieet met weinig eiwitten. […]

meer lezen ...
Eerste weken van cruciaal belang

GenerationR is een grootschalig en langdurig onderzoek van de Erasmus Universiteit. Generation R onderzoekt de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Deze kinderen volgen ze vanaf de vroege zwangerschap en blijven ze volgen tot hun jong volwassenheid. Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere kind niet […]

meer lezen ...
Vitamine D tekort verhoogt risico op complicaties en te kleine baby’s

De universiteit van Calgary (Canada) heeft de data van 31 eerder uitgevoerde onderzoeken naar het effect van vitamine D tekort gedurende de zwangerschap met elkaar vergeleken. Uit dit onderzoek komt naar voren dat een tekort aan vitamine D het risico op zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie (ernstige vorm van hoge bloeddruk) verhoogt. Ook het risico op een […]

meer lezen ...
Gezonde leefstijl verhoogt kans op zwangerschap bij IVF

Vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die een gezonde voeding gebruiken ten tijde van hun ivf-behandeling, hebben een tot 60% hogere kans op een zwangerschap na ivf.  Voeding, maar ook andere leefstijlfactoren zoals roken en overgewicht, hebben invloed op de algemene gezondheid. Eerder onderzoek heeft laten zien dat leefstijlfactoren ook van invloed kunnen zijn op de […]

meer lezen ...
Dikke vader ongezond voor kind

Obesitas (overgewicht) bij vaders kan een risico vormen voor de gezondheid van hun nakomelingen. Dit komt naar voren in een studie in BMC Medicine die deze maand verscheen. Mogelijk zou het risico op ziektes als kanker bij kinderen verhoogd zijn. Het ‘Duke’ onderzoeksteam wilde het verband tussen obese ouders en veranderingen in DNA onder nakomelingen bepalen. DNA-methylatie reguleert […]

meer lezen ...
Hoe belangrijk zijn vitaminen/mineralen voor jou en je foetus?

Zo’n 20-30% van de zwangere vrouwen heeft één of andere vorm van vitamine tekort. En als vrouwen geen vitamine supplementen uit voorzorg zouden nemen zou zelfs 75% een tekort hebben voor minimaal 1 vitamine of mineraal. Vitamine B6 tekort wordt in verband gebracht met een verhoogt risico op pre-eclampsie, hyperemesis gravidarum en neurologische ziekten bij […]

meer lezen ...
Kennis gevolgen leefstijl onderschat

Jonge Nederlanders tussen de 20 en 40 jaar overschatten hun kennisniveau over de invloed van hun leefstijl tijdens de zwangerschap op de gezondheid van moeder en kind. Dit blijkt uit een onderzoek van Zilveren Kruis Achmea onder 10.000 verzekerden tussen de 20 en 40 jaar. Leeftijd, geslacht en het al dan niet hebben van kinderen […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen