Voorkeurshouding baby

Voorkom een afgeplat hoofdje

Als jouw baby continu naar één kant wil kijken noemen we dat een voorkeurshouding. Doordat de schedelnaden van het hoofdje van je baby nog niet vast gegroeid zijn kan er een vervorming van het hoofdje optreden bij een voorkeurshouding. Je kunt dit voorkomen met onderstaande tips.

Voorkeurshouding baby

Voorkom een afgeplat hoofdje

Als jouw baby continu naar één kant wil kijken noemen we dat een voorkeurshouding. Doordat de schedelnaden van het hoofdje van je baby nog niet vast gegroeid zijn kan er een vervorming van het hoofdje optreden bij een voorkeurshouding. Je kunt dit voorkomen met onderstaande tips.

Wat is een voorkeurshouding baby?

Soms heeft een baby de voorkeur om met zijn hoofdje meer op één bepaalde kant te liggen. We spreken dan van een voorkeurshouding.

Als baby’s te lang in hun voorkeurshouding liggen, ontstaan scheve of afgeplatte hoofdjes, omdat het schedeltje van een baby nog week is. Wees daarom al tijdens de kraamdagen bewust van de houding van je baby.

Afgeplatte hoofdjes komen steeds vaker voor sinds ouders geadviseerd worden hun baby’s alleen nog maar op de rug te slapen te leggen om het risico op wiegendood te verkleinen.

Op dit moment heeft ongeveer één op de tien baby’s een scheef hoofdje ten gevolge van een voorkeurshouding.

Overzicht onderwerpen

    Gevolg van een voorkeurshouding baby?

    Door een voorkeurshouding kan je baby een scheef of afgeplat hoofdje ontwikkelen.

    Naast het feit dat een scheef hoofdje cosmetisch niet zo mooi is, kan een vervormd hoofdje ook gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling.

    Een baby met een voorkeurshouding beweegt zijn armen en benen soms niet evenveel, kan niet goed recht liggen en houdt zijn hoofd niet goed in het midden.

    Hij oefent daardoor het maken van bepaalde bewegingen niet of minder en op den duur kan een baby die bewegingen niet meer maken.

    Het eenzijdig bewegen van een baby kan zo uiteindelijk een belemmeringen vormen voor zijn verdere ontwikkeling.

    Naast problemen met de ontwikkeling kan een voorkeurshouding ook kaakklachten geven doordat de kaak scheef groeit en scheelzien veroorzaken doordat een baby met een voorkeur één oog minder vaak gebruikt en een lui oog ontstaat.

    Tips om afgeplat hoofd baby te voorkomen

    Je baby loopt in de eerste drie levensmaanden het grootste risico op een afgeplat hoofdje ten gevolge van een voorkeurshouding.

    Daarom is het van belang dat je meteen vanaf de geboorte veel variatie in houding aanbrengt en alert bent op het ontstaan van een voorkeurshouding.

    Voorkomen is nog altijd makkelijker dan genezen.

    De volgende adviezen bij het slapen, spelen en verzorgen kunnen in de meeste gevallen een voorkeurshouding voorkomen:

    Slapen:
    Als je baby (op zijn rugje !) in zijn bedje ligt te slapen, leg je het hoofdje afwisselend naar links of naar rechts gedraaid.

    Je kan je baby beter niet op zijn zij te slapen leggen, omdat je baby dan naar de buik kan omrollen en zo het risico op wiegendood groter is.

    Sommige baby's blijven hun hoofdje toch naar de voorkeurskant draaien.

    Vaak omdat ze aan die voorkeurskant iets zien wat ze aantrekt, bijvoorbeeld het licht van buiten.

    In een dergelijk geval is het verstandig om het bedje regelmatig andersom op te maken; het voeteneind wordt hoofdeind. Hierdoor ligt je baby andersom in bed en draait het hoofdje de andere kant op omdat hij daar iets ziet wat hem aantrekt.

    Spelen:
    Zorg voor licht- en geluidsprikkels van verschillende kanten wanneer je baby in de box ligt te spelen.

    Op die manier zal je kindje zijn hoofdje afwisselend naar alle kanten draaien.

    Het is erg belangrijk om je baby in de box, onder toezicht, ook regelmatig op zijn buikje te spelen leggen. Het advies is om dit minstens 3 keer per dag te doen.

    Buikligging is een actievere houding dan rugligging en is daarom goed voor de motorische ontwikkeling van de baby.

    Leg de armpjes naar voren, zodat hij op de ellebogen kan steunen. Op deze manier kan je baby zijn hoofd gemakkelijker optillen en naar beide kanten kijken. Als dit nog niet lukt, kan je hem met je hand wat steun op de billen geven.

    Je mag je baby ook overdag op zijn zij leggen om te spelen.

    Let er op dat je baby wisselend op zijn linker en rechter zij ligt. Hij moet dan wel wakker zijn en je moet erbij blijven!

    Verzorgen:
    Zorg er voor dat je je baby afwisselend links en rechts liggend voedt.

    Bij borstvoeding gebeurt dit automatisch. Bij flesvoeding vraagt het soms wat oefening om je kind op beide armen te kunnen voeden.

    Je kunt stimuleren dat je baby recht vooruit kijkt, door recht voor hem te gaan staan (bij het voeteneind) als je hem verzorgt en verschoont en door voor hem te gaan zitten als hij op zijn buikje speelt.

    Wat als je baby niet wil slapen, geen ritme lijkt te hebben of veel huilt? Wanneer weet je of je baby honger heeft, moe is of wilt spelen? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je het beste kunt doen.

    Met deze online cursus leer jij alle signalen van jouw baby te herkennen en hier op in te spelen. Je leert niet alleen je baby kennen, je leert ook dat jij je niet altijd aan hoeft te passen.

    Voor een soepele overgang van de zwangerschap naar ouder zijn.

    Tips bij voorkeurshouding baby

    Als je baby toch een voorkeurshouding ontwikkelt, dan is het van belang dat je juist de niet-voorkeurskant stimuleert.

    In het algemeen kijkt een baby graag naar het licht. Door het bedje om te draaien of andersom op te maken, kunt je proberen je baby naar de niet-voorkeurskant te laten kijken.

    Als je baby slaapt, draai je zijn hoofdje naar de niet-voorkeurskant.

    Meestal is de slaaphouding van een baby echter erg moeilijk te beïnvloeden, zodra jij de kamer uit bent heeft je kindje vaak zijn hoofdje al weer verdraaid.

    Daarom is het minstens zo belangrijk om juist als je kindje wakker is te stimuleren dat je kindje de niet-voorkeurskant op kijkt. Plaats bijvoorbeeld opvallend speelgoed aan de niet-voorkeurskant van de box.

    Als je je kindje optilt, kun je hem zo dragen dat hij naar zijn niet-voorkeurkant moet kijken.

    Ook de flesvoeding geef je zo, dat je kind naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien. Zorg wel dat beide armpjes naar voren liggen.

    Ga bij het verzorgen en verschonen zo staan dat je kind naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien.

    Is fysiotherapie nodig bij een voorkeurshouding baby?

    Soms is een voorkeurshouding hardnekkig en moeilijk te corrigeren.

    Als je de adviezen  goed gevolgd hebt en de voorkeurshouding toch niet beïnvloed is, kan de hulp van een kinderfysiotherapeut nodig zijn.

    De fysiotherapeut zal de baby ook stimuleren in de ontwikkeling van de niet-voorkeurskant en de ouders instructies geven ten aanzien van het oefenen met de baby en het handelen in de dagelijkse verzorging.

    Wat kun je beter niet doen bij een voorkeurshouding baby?

    In verband met het risico op wiegendood geldt het advies om geen fixatiemiddelen te gebruiken.

    Gebruik ook nooit kussentjes of opgerolde handdoekjes om je kindje in de gewenste houding te houden. Losse onderdelen in bed verhogen het risico op wiegendood.

    Afgeplat hoofd baby, helpt redressiehelm?

    1 op de 5 baby's van 4 maanden oud heeft een afgeplat hoofdje, in de loop van de maanden neemt dit af (doordat je baby minder op zijn rug ligt, maar speelt etc).

    Bij 12 maanden heeft 1 op de 14 baby's nog een afgeplat hoofdje.

    Helpt een (redressie)helm?

    Naast bovengenoemde houdingsadviezen en eventueel fysiotherapie wordt soms een redressiehelmp geadviseerd.

    Het helmpje is duur, behoorlijk belastend en wordt alleen geadviseerd als het hoofdje erg scheef is en houdingswisselingen en fysio niet geholpen hebben.

    Als er wordt gekozen voor een redressiehelm kan het beste gestart worden tussen de 6 en 8 maanden, dan is het effect het grootst*

    Het helmpje wordt speciaal voor jouw baby gemaakt en moet gedurende enkele weken tot maanden,  22-23 uur per dag gedragen worden.

    Redressiehelm therapie wordt NIET vergoed vanuit de basisverzekering, soms wel vanuit de aanvullende verzekering. Check bij je zorgverzekeraar.

    *Begin mei 2014 gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit Twente heeft aangetoond dat er bij gezonde baby’s met een matige tot ernstige schedelvervorming geen effect van een redressiehelm is te verwachten.

    Wel zijn er onprettige bijwerkingen als huidirritaties, overmatig zweten, stank en belemmering bij het knuffelen.
    Als voorkomen van schedelvervorming niet is gelukt kan alsnog door afwisseling van houding en beweging correctie van de babyschedel worden verwacht, in een kwart van de gevallen zelfs volledig.

    Bronnen:
    Protocol “Preventie en vroegsignalering voorkeurshouding Noordoost Brabant”, oktober 2008
    Folder “Adviezen bij voorkeurshouding”; Fysiotherapie, oktober 2005, OLVG
    Folder “Voorkeurshouding”; De zorgboog, 2008
    Onderzoek: helmbehandeling baby's UT mei 2014

    Meer lezen

    Luieruitslag
    Regeldagen baby
    Alles over poep
    De babyhuid
    Spugen
    Moeite met ontlasting

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    ontwikkeling eerste jaar baby
    De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

    Wat leert je baby veel en groeit hij hard. Wat gebeurt er allemaal in het eerste jaar

    vette vis in zwangerschap
    Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby

    Voldoende omega-3 vetzuren, zowel tijdens zwangerschap als na de geboorte, zorgt voor slimmere kinderen. Hoe dat komt?

    voorkom afgeplat hoofd baby door buikligging
    Spelen op buik baby- BabyUitzet

    Laat je baby regelmatig op zijn buik spelen om een afgeplat hoofdje te voorkomen.

    Online Cursus Leer Je Baby Kennen
    Online cursus; Leer je baby kennen

    Wat is er aan de hand als je baby huilt? Hoe voorkom je slaapproblemen? Hoe speel je in op de Lees meer

    Spugen
    Spugen

    Bijna alle baby's spugen, maar wat is normaal?

    Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
    Onderwerpen A-Z na je bevalling

    Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ. fotografie: Renate van Lees meer