Voorkom vergiftiging

Jaarlijks worden er gemiddeld 1.500 kinderen van 0 tot en met 4 jaar behandeld op de SEH-afdeling van een ziekenhuis als gevolg van een vergiftiging. Iets meer dan d ehelft van deze ongevallen vindt plaats in huis. Een derde van de Spoed Eisende Hulp behandelingen is het gevolg van een vergiftiging door geneesmiddelen en één op de tien Spoed  Eisende Hulp behandelingen komt door een vergiftiging door schoonmaak- of poetsmiddelen.

Kinderen zijn vlug. Het is onmogelijk om ze voortdurend in het oog te houden. Denk dus niet dat er niets kan gebeuren als je steeds in de buurt bent. Je zult maatregelen moeten treffen. Maar welke?

Weet wat je in huis haalt en hebt. Lees altijd de etiketten en bijsluiters van medicijnen
Haal giftige planten uit je huis en koop voortaan kindvriendelijke bloemen en planten. 
En let op: een kindveilige sluiting biedt geen garantie dat kinderen iets echt niet open krijgen, het maakt dit alleen moeilijker. 

Bevestig veiligheidshaakjes op kasten met gevaarlijke stoffen. Zorg dat gevaarlijke stoffen altijd op een voor kinderen onbereikbare plaats en uit het zicht staan. Dus laat medicijnen niet rondslingeren,  bewaar ze in een medicijnkastje met een goed slot. En slluit de fles of verpakking altijd meteen weer en zet alles terug in de kast. Laat schoonmaakmiddelen niet naast je emmer of op het aanrecht staan.  Ruim ook hier alles meteen na gebruik weer op.
En verder …noem medicijnen en vitaminen geen snoep. Bewaar giftige producten altijd in de originele verpakking. Giet bijvoorbeeld geen terpentine in een limonadefles. Laat etiketten altijd zitten en zorg dat ze goed leesbaar blijven.

Voor alle giftige producten geldt: berg ze veilig op, dus hoog en/of achter slot en grendel.

Voor alle giftige producten geldt: berg ze veilig op, dus hoog en/of achter slot en grendel.


Gerelateerde nieuwsartikelen

Baby’s steeds vaker brandwonden. Baby’s steeds vaker brandwonden.

Één moment van onoplettendheid is voldoende. Ook jou kan het gebeuren. Lees onze tips

meer lezen ...