Vraag – Doet voeden pijn?

Borstvoeding doet pijn

Vraag: Ik heb mijn baby vanaf de geboorte zoveel en zo vaak mogelijk aangelegd. Dit ging prima, maar na verloop van tijd heb ik steeds meer pijn aan de tepel en borst gekregen. Is dit normaal?

Antwoord: Nee, het is niet normaal dat voeden pijn doet. Hiervoor zijn een aantal oorzaken te bedenken.

Niet goed aanleggen en/of tepelkloven

Mogelijk is de techniek van drinken aan de borst van je baby niet helemaal goed. Het is noodzakelijk dat de baby de tepel én de tepelhof in zijn mond neemt, zodat de tepel beschermd achter in de mond ligt. Op deze manier kan de tepel niet beschadigd raken. Als de baby maar een enkele keer niet helemaal goed heeft aangelegen kan het zijn dat hij een kloof bij jou heeft veroorzaakt. Dit kan ook ontstaan zijn doordat je bij het afhalen van de baby niet eerst het vacuüm hebt verbroken. Hiervoor steek je je pink in de mondhoek van de baby, eerst het vacuum verbreken en zo peuter je hem als het ware van de borst.
Tepelkloven kunnen soms ook ontstaan als de baby een hele korte tongriem heeft. Het is tegenwoordig niet meer zo normaal dat een arts of verloskundige de tongriem van een baby doorknipt om te bevorderen dat hij beter aan de borst kan drinken. Als je zeker weet dat dit de oorzaak is van de pijn aan je tepel is het de moeite waard om te zoeken naar een arts die tóch een knipje wil geven in de tongriem. Dit gebeurt dan meestal in het ziekenhuis, een roesje is niet nodig en je baby kan direct na het knippen weer aan de borst.

Een tepelkloof of meerdere tepelkloven herken je doordat de pijn alléén aan de tepel zit. Het aanleggen is pijnlijk, maar als de baby eenmaal aanligt dan kan je het meestal ook wel weer hebben. Je behandelt tepelkloven door ze na een voeding met een druppel moedermelk, die je voorzichtig uit je tepel masseert, in te smeren. Je kunt de tepels ook insmeren met lanolinezalf. Hiermee voorkom je dat de tepels uitdrogen en de huid doordat ze schraal wordt nog extra gaat barsten (kloven). Het is voldoende om een heel dun laagje aan te brengen en niet een dikke klodder. Smeer de tepels zo vaak in dat ze niet uitdrogen, maar zacht en soepel blijven. Lanolinezalf is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkels of apotheek. Het aanbrengen van zalf of moedermelk op de tepel moet je altijd met schone handen doen, om te voorkomen dat er bacteriën in de kloof komen en een borstontsteking kunnen veroorzaken. Tegenwoordig bestaan ook tepelcompressen (Mother Mates) die de genezing van de kloofjes bevorderen en je tepel beschermt tegen kleding.

Kloven ontstaan door niet optimaal aanleggen. Belangrijk is dus dat je ook de oorzaak meteen aanpakt: het aanleggen verbeteren. Vraag daar eventueel deskundige hulp bij. Een consult bij een lactatiekundige kan daarbij helpen. Als het aanleggen verbeterd is, zul je al direct verbetering merken. Leg als je gaat voeden eerst even aan de minst pijnlijke borst aan totdat de melk toegeschoten is. Als de melk stroomt kun je je baby aan de pijnlijkste kant verder voeden. Voedt je baby liever wat vaker dan dat je een voeding uitstelt. Als je baby nog niet zo’n honger heeft, zal hij minder hard zuigen en dat ik voor jou een stuk prettiger. Haal je baby ook weer van de borst als hij vrijwel niet meer slikt en biedt dan de andere borst aan.

Een tepelhoedje kan tijdelijk verlichting geven maar soms verergeren de klachten.

Je kunt de pijn van het aanleggen verzachten door de tepels voor de voeding te koelen met een ijsblokje, je mag ook zeker af en toe een pijnstiller nemen (paracetamol), want het is ook belangrijk dat je voldoende ontspannen bent om de melk gemakkelijk te laten toeschieten.

Spruw

Een minder eenvoudige reden voor pijn aan tepels en borst is spruw. Minder eenvoudig omdat spruw zeer pijnlijk en hardnekkig kan zijn.

Spruw of candida albicans ontstaat soms om onduidelijke redenen, maar meestal is de moeder bekend met candida infecties, omdat zij bijvoorbeeld al eens een vaginale candida heeft gehad, maar ook na antibiotica gebruik ontstaat gemakkelijk spruw/candidiasis.
Ook kan spruw ontstaan door een niet zorgvuldig schoon gehouden fopspeen, of omdat de baby door middel van fles of vingervoeding is bijgevoed. Deze hulpmiddelen zijn dan mogelijk niet goed schoon geweest.
Je verkleint de kans op spruw door goed je handen te wassen. Eventuele (fop)spenen goed uit te koken, een schone katoenen bh te dragen en eventuele borstkompressen vaak te verschonen (in een vochtige omgeving gedijt een schimmel goed) en alle wasgoed die in aanraking komt met moedermelk, handdoeken op 60 graden te wassen.
Je herkent spruw door één of een combinatie van meerdere symptomen:

  • Pijn: De tepel doet pijn, maar meestal hebben vrouwen in de gehele borst een stekende tintelende pijn gedurende de hele voeding tot zelfs een periode daarna. Dit is niet te verwarren met de prikkeling in de borst die sommige vrouwen voelen als de voeding toeschiet.
    Ook de baby heeft pijn. Dit laat hij merken doordat hij onrustig drinkt aan de borst en steeds loslaat. Soms hoor je een klakkend geluid bij het drinken.
  • Soms heb je rode schrale, tepels of op de tepel witte stippen of een wit beslag, net als de baby in de mond soms wit beslag heeft.
  • Ook luieruitslag bij de baby kan een symptoom van spruw zijn, maar heel vaak zie je niets bij jezelf of de baby, maar is alléén pijn het signaal dat je spruw hebt.

Als spruw de oorzaak is van de pijn dan moet je zelf, maar ook je baby behandeld worden, dit laat je door je verloskundige, huisarts of lactatiekundige beoordelen. Ook al zie je of merk je bij de baby niets van spruw, toch moeten jullie altijd allebei tegelijk behandeld worden, omdat anders de kans bestaat dat je elkaar steeds opnieuw besmet. De medicijnen hiervoor worden voorgeschreven door de huisarts.

Zie ook Vraag: schimmelinfectie.

Als door de pijn het voeden je bijna onmogelijk wordt gemaakt dan kun vragen aan de huisarts om pijnstilling.
Over tepelkloven en spruw is nog veel meer te doen en daarom is het verstandig om als er spraken is van hardnekkige pijn, contact te zoeken met een lactatiekundige. Zij kan door onderzoek en advies je helpen om toch borstvoeding te blijven geven ook al lijkt het op het moment dat je pijn hebt bijna onmogelijk.

 


Gerelateerde artikelen

Borstvoeding in de kraamdagen Borstvoeding in de kraamdagen

Borstvoeding in de kraamdagen, wat komt er allemaal bij kijken? Zowel jij als je kind moeten borstvoeding leren. Wat komt er bij kijken en hoe bereid je je goed voor? Onze lactatiekundigen vertellen je precies wat je kunt verwachten, hoe jij er alles aan kunt doen om de borstvoeding goed te laten verlopen.

meer lezen ...
Borstvoeding en pijn Borstvoeding en pijn

Onze lactatiekundigen vertellen hoe pijn te voorkomen/genezen

meer lezen ...
Problemen bij borstvoeding Problemen bij borstvoeding

Borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Onze lactatiekundigen geven advies

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Marlene: Moeder én controlfreak? Vergeet het maar

Marlene vertelt in haar blog dat de combinatie moeder en controlfreak niet werkt. Hoera! Voor het eerst sinds de geboorte van mijn dochter is het me gelukt om – nog voor het avondeten – ontbijt voor mezelf te maken. En dat niet alleen. Flesjes zijn uitgekookt, hond uitgelaten, huis opgeruimd (soort van) en baby slaapt. […]

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen