Vraag – Krijgt mijn baby wel voldoende?

Vraag: Ik ben in verwachting van mijn tweede kindje, vorige keer heb ik twee weken borstvoeding gegeven en toen groeide mijn kindje niet meer, uiteindelijk ben ik overgegaan op de fles. Kan ik verwachten dat ik nu ook niet voldoende voeding heb?

Antwoord: Laat ik direct het antwoord geven: Nee. Wat belangrijk is, is om na te gaan waarom je de vorige keer niet voldoende voeding had. Ik zal dit met twee situaties uitleggen.

Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Om een goede productie te krijgen is het belangrijk om je baby veelvuldig de gelegenheid te geven om aan de borst te drinken en dus te vragen om melk.
Nog niet zo lang geleden vonden we het voldoende als de baby om de drie uur aan de borst ging en dus maximaal 6 tot 7 keer per dag dronk, (‘s nachts wilde je liever doorslapen dus werd er een voeding overgeslagen)
Ook werd nog wel eens een (fop)speen gegeven om de baby een tijdje tevreden te houden.
Nu zijn we overtuigd van het feit dat de baby niet té veel kan drinken. 10 tot 12 voedingen per dag zijn normaal en stellen moeder en kind in staat om aan elkaar te wennen en een adequate melkproductie op te bouwen. Dit vraagt van moeder en kind dat zij de eerste dagen dag en nacht bij elkaar zijn zodat de moeder direct kan reageren op voedingssignalen van de baby. Dit noemen we rooming-in.

Zó laat de baby weten dat hij wil drinken:
• met de tong langs de lippen likken,
• happen op de handjes of smakken

Huilen is géén voedingssignaal, dus pak de baby op voordat hij helemaal overstuur is en niet meer aan wil happen.

Dus misschien is er de vorige keer niet vaak genoeg aangelegd en is dat de reden dat er onvoldoende melk werd geproduceerd.

Misschien heb je wel op vraag gevoed, maar de baby steeds na een bepaalde tijd van de borst gehaald, bijvoorbeeld om hem aan de andere borst te leggen.
Een baby gedijt het beste bij het goed leegdrinken van de eerste borst, gevolgd door een toetje aan de tweede borst. Je hoeft je baby niet te beperken in tijd. Zo lang je baby aan het drinken is, is hij nog niet klaar. Je laat hem dan nog lekker door drinken. Hoe leger je borsten zijn, hoe mee nieuwe melk je zult maken.

Een andere oorzaak kan zijn dat je baby niet groot genoeg aan de borst aanhapt, hij kan dan niet goed drinken en de borst legen. Hierdoor zal je productie ook stagneren of terug lopen. Waarschijnlijk zijn je tepels dan ook wat gevoelig.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen