Vraag – Heb ik te weinig melk?

Vraag: Mijn kindje is nu twee weken oud en hij huilt regelmatig en poept niet meer zoveel als in het begin. Ook blijkt bij wegen op het consultatiebureau dat hij niet genoeg gegroeid is deze week. Het lijkt erop dat hij onvoldoende voeding binnenkrijgt. Moet ik nu gaan bijvoeden?

Antwoord: Je hebt de eerste twee weken met je nieuwe baby een goede start gemaakt en je kindje zo vaak en lang gevoed als hij maar wil. Je hebt hulp gehad van de kraamverzorgende en je hebt nog een beetje rustig aan kunnen doen. Je hebt toen de voeding goed op gang begon te komen het aantal voedingen mooi verdeeld over de dag, zo’n 6 keer en nog een nachtvoeding en eigenlijk had je alles mooi onder controle.

Nu is de hulp afgelopen en moet je alles thuis zelf weer gaan oppakken. Bovendien komt er toch nog geregeld kraamvisite die van je verwacht dat je een lekker kopje koffie maakt en ondertussen vraagt je baby ook nog zo’n 7 keer per dag om voeding.

Logisch dat je dit niet allemaal kunt regelen ineens.

Het is een kwetsbaar evenwicht wat je hebt opgebouwd en het kost energie om de dagelijkse hoeveelheid melk voor je baby te maken.

Daarnaast is het ook nodig om de melkproductie af en toe af te stemmen op de behoefte van je baby. Na 10 dagen of twee weken moet je dus als het ware de vraag en aanbod weer opnieuw op elkaar afstemmen via een zogenaamde regeldag of regeldagen.

Dit is dus een heel bekend verschijnsel.

Vraag aan een lief familielid, meestal is dat je partner, maar een moeder of (schoon)zus mag ook, om één of twee dagen voor je te zorgen. Kruip zelf deze twee dagen lekker in bed met een goede voorraad (gezond) eten en een lekker boekje of tijdschrift.

Probeer zoveel mogelijk te rusten en energie op te doen.

Daarnaast voed je de baby zo vaak hij wil. Dit kan wel weer 10 of 12 keer per dag zijn. Als het goed is zul je merken dat je borsten weer voller worden en de baby tevreden.

De plasluiers moeten vol en zwaar aanvoelen, tenminste 6 keer per dag en de poepluiers zien geel en zacht.

Meestal is na zo’n rustperiode de baby weer helemaal tevreden en “regelt” de voeding zich weer naar 6 of 7 keer per dag.

Geef alléén bijvoeding met een fles als de baby echt uitgedroogd is. Dit kun je het beste overleggen met je verloskundige, wijkverpleegkundige of huisarts.

Als je je onzeker voelt kun je de eerste weken elke week met je baby naar een inloopspreekuur gaan, waar je de baby kunt wegen en even met de OKZ verpleegkundige kunt overleggen of alles naar wens gaat.

Merk je dat er geen verbetering optreedt in de melkproductie dan kan een consult van de lactatiekundige misschien nodig zijn om achter de oorzaak van dit probleem te komen.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen