Vraag – Wat zijn regeldagen en clusteren?

Regeldagen zijn er om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, clusteren is meer een zoektocht naar veiligheid, geborgenheid. Het is normaal babygedrag; dus geef er aan toe!

Regeldagen
Veel baby’s kennen de zogenaamde regeldagen. Dit zijn dagen dat de baby meer behoefte krijgt aan voeding. Meestal vallen de regeldagen op de 9e of 10e dag, ongeveer 6 weken na de geboorte en bij ongeveer 3 maanden en bij 6 maanden.

Vooral de regeldagen op de 9e dag zijn erg vervelend. Je bent dan net alleen met je baby, in de kraamdagen leek alles goed te zijn en nu wil hij “constant” aan de borst. Als je niet al onzeker was word je het misschien nu wel.

Maar als je weet dat het een regeldag is hoef je niet onzeker te worden! Je baby geeft alleen maar aan dat hij meer honger krijgt.  Als je borstvoeding geeft leg je hem gewoon wat vaker aan, al komt hij ieder uur, leg maar gewoon ieder uur aan. Door vaker aan te leggen wordt je melkproductie gestimuleerd, je gaat meer melk maken en je zult ook merken dat na 1 of 2 dagen je baby weer rustiger is en tevredener na de voeding. Vaak valt je kindje dan weer terug in zijn oude ritme wat of gaat zelfs een voeding per dag minder drinken.

Als je erg vermoeid bent, pijn hebt of gestrest bent, schiet de melk minder goed toe. In deze situatie krijgt je baby ook minder melk te drinken dan hem lief is met als gevolg… vaker aan de borst willen. Probeer in dit geval de oorzaak weg te nemen zodat de melk weer beter kan stromen. Als het niet goed mogelijk is de oorzaak helemaal weg te nemen (sommige stress-situaties), wees je dan in ieder geval bewust van dit proces en probeer door ontspanning, warmte toepassing en een beetje extra aandacht voor jezelf, de  toeschietreflex zo goed mogelijk te laten vrijkomen.

Clusteren
Ook bij clusteren wil je kindje heel veel aan de borst drinken, dit is dan meestal niet de hele dag, maar een paar uurtjes achter elkaar. Meestal zien we clustergedrag in de avond, maar het kan ook s nachts, s ochtends of s middags zijn. Je kindje heeft niet alleen maar honger bij clusteren, maar heeft behoefte om veel bij je te zijn, om zich geborgen en veilig te weten. Dit is heel normaal babygedrag waar je aan toe mag geven. Je krijgt geen pijnlijke tepels van clusteren, als je je kindje steeds goed aan laat happen, kunnen je borsten dit prima hebben. Clusteren zien we vaak op de leeftijd vanaf 2 weken tot ongeveer 3 maanden.

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen