Vruchtbaarheidsbehandeling vraagt veel van jullie

Een vruchtbaarheidsbehandeling is niet iets wat je even tussendoor doet.

In onze maatschappij zijn we gewend alles te regelen zoals het ons het beste uitkomt. Zo stellen we bijvoorbeeld eerst een tijdlang de kinderwens uit, totdat we ‘er aan toe zijn’. Tot die tijd worden anticonceptiemiddelen gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Doordat dit zo gewoon is, lijkt het of we zelf kunnen bepalen wanneer we een kind krijgen.
Als je stopt met anticonceptie dan verwacht je binnen enkele maanden zwanger te zijn.
Helaas pakt het soms anders uit en dat is op zich al een teleurstelling. Je merkt dan dat je niet zelf de regie hebt over je lichaam. Elke maand is er weer de hoop dat het nu toch zal lukken en je begint de ovulatiedatum in de gaten te houden, want dat is het moment dat je vruchtbaar bent. En elke maand opnieuw moet je de teleurstelling zien te verwerken omdat het wéér niet is gelukt.

Tijdens de onderzoeks- en behandelingsfase wisselen hoop en wanhoop elkaar af. Een stel is vaak heel intensief bezig met hun kinderwens en meestal is er veel behoefte erover te praten.
Vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ruime aandacht van de media. Het resultaat hiervan is dat de meeste mensen wel iets gehoord hebben over de mogelijkheden en dan ook meestal wel een mening hebben over ‘hoever je mag gaan’ en over risico’s en slagingskansen.

Vooral over IVF (reageerbuisbevruchting) is er veel publiciteit. Maar ongewilde kinderloosheid is veel meer dan een (IVF) behandeling.
Het is vaak een lange en moeizame weg van onderzoeken en behandelingen, hoop en teleurstelling.

Één op de zes paren wordt geconfronteerd met vruchtbaarheidsproblemen en van de mensen die uiteindelijk in aanmerking komen voor een IVF-behandeling blijft na drie pogingen ongeveer de helft zonder resultaat.

Van alle mensen met vruchtbaarheidsproblemen blijft uiteindelijk ongeveer 10% kinderloos. Een kind neem je niet, maak je niet even met IVF, maar krijg je misschien!

Tijdens de periode van vruchtbaarheidsbehandeling lijkt je hele wereld alleen te draaien om zwanger worden, vrijen omdat het tijd is en niet omdat je zin hebt..
Twijfels of dit wel is wat jullie willen. Soms denkt één partner anders over hoever ze willen gaan dan de ander.
Verdriet als je weer ongesteld wordt. De ongemakken tijdens de hormoonbehandeling, pijnlijke onderzoeken en behandelingen, ga er allemaal maar aan staan.
Praat veel met elkaar!!!

Iedereen maakt zijn eigen keuzes in het leven. In het geval van vruchtbaarheidsproblemen kunnen die keuzes ingrijpend zijn en soms ook moeilijk te begrijpen voor de omgeving.

Als een paar er voor kiest geen behandeling te willen ondergaan of te stoppen met behandelen, kunnen zij vaak rekenen op de opmerking ‘eigen schuld dat je geen kinderen krijgt, dan had je je maar moeten laten behandelen’.

De redenen om niet te behandelen of te stoppen kunnen van uiteenlopende aard zijn; ethische bezwaren, de psychische druk van de behandeling niet meer aankunnen en een te geringe kans van slagen, zijn slechts enkele voorbeelden. Ieder paar moet haar eigen grenzen stellen en wil graag dat haar keuze wordt gerespecteerd. Tenslotte geeft een behandeling ook nooit 100% kans op resultaat, dus kun je er ook voor kiezen je niet aan die ‘strohalm’ vast te willen houden.

Ook adoptie is niet voor iedereen een logische stap. Dit betekent niet dat je er dan voor kiest om kinderloos te blijven! Het verdriet blijft even groot.

In het algemeen leeft het ongewild kinderloze paar bij perioden in ups en downs. Soms gaat het goed, soms minder. Soms willen ze erover praten, soms niet. Soms hebben ze goede hoop, soms wanhopen ze. Als vriend, kennis of familielid kun je helpen door te vragen hoe het ermee gaat en ze de mogelijkheid geven het probleem te bespreken, maar respecteer het als ze er op dat moment niet over willen praten. Dramatiseer de situatie niet, maar vermijd het onderwerp ook niet.
Voor de meeste mensen geldt dat het op zich al een fijn gevoel geeft als iemand belangstellend naar hun wel en wee informeert en het onderwerp niet uit de weg gaat, ook al willen ze er op dat moment liever niet over praten, bijvoorbeeld omdat dat te veel emoties losmaakt.
‘Wat het meeste pijn doet is als mensen niets doen en niets zeggen.’

bron: Freya.nl


Gerelateerde artikelen

kinderwens. Hoe werkt je lichaam Hoe werkt je lichaam

Wat gebeurt er eigenlijk iedere maand in jouw lichaam. De cyclus uitgelegd.

meer lezen ...
zwanger worden Wacht niet te lang met zwanger worden

Vanaf welke leeftijd wordt je snel minder vruchtbaar?

meer lezen ...
Onvruchtbaarheid; behandeling Onvruchtbaarheid; behandeling

Welke behandelingen zijn er als zwanger worden niet lukt? Hormoonbehandeling Als er bij de vrouw een hormoonafwijking geconstateerd is, kan zij behandeld worden met hormonen om de cyclus te reguleren en een eisprong op te wekken. Deze behandeling wordt ovulatie-inductie genoemd. Mannen worden zelden met hormonen behandeld. Van hormoonbehandeling bij mannen staat niet vast of […]

meer lezen ...
Hoe lang duurt het om zwanger worden Hoe lang duurt het voor je zwanger bent?

Hoe snel je zwanger wordt is afhankelijk van veel factoren.

meer lezen ...
Overgewicht en zwanger worden Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan een reden zijn waarom zwanger worden niet lukt en geeft groter risico op complicaties in zwangerschap

meer lezen ...
Gezond zwanger worden. Gezond zwanger worden

Wat kun je zelf doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden?

meer lezen ...
Voeding voor als je zwanger wilt worden Voeding voor als je zwanger wilt worden

Jullie leefstijl heeft al voor de bevruchting invloed

meer lezen ...
Alcohol als je zwanger wilt worden

Af en toe een glaasje of zelf een keer flink doorzakken, hoe zit het met de effecten van alcohol als je zwanger wilt worden? Hoewel het niet onomstotelijk bewezen is, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van één glas alcoholhoudende drank per dag al effecten kan hebben op de vruchtbaarheid bij MAN en VROUW. Het […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen