Waar slaapt de baby

Waar slaapt de baby eigenlijk het beste?

In de geciviliseerde wereld is het gebruikelijk om een baby vanaf het begin in zijn eigen bedje te laten slapen. In de ‘onderontwikkelde’ landen is het de gewoonte dat de baby dag en nacht bij de moeder is. Het kind wordt in een draagzak overal mee naar toe genomen en slaap bij moeder in bed.

We weten dat slapen in het bed van de ouders het risico op wiegendood verhoogt, doe dit dan ook niet, zet het babybedje naast jullie eigen bed.

Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel zielig dat wij een baby na de geboorte direct alleen laten.

Een baby die veel geknuffeld wordt en zich veilig voelt huilt veel minder dan een baby die alleen gelaten wordt en waarvan men denkt dat het goed is om hem te laten huilen.

Probeer je eens te verplaatsen in de belevingswereld van de baby: je was maanden lang gewend om veilig bij je moeder te zijn, omgeven door warm vruchtwater en beschermd van de ‘boze’ buitenwereld. Dan word je door een nauw en benauwd kanaal gedwongen en kom je in een koude omgeving waar veel herrie en licht is. Je kan niet zien wat er gebeurt (een baby ziet immers maar tot zo’n 20 cm scherp) en je voelt je verloren. Waar je behoefte aan hebt is bescherming en de bekende geur van je moeder. Dan word je een poosje bij je moeder gelegd en voel je de veiligheid. Maar na verloop van tijd word je van haar gescheiden en lig je moederziel alleen in een veel te groot bed.

En hoewel het best lekker warm is, mis je de veilige geur en geluiden van je moeder. Wat kun je anders doen dan je onzekerheid te uiten door te gaan huilen …….

Dit moet zo ongeveer zijn wat de baby beleeft.

Er zijn al heel wat onderzoeken geweest die bewijzen dat kinderen die veel geknuffeld worden en zich geborgen voelen, opgroeien tot evenwichtige en zelfverzekerde persoonlijkheden die zich zelfstandig opstellen.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat moeders die de baby veel bij zich hebben en hun natuurlijke (hormonale) behoefte om te knuffelen bevredigen, minder snel last hebben van post partum depressies.

Als een baby bij de ouders op de kamer slaapt huilt hij veel minder.

Een baby heeft een ander slaappatroon dan kinderen of volwassenen. De baby slaapt een poosje en is dan weer even wakker. Als hij wakker wordt en zich veilig en beschermd voelt, dan ligt hij gewoon een poosje wakker te kijken en valt erna weer in slaap. Als hij wakker wordt en hij voelt zich alleen, dan zal de baby zich eenzaam en onzeker voelen en zet het op een huilen.

Als de baby dan met zijn bedje naast jullie bed staat is het makkelijk om hem te troosten, vaak is het even aaien over zijn bolletje voldoende om hem tot rust te krijgen. Blijft hij huilen dan kan je hem even uit zijn bedje halen en op je borst leggen, vaak valt hij dan snel weer in slaap. Maar probeer dit niet te vaak te doen. Een baby leert waar hij moet slapen door de regelmaat die geboden wordt. Als jij je baby leert dat hij op jouw borst, in de box of op schoot in slaap valt wordt het steeds lastiger om je baby te laten wennen aan het slapen in zijn eigen bedje.

Het is onzin om te denken dat je een baby verwent als je hem bij jullie laat slapen. Je kunt een baby niet verwennen of teveel liefde een aandacht geven.

Langzaam maar zeker raakt de baby meer vertrouwd met de ‘buitenwereld’. Hierdoor zal hij het ook minder eng vinden om alleen te zijn. Bovendien zal hij overdag regelmatig alleen in bedje liggen. Hierdoor went hij ook aan het alleen zijn. Overdag zijn er allerlei geluiden in huis waardoor de baby het minder ‘eng’ vindt om alleen te zijn.

Je hoort dan ook regelmatig dat de baby overdag zo heerlijk slaapt in zijn eigen bedje, maar dat de nachten een ramp zijn. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat het ’s nachts muisstil is in huis, de baby is geen stilte gewend, in de baarmoeder was er altijd geluid. Bovendien kun je je baby leren om alleen te slapen door bepaalde slaaprituelen in te voeren en hier consequent aan vast te houden.

  • Een baby die veel geknuffeld wordt en zich veilig voelt, huilt veel minder dan een baby die alleen gelaten wordt en waarvan men denkt dat het goed is om hem te laten huilen.
  • Het is echt onzin om te denken dat je de baby verwent.
  • Langzaam maar zeker raakt de baby zo vertrouwd met de ‘buitenwereld’, dat hij het geen probleem vindt om alleen te slapen.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Hoe leert je baby in eigen bedje slapen Niet in het eigen bedje wilen slapen.

Kun je een baby leren in zijn eigen bed te slapen?

meer lezen ...
Slaapproblemen bij jonge baby Slaapproblemen jonge baby

Je baby wil maar niet slapen, wat kun je doen?

meer lezen ...
Dag en nachtritme baby Dag- en nachtritme

Kun je het slaappatroon van je baby in de eerste maanden veranderen zodat hij doorslaapt?

meer lezen ...
10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Ontwikkeling eerste 4 maanden Ontwikkeling eerste 4 maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Gezondheid eerste vier maanden Gezondheid eerste vier maanden

Alles wat jij wilt weten over deze periode met je baby

meer lezen ...
Spelen met je baby Spelen met je baby

Spelen met je baby is niet alleen leuk, het is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Baby’s spelen graag. Een heel kleine baby kan nog niet zo veel met zijn lijfje. Hij heeft vaak genoeg aan aanraking en geluiden. Het geluid van de ouders is daarbij erg belangrijk. Door het contact met de verzorger gaat een […]

meer lezen ...
Het consultatiebureau Het consultatiebureau

Vanaf wanneer ga je naar het consultatiebureau? Wat doen ze er eigenlijk?

meer lezen ...
Mijn kind spuugt na de voeding, is dat normaal?

Iets teruggeven na de voeding is voor de meeste baby’s normaal. Soms loopt er een mondje vol voeding terug of komt er met een boertje wat voeding mee. Dit gebeurt bij baby’s gemakkelijk, omdat de afsluiting tussen maag en slokdarm vaak nog niet goed werkt. Zodra het maagje erg vol zit, er een boertje dwars […]

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
herstellen na bevalling Klachten en herstellen na de bevalling

Wat gebeurt er allemaal in je lijf nu je bevallen bent? Hoe lang duurt het voor je weer de oude bent?

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Baby’s steeds vaker brandwonden. Baby’s steeds vaker brandwonden.

Één moment van onoplettendheid is voldoende. Ook jou kan het gebeuren. Lees onze tips

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen