Wacht niet te lang met zwanger worden

Vanaf je 35ste neemt je vruchtbaarheid snel af

De algemene gedachte in Nederland is dat je tot je 40 ste de tijd hebt om zwanger te worden, echter dit is een misvatting. Na je 35ste neemt de vruchtbaarheid snel af, vooral door de afname van het aantal gezonde eicellen.  Het komt dan ook regelmatig voor dat vrouwen al voor hun 40ste niet geholpen kunnen worden in de fertiliteitskliniek omdat ze geen goede eicellen meer hebben.

Als je wordt geboren liggen de hele voorraad eicellen voor de rest van je leven al in je eierstokken. Naarmate je ouder wordt worden de eicellen niet alleen snel minder, maar ook de kwaliteit van de eicellen neemt af. Hierdoor wordt de eicel minder makkelijk bevrucht en, als er een bevruchting plaatsvindt, is de innesteling moeilijker.

Dit alles zorgt ervoor dat de kans dat je zwanger wordt al afneemt vanaf je 30ste.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tot hun 30ste jaar. Daarna wordt het langzaam maar zeker minder. Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid sterk, de kans op een zwangerschap ligt dan op ongeveer 50% ten opzichte van die  van een 20-jarige.

Risico miskraam stijgt op latere leeftijd

Naast een dalende vruchtbaarheid, stijgt het risico op een miskraam. Tot 30 jaar is het risico op een miskraam 10%. Tussen de 35 en 40 is dit verdubbeld naar bijna 20% en na je 40ste ligt het risico rond de 33%. Dat betekent dat een zwangerschap bij iemand ouder dan 40 jaar in 1 op de 3 gevallen eindigt in een miskraam.
Ook het risico op complicaties tijdens de zwangerschap nemen toe bij het stijgen van de leeftijd.

Fertiliteitsarts Paul Flierman geeft hij aan dat vrouwen verwachten dat ze met medisch ingrijpen alsnog zwanger kunnen worden, bijvoorbeeld door IVF. Maar helaas moeten vrouwen boven de 35 regelmatig teleurgesteld worden en kunnen artsen niets voor hen doen omdat er geen goede eicellen meer beschikbaar zijn.

Paul Flierman pleit er dan ook voor om vrouwen beter te informeren over hun vruchtbaarheid en bij een kinderwens te adviseren hier vóór het 35ste jaar mee te beginnen.

Zwanger worden doe je, medisch gezien, tussen je 20ste en 30ste, maar naast de medische kant is er ook nog de persoonlijke kant. Ben je wel toe aan een kind als je tussen de 20-25 bent? Misschien ben je de vader van je kind nog niet tegengekomen? Heb je lang gestudeerd en wil  je eerst je carrière van de grond krijgen voor je aan kinderen begint? Wil je eerst reizen en genieten van het jong zijn voor kinderen je min of meer dwingen tot een regelmatig leven?

Kortom redenen genoeg om een zwangerschap uit te stellen…Hoed je er alleen voor dat van uitstel geen afstel komt omdat het medisch niet meer mogelijk is om moeder te worden.

 


Gerelateerde artikelen

Ook bij mannen tikt de klok snel Ook bij mannen tikt de klok snel

Lang werd gedacht dat mannen eeuwig vruchtbaar bleven, maar is dat wel zo?

meer lezen ...
Voorbereiden op zwangerschap Voorbereiden op zwangerschap

Begin goed voorbereid aan een zwangerschap, zowel lichamelijk als in je relatie.

meer lezen ...
BPA vermindert je kans om zwanger te worden BPA vermindert je kans om zwanger te worden

Dagelijks kom je in contact met BPA, het is schadelijk voor je ongeboren kind én vruchtbaarheid.

meer lezen ...
Keizersnede bij eerdere bevalling Keizersnede bij eerdere bevalling

Wat is het beleid als je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad? Als een eerdere bevalling is geëindigd in een keizersnede (sectio caesarea), dan zal je voor ieder volgend kind in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt). Dit wil niet zeggen […]

meer lezen ...
Ook a.s. papa moet gezond eten Ook a.s. papa moet gezond eten

Ook al man heeft je leefstijl invloed op je vruchtbaarheid én op de gezondheid van je kind.

meer lezen ...
Verminderde vruchtbaarheid Verminderde vruchtbaarheid

Wat als zwanger raken niet lukt? Wanneer zoek je hulp en wat dan?

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Eindelijk vergoeding preconceptie consult Eindelijk vergoeding preconceptie consult

Een consult bij je verloskundige vóórdat je zwanger bent is zo gek nog niet. In dit consult bespreekt je verloskundige wat jullie kunnen doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen