Wanneer krijgt mijn kind de vaccinaties?

Vaccinaties bij je baby, er zijn veel vragen en onzekerheden over. Onder andere over bijwerkingen. 

Al snel na de geboorte van je kindje zul je via de post vaccinatiekaarten ontvangen. Het consultatiebureau zal met jou afspraken maken voor het tijdstip van vaccineren. De vaccinaties worden gegeven tijdens een regulier consult op het consultatiebureau, je hoeft er dus niet apart voor terug te komen.

Het schema zoals dat op dit moment gehanteerd wordt ziet er als volgt uit:

Vaccinatieschema:

Leeftijd Vaccinatie
direct na geboorte Hep B per 1 aug 2011, alleen voor kinderen wiens moeder drager is.
2 maanden DKTPHibHep B + Pneumokokken 
(De DKTP-Hib-HepB wordt tegelijk gegeven met de inenting tegen pneumokokkenziekte, maar wordt op een andere plaats ingespoten.)
3 maanden DKTP-Hib-HepB
4 maanden DKTP-Hib-HepB + Pneumokokken
11 maanden DKTP-Hib-HepB + Pneumokokken
14 maanden BMR, meningokok bacteriën: A, C, W en Y
4 jaar DKTP
9 jaar DTP, BMR
12-13 jaar* HPV-1 + HPV-2 + HPV-3

De vaccinaties worden gegeven tijdens een regulier consult op het consultatiebureau

* alleen voor meisjes.

Elke keer wanneer je kind een vaccinatie ontvangt zal het consultatiebureau de kaart van het gegeven vaccin invullen en opsturen naar het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu). Dit instituut houdt voor elk kind bij hoeveel vaccinaties het al gekregen heeft. Het RIVM registreert ook bijzondere bijwerkingen op vaccinaties.

Ouders vinden het soms een vervelend idee dat hun kindje al zo jong gevaccineerd wordt. Gedachten die daarbij een rol spelen zijn bijvoorbeeld: “hij is nog zo klein”of “zijn immuunsysteem kan dat nog niet aan”. Maar in het schema kan je zien dat er in principe al vanaf de geboorte begonnen wordt met vaccineren. Kinderen van moeders met hepatitis B krijgen bij de geboorte al hun eerste vaccinatie om te voorkomen dat het kind besmet wordt met hepatitis.

Het immuunsysteem van jonge baby’s is al in staat om antistoffen tegen allerlei allergenen aan te maken, dus vaccinatie heeft vanaf de geboorte al effect. Wel is het zo dat de antistoffen van baby’s nog niet zo lang blijven bestaan en het effect van een vaccinatie dus maar van korte duur is. Daarom worden vaccinaties vaak bij kinderen als serie gegeven (bijvoorbeeld 4 x DKTP-Hib-HepB en 4 x pneumokokken).

De tijd tussen twee vaccinaties van een serie in is bij voorkeur 4 weken. Dan heeft het lichaam voldoende tijd om antistoffen op te bouwen tegen de stoffen in het vaccin en zijn er na 4 weken nog voldoende antistoffen aanwezig om een kindje te beschermen tegen de ziekten waartegen gevaccineerd wordt. Als je langer wacht zullen er steeds meer antistoffen verdwijnen en het effect van vaccineren uiteindelijk verloren gaan. De tussenpoos mag wel wat korter dan 4 weken zijn, maar liever niet korter dan 2 weken.

Een kind kan tegelijk tegen meerdere vaccins ontvangen. De DKTP-Hib-Hep B vaccin is in feite een vaccin dat bestaat uit 6 verschillende vaccins. Het maakt voor het immuunsysteem niet uit dat je kindje zoveel vaccins tegelijk binnen krijgt. Het is zelfs zo dat bepaalde vaccinaties elkaars werking versterken. Een ander voordeel van het toedienen van meerdere vaccins tegelijk is, dat je kindje maar één keer last heeft van eventuele bijwerkingen die kunnen ontstaan door het prikken op zich: de pijnlijke plek waar geprikt is, eventueel koorts als reactie en de eventuele spierpijn na enkele uren.

Na 4 prikken is je kindje in principe voldoende beschermt tegen de ziekten uit het vaccinatieprogramma van het Rijks Vacinatie Programma (RVP). Uit onderzoek is gebleken dat de werking van het vaccin na enkele jaren begint af te nemen. Door op latere leeftijd (4 jaar en 9 jaar) het vaccin nog eens toe te dienen ontstaat er opnieuw een immuun reactie, waardoor de bescherming versterkt wordt. Sommige vaccinaties geven levenslang bescherming (BMR), andere niet (tetanus).


Gerelateerde artikelen

Vaccinaties Vaccinaties

Waar wordt tegen ingeënt en waarom eigenlijk? Is vaccineren verplicht?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Ontlasting van baby's : wat is normaal? Alles over poep

Er leven altijd veel vragen over poep bij baby’s, lees hier alles over poep.

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...
Krampjes Krampjes

Heel veel baby’s hebben last van krampjes. Kun je ze voorkomen of wat kun je doen?

meer lezen ...
Hoeveel slaap heeft baby gemiddeld nodig? Hoeveel slaapt baby gemiddeld?

De meeste baby’s hebben een soortgelijk waak- en slaapritme. Lees hoeveel jouw baby zou ‘moeten’ slapen.

meer lezen ...
Slaapproblemen bij jonge baby Slaapproblemen jonge baby

Je baby wil maar niet slapen, wat kun je doen?

meer lezen ...
Borstvoeding in de eerste 4 maanden Borstvoeding in de eerste 4 maanden

Hoe start je met borstvoeding, hoe leg je goed aan en nog veel meer

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
baby blues of post partum depressie Baby blues of een post partum depressie

Last van een down gevoel? Is het een dipje of ligt een post partum depressie op de loer?

meer lezen ...
Het sprookje en de werkelijkheid over krijgen eerste kind Het sprookje en de werkelijkheid

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor je je draai gevonden hebt.

meer lezen ...
Moederschap Vrouw, moeder en echtgenote

Moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. ‘Ineens’ ben je naast vrouw en partner ook moeder. Een heel nieuwe rol die de nodige aanpassingen in je leven mee zal brengen Veel ‘jonge’ moeders hebben de neiging om alleen nog maar met de baby bezig te zijn. Ze vergeten zichzelf en hun relatie. Het […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen