Wat koop je wanneer?

Je hebt zoveel nodig als je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer en wat heb je echt nodig voor je babyuitzet?

Wij laten je per periode van de zwangerschap zien wat verstandig is om op dat moment te kopen.

Eerste trimester:

Nieuwe broek: aan het eind van het eerste trimester gaan je broeken niet lekker meer zitten.
Niet omdat je buik al zo groot is, de baarmoeder heeft pas het formaat van een grapefruit en komt nog maar net boven je schaambot uit. Toch merk je dat je broeken niet lekker meer zitten.
Natuurlijk kun je een stukje kopen wat je tussen je knoop doet om de taille wijder te maken, maar dat zal vaak niet voldoende helpen om je broeken wel lekker te laten zitten. Want niet alleen je buik is wat dikker geworden, ook je bovenbenen, heupen en billen zetten wat aan. Je lichaam is zich aan het klaarmaken voor de borstvoeding straks en slaat op deze plekken wat extra vet op.
Voor je eigen comfort is het daarom lekker om zo eind eerste trimester je eerste zwangerschapsbroek te kopen. Wees niet bang, tegenwoordig is de zwangerschapsmode net zo modieus als ‘gewone’mode.

Zwangerschapsbeha: je borsten worden al heel snel gevoelig. Sommige vrouwen merken als eerste dat ze zwanger zijn doordat hun borsten pijnlijk worden. Een gewone beha kan hierdoor niet lekker meer zitten. Ook groeien je borsten al. Het wordt echt tijd voor een goede zwangerschapsbehaMisschien koop je je beha’s normaal in een warenhuis, maar nu je zwanger bent is het echt heel belangrijk dat je goed advies krijgt. Zwangere borsten hebben iets anders nodig qua ondersteuning dan een gewone beha. Verder weten we ook dat heel veel vrouwen een beha dragen in de verkeerde maat. Juist in de zwangerschap is een goede maat en goede ondersteuning extra belangrijk. Laat je daarom goed adviseren, bij voorkeur in een speciaalzaak.
Sport je regelmatig? Koop dan zeker al vroeg een goede sportbeha voor zwangere.

Voedingskussen: een voedingskussen kopen aan het eind van het eerste trimester???
Ja, een voedingskussen is niet alleen te gebruiken tijdens het voeden. Sterker nog, veel vrouwen gebruiken het kussen in de zwangerschap intensiever dan na de  geboorte. Een voedingskussen is een soort slangkussen. Door de zwangerschap kunnen veel vrouwen geen fijne houding meer vinden in bed, niets ligt lekker. Een voedingskussen kan helpen. Je legt hem onder je buik, tussen je knieën door achter je rug, dit helpt veel vrouwen om comfortabeler te liggen. Maar natuurlijk kun je hem ook helemaal anders leggen, probeer gewoon een beetje uit.

 

Tweede trimester:                                                              

Babykamer: veel winkels hebben een  levertijd van soms wel 6 tot 8 weken, het tweede trimester is dan ook de periode bij uitstek om op pad te gaan voor je babykamer. Niet alleen voor de levertijd, maar zeker ook omdat je in deze periode vaak de meeste energie hebt.  Lees eerst nog even door waar je allemaal op moet letten voor je de babykamer spulletjes gaat kopen.

Positiekleding: je buik begint echt te groeien, het is tijd om comfortabelere kleding te kopen die meegroeit met je buik. Nu hoef je echt niet een compleet nieuwe garderobe aan te schaffen. Met een paar basisstukken kom je een heel eind.

 

Zwangerschapslingerie: als je in het eerste trimester nog geen zwangerschapsbeha gekocht hebt, doe het dan nu echt! Je borsten hebben andere steun nodig dan buiten de zwangerschap. Koop een goede beha bij voorkeur bij een speciaalzaak. Veel vrouwen dragen een verkeerde maat, in je zwangerschap heb je echt een goed steunende beha nodig, dat wil zeggen de juiste maat en juiste vorm voor jouw borsten. Er zijn heel mooie zwangerschapsbeha’s te koop, het hoeft echt niet saai en suf te zijn.

Steunend ondergoed: heb je last van lage rugpijn, beginnende
bekkenpijn, bandenpijn of harde buiken? Een steunend meegroeibroekje helpt heel goed. Ook een
buikband kan helpen voor bandenpijn, harde buiken  en lage rugpijn.

 

 

Schoenen: nieuwe schoenen omdat je zwanger bent?? JA…
Veel vrouwen denken dat hun voeten groter worden in de zwangerschap. Dat is feitelijk niet zo, maar doordat je zwaarder wordt, verandert de stand van je voeten wel. Je voeten platten wat af, de bolling onder je voet wordt minder,  waardoor het lijkt of ze groter worden.

Verder houd je vaak wat vocht vast en zwellen je voeten hierdoor als eerste op.
Een paar nieuwe schoenen is dus zeker geen overbodige luxe.
Draag je graag hoge hakken? Doe je lijf dit nu niet aan. Je lichaam moet al zoveel doorstaan, je rug heeft het zwaar te verduren, maak het niet nog erger door naaldhakken. Een klein hakje is geen probleem, maar de 10 cm moet even in de kast blijven. Koop schoenen met een klein hakje en een wat bredere leest, puntschoenen zijn misschien wat charmanter, maar je voeten zullen dankbaar zijn voor wat meer ruimte.

Zwangerschapscursus: ga je oriënteren op een goede bevalcursus, want echt het helpt. Bewezen is dat vrouwen die goed voorbereid zijn op hun bevalling niet alleen beter terugkijken op hun bevalling, maar ook écht beter bevallen. Geen zin of tijd naar een klasje te gaan, kijk eens naar de online cursussen die wij aanbieden op onze zustersite; Babyopkomst.TV

Voedingskussen: als je die in het eerste trimester nog niet gekocht hebt en je hebt moeite om een comfortabele slaaphouding te vinden, overweeg dan de aanschaf van een voedingskussen. Dit is een soort slang die je onder je buik legt, vervolgens tussen je knieën door en dan achter in je rug als steun legt. Veel vrouwen liggen met een voedingskussen veel comfortabeler.

Babykamer opknappen: omdat je in het tweede trimester over het algemeen het meest fit bent is het tijd om aan de babykamer te beginnen. Veel vragen zijn er altijd over verven. Mag je als zwangere verven? JA, dat mag. Liefst met water gedragen verf en altijd goed ventileren, raam open dus.

Derde Trimester:

Autostoeltje: deze MOET je in huis hebben voor je bevalling. Je baby mag alleen in de auto vervoerd worden als ze in een deugdelijk autostoeltje bevestigt zit.

Kinderwagen : het is aan jullie of je deze in de zwangerschap wilt kopen of na de bevalling. Je hoeft hem niet perse in huis te hebben voor je gaat bevallen. Aan de andere kant wil je misschien niet net na de kraamdagen de winkel in om er alsnog één uit te zoeken.

Draagdoek: wil je je baby gaan dragen, dan kun je een draagdoek in de zwangerschap kopen. Lees eerst onze tips

Draagzak: een draagzak koop je bij voorkeur samen met je partner en je baby. Er zijn verschillende soorten en maten en de één past beter bij jullie situatie en baby dan de ander. Lees eerst onze tips 

Voedingsbeha: aan het eind van je zwangerschap kun je je eerste voedingsbeha gaan kopen. Koop er niet meer dan één. Na de bevalling veranderen je borsten nog heel erg en het is jammer als je beha dan niet lekker meer zit. Je hoeft niet perse een voedingsbeha in huis te hebben voor je gaat bevallen. In de kraamdagen lig je veel in bed en hoef je niet perse een beha te dragen, hoewel het soms wel fijn is als je een stevige beha hebt bij stuwing.

Voedingsshirts: als je borstvoeding gaat geven is het fijn om al een paar voedingsshirts in huis te hebben voor je gaat bevallen. Je wilt immers niet hoeven winkelen als je baby net geboren is.

Babyfoon: veel ouders vinden het prettig als ze hun baby kunnen horen/zien als de baby in haar eigen kamertje ligt en jullie beneden zitten. Daarom is het handig om een babyfoon van te voren in huis te hebben.

Borstkolf en compressen: een kolf koop je meestal pas na de bevalling. Als je borstvoeding niet goed op gang komt en je al snel na de bevalling een kolf nodig hebt kun je hem vaak lenen bij het kraamcentrum.  Compressen zijn wel heel handig om voor de bevalling in huis te hebben.

Babyuitzet en babykleertjes: kijk in onze uitzetlijsten wat je verder nog moet kopen.

Onze online bevalcursussen:

Hypnobirthing door verloskundige Imke van Soest

Goed voorbereid bevallen door verloskundige Wietske van Luipen

 

 

 

 

 

 

 


Gerelateerde artikelen

Zorgverzekering en zwangerschap in 2020

Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met allerlei zorgkosten. Veel van deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een aantal zorgkosten moet je een eigen risico of eigen bijdrage betalen. Het is daarom verstandig om goed naar de dekking van de verzekering te kijken. Zwangerschap en de basisverzekering De belangrijkste zorgkosten bij een […]

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...
Is het veilig? Mag ik? Is het veilig? Mag ik?

Mag je je haar verven? Naar de sauna? Brie eten? en nog veel meer weetjes

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
Wat kost een kind; vaste lasten Wat kost een kind: terugkerende kosten

Je zult er misschien van schrikken hoeveel een kind kost in de periode dat jullie de kosten dragen.

meer lezen ...
Overerving Overerving

Hoe erft jouw kind de kleur van je ogen, haar, of ziekten?

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Bandenpijn in zwangerschap Bandenpijn

Er zijn verschillende soorten bandenpijn. Zo herken je het.

meer lezen ...
Wat kost een kind Wat kost een kind

Een overzicht van alle kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengen.

meer lezen ...
Feiten en fabels zwangerschap Feiten en Fabels

Er doen veel fabeltjes de ronde over wat wel en niet mag, wij zetten de feiten op een rij

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Jouw Verlanglijst – BabyUitzet Jouw Verlanglijst – BabyUitzet

Wil jij kraamkadootjes krijgen die je echt nodig hebt en leuk vindt? Maak dan een verlanglijstje.

meer lezen ...
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha – BabyUitzet

Veel vrouwen vragen zich af of een speciale zwangerschapsbeha wel nodig is. Wij zouden het je zeker aanraden, bij je babyuitzet horen ook een aantal goede zwangerschapsbeha’s. Tijdens je zwangerschap veranderen je borsten, ze worden steeds groter en meer gevoelig voor aanraking. Deze metamorfose is het gevolg van hormonale veranderingen, gewichtstoename, een groeiende ribbenkast en, […]

meer lezen ...
Babyuitzet: Autostoeltje goed plaatsen Autostoeltje goed plaatsen – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: Heel veel autostoeltjes worden niet goed geplaatst waardoor ze niet veilig meer zijn. 73% ouders plaatst autostoeltje NIET goed. Wij leren je hoe het wel moet – Babyuitzet In deze video: autostoeltje goed plaatsen in woord en beeld.

meer lezen ...
Babyuitzet: Praktische tips voor aanschaf babykamer Praktische tips vóór aanschaf van de babykamer – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: In deze video geven we je praktische tips waar je op moet letten als je een babykamer gaat kopen. Onafhankelijk zoals je van ons gewend bent.

meer lezen ...
Kinderwagen kopen – BabyUitzet

Waar let je op als je een kinderwagen gaat kopen? Mooi is zeker niet de enige eis.

meer lezen ...

Gerelateerde Week artikelen

Week 11 zwangerschap Week 11. Het mondje kan open

Ongeveer 5 cm lang en 10 gram. De ogen zijn volledig gevormd, maar blijven gesloten

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen