Wat kost een kind: terugkerende kosten

Wat kost een kind nu eigenlijk in de periode dat je als ouders de kosten draagt?

Voeding, luiers, toenemende energiekosten, kinderopvang en later school, allemaal zaken die geld kosten en die dagelijks terug keren.
Het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS)houdt bij hoeveel ouders gemiddeld aan hun kind uitgeven:

  • Eén kind kost gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen.
  • Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%.

Voor de bepaling van het besteedbaar (gezins)inkomen, neem je alle inkomstenbronnen mee, dus ook vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke.

Op grond hiervan heeft het Nibud berekend dat de kosten van een kind dat opgroeit in een gezin met een gemiddeld inkomen tot en met de basisschool ruim € 50.000 kost. Daar komt in de middelbare schooltijd (12 tot 18 jaar) nog eens een kleine € 30.000 bij.

infogr kosten studerenGaat je kind studeren, dan komen er nog eens flinke kosten bij.

De studiefinanciering wordt alleen maar minder, ouders moeten steeds meer bijspringen willen ze niet dat hun kind na de studie met een gigantische schuld te maken krijgt. In de afbeelding kun je zien met welke kosten je rekening moet houden als je kind gaat studeren.

Kinderopvang is er in allerlei soorten en maten: het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang, gastouderopvang of een oppas aan huis. De kosten van de kinderopvang hangen af van het type opvang, van het aantal dagen dat het kind of de kinderen er gebruik van maken en van het inkomen van de ouders.

De overheid stelt jaarlijks het maximum uurtarief vast waarover een vergoeding gegeven wordt. De kosten van kinderopvang kunnen hoger zijn dan het vastgestelde maximum van de overheid. Op de site van de Rijksoverheid vind je informatie waar opvang aan moet voldoen en wat de kosten/toeslagen zijn.

Naast de formele kinderdagverblijven en de officiële gastouderopvang kun je ook kiezen voor de informele kinderopvang.

Hiervoor is de kinderopvangtoeslag niet van toepassing.

Het tarief voor de informele oppas bepaal je in overleg en hangt meestal af van het aantal kinderen en het tijdstip van de dag/avond/nacht.

Het nibud geeft aan dat een bedrag tussen de 4 en 6 euro voor opvang van 1 kind redelijk is, voor 2 kinderen ligt dit tussen de 6 en 8 euro en bij 3 kinderen of meer rond de 10 euro per uur.

Als een oppas zich registreert bij een erkend gastouderbureau, wordt hij of zij een officiële gastouder die moet voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen. Zo kunnen ouders in aanmerking komen voor een kinderopvangtoeslag voor een oppas die zij zelf geregeld hebben. De geregistreerde gastouder kan ook een oma of andere bekende zijn.

Toeslagen:
De overheid draagt haar steentje bij in de kosten voor je kind. Denk hierbij aan kinderbijslag, die niet afhankelijk is van het inkomen en dus voor iedereen gelijk is en aan het kindgebonden budget, wat wel inkomensafhankelijk is. Meer informatie over het kindgebonden budget vind je bij de belastingdienst.
Gaat je kind naar de kinderopvang dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag.

Houdt er ook rekening mee dat jullie inkomen waarschijnlijk lager wordt door de komst van een kind. Eén van de ouders gaat vaak minder werken.

 

 


Gerelateerde artikelen

Wat kost een kind; éénmalige kosten Wat kost een kind; éénmalige kosten

Wat zijn de kosten van de baby uitzet?

meer lezen ...
Rugpijn Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of verminderen.

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen