Wat kun je beter laten staan?

Voeding in de zwangerschap, wat kun je beter laten staan?

Hoeveel koffie mag je eigenlijk drinken nu je zwanger bent? Wat is het gevaar van katten en rauw vlees in de zwangerschap? Hoe zit het met een zacht gekookt ei? En dat heerlijke stukje Brie, mag dat nu wel of niet in de zwangerschap?

Onderstaand lees je alle adviezen ten aanzien van producten die je beter kunt laten staan nu je zwanger bent.

De toxoplasmose parasiet is voor een volwassene ongevaarlijk.

Als je ermee besmet raakt, merk je er soms niets van of je voelt je misschien moe en hebt wat verhoging van temperatuur.

Als een ongeboren kind er echter mee besmet raakt, kan het zeer ernstige gevolgen hebben, vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. Denk aan een verhoogd risico op een miskraam en vroeggeboorte, maar ook oog- en hersenafwijkingen komen vaker voor bij een toxoplasmose besmetting in de zwangerschap.

Als je de infectieziekte toxoplasmose al gehad hebt voordat je zwanger wordt, ben je er daarna immuun voor en loopt jouw kindje tijdens de zwangerschap minder gevaar, maar het blijft opletten.

Er zijn verschillende manieren waarop je besmet kunt raken met toxoplasmose: via kattenpoep, via rauw vlees en via rauwe groenten.

Toxoplasmose is een parasiet die voorkomt in de ontlasting van katten, vooral van jonge diertjes.
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om de kattenbak dagelijks te verschonen om de kans op besmetting te beperken, maar doe dat liever niet zelf. Is er niemand anders die het kan doen, gebruik dan handschoenen die je goed wast voordat je ze uittrekt, of neem wegwerphandschoenen. Aaien en knuffelen met een kat kan absoluut geen kwaad.

Omdat katten vrij rondlopen en hun behoefte overal doen, kan de parasiet via de dieren die buiten grazen en rondscharrelen jouw stukje vlees bereiken.
Door je vlees goed te verhitten kan de parasiet geen schade meer aanrichten.
Eet dus geen rauw vlees (bak de biefstuk goed door, let op dat vlees van de barbecue goed gaar is, eet geen filet americain, geen rauwe tartaar enz.). Als jouw vlees diepgevroren is geweest (minimaal -20 graden Celsius), is de parasiet ook onschadelijk geworden. Welke vleeswaren je wel of niet zou moeten eten zie je in onze lijst voedingsmiddelen in de zwangerschap.

De ontlasting van de kat kan ook in aanraking komen met groenten uit bijvoorbeeld eigen tuin of volkstuin. Omdat je niet altijd weet waar jouw groenten vandaan komen, is het aan te raden alle groenten goed te wassen. Draag ook handschoenen als je in de tuin werkt.

Zie het handige overzicht van producten die je beter kunt laten staan nu je zwanger bent.

Sommige vleeswaren zijn alleen gedroogd, gerookt of gefermenteerd. Deze bewerkingen zijn echter niet voldoende om de toxoplasmoseparasiet te doden.
Vleeswaren als chorizo en salami kun je daarom beter laten staan. Het is belangrijk dat vleeswaren (ook) gebakken, gestoofd of gekookt zijn. Kijk op de verpakking of vraag het bij twijfel na bij de slager of de fabrikant. Als je de vleeswaren verhit, bijvoorbeeld plakjes salami meebakken op een pizza of stukjes chorizo in een ovenschotel, dan kun je deze vleeswaren wel gebruiken.

Listeria

In rauwe melk, rauw vlees of rauwe vis kan de Listeria bacterie voorkomen, deze kan voedselvergiftiging veroorzaken en schadelijk zijn voor de baby of zelfs een miskraam veroorzaken.

De bacterie is niet bestand tegen koken en pasteuriseren. Gebruik daarom geen ongepasteuriseerde melk en eet geen zachte buitenlandse kaas met het opschrift ‘au lait cru’.

De kaas die in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt is vrijwel altijd van gepasteuriseerde melk gemaakt.

Listeria is ook aangetroffen in voorverpakte vis, zoals gerookte zalm, paling, forel. Eet dus geen vacuüm verpakte vis, tenzij je de vis goed verhit voor gebruik.

Je kunt wel alle vissoorten eten als ze vers zijn (eet geen roofvissen zoals zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn). Eet haring alleen uit pot of blik

De Listeriabacterie vermenigvuldigt zich ook in goed gekoelde of vacuüm verpakte producten.

Daarom kan de Listeriabacterie ook in vacuümverpakte vleeswaren voorkomen, maar slechts in kleine hoeveelheden die niet gevaarlijk zijn.
Hoe langer je het product bewaart, hoe groter het risico is dat de concentratie bacteriën te hoog wordt.

Belangrijk bij alle vacuüm verpakte producten, zoals vleeswaren, is dat je ze niet meer eet als de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Speciale broodsmeersels en yoghurtdrankjes met sterolen en stanolen

Deze producten worden soms aangeraden als het cholesterolgehalte te hoog is. Het is niet onderzocht of ze veilig zijn tijdens de zwangerschap, daarom staat op de verpakking dat je ze tijdens zwangerschap niet kunt gebruiken.

Kruiden om voorzichtig mee te zijn in de zwangerschap:

•Kruidenpreparaten:
Neem geen efedra, aloë, sassafras, dong quai, kava kava, absint-alsem, venkel, anijs, komkommerkruid, hoefblad, smeerwortel en boerenwormkruid. Neem niet te veel fenegriek, nigelle, moederkruid, senna, en meidoorn;
•Keukenkruiden:
beperk het gebruik van venkel, salie, dragon, anijs, basilicum, pesto en kaneel. En….wees natuurlijk zuinig met zout.

Vitamine A in de zwangerschap

Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby.
Vitamine A zit van nature in producten van dierlijke oorsprong, zoals vlees en melk. Daarnaast is het toegevoegd aan margarine, halvarine en bak en braadproducten (niet aan olie).

In lever zit heel veel vitamine A. Daarom kun je beter geen lever eten en per dag niet meer dan één sneetje brood belegt met leverworst, leverkaas, leverpastei, paté, Hausmacher of Berliner.
Als je vitaminetabletten gebruikt, koop dan tabletten die speciaal bedoeld zijn voor zwangere vrouwen, deze bevatten weinig vitamine A.

Hoeveel koffie (cafeïne) mag je nu je zwanger bent?

Volgens Amerikaans onderzoek krijgt 96% van de zwangere een aversie tegen koffie en stopt in de eerst weken van de zwangerschap met het drinken ervan.
Dat is goed nieuws want een baby kan cafeïne niet zo goed afbreken en als jij koffie drinkt, drinkt je baby in de baarmoeder gewoon mee. Onze hersenen breken cafeïne binnen 10 uur af, maar de baby hersenen hebben hier maar liefst 100 uur voor nodig.

Cafeïne werkt stimulerend, ook bij je baby, hierdoor kun je merken dat je baby heel druk wordt na het nuttigen van een cafeïne houdend product. Ook slapen kan lastig worden, niet alleen voor jou maar zeker ook voor je baby.

Naast koffie bevatten nog veel meer producten cafeïne, de lijst hieronder geeft aan hoeveel cafeïne er in diverse dranken en andere producten zit. Het advies is om je te beperken tot de hoeveelheid cafeïne die in 1 kop koffie zit.

1 kopje koffie 75 mg
1 kopje cafeïnevrije koffie 2-4 mg
1 kopje thee 30-40 mg
1 kopje kruidenthee 0 mg
1 glas cola 40 mg
1 glas cafeïnevrije cola 0 mg
1 glas up-drink 0 mg
1 reep chocolade 30 mg
1 blikje (250 ml) energydrank 80 mg

Matig je drop gebruik nu je zwanger bent.

In drop zit de stof glycyrrhizine, dit kan de bloeddruk verhogen.
De boosdoener glycyrrhizine is afkomstig uit de wortel van de zoethoutstruik.
Het stofje zit in zowel zoute als zoete drop als in zoethoutthee en kruidenthee met zoethoutwortel.
Aangezien hoge bloeddruk  regelmatig voorkomt in de zwangerschap, kun je beter niet teveel drop of drie glazen thee met zoethoutwortel per dag gebruiken.

Als jouw bloeddruk te hoog is, kun je deze producten beter helemaal weglaten.

Kaneel:
Kaneel bevat de smaakstof coumarine. Coumarine en andere stoffen die daarop lijken, worden in de geneeskunde gebruikt als antistollingsmiddelen voor het bloed.
Het is niet duidelijk of coumarine in de vorm van kaneel hetzelfde effect heeft als zuivere coumarine.
Daarom wordt voorzichtigheidshalve het advies gegeven niet buitensporig veel kaneel te gebruiken.
Normaal kaneelgebruik zal geen nadelige effecten hebben.

Kaneel wordt verwerkt in kaneelthee, appeltaart, ontbijtkoek, kruidkoek, stroopwafels, kaneelkoekjes, pepernoten en speculaas.
Daarnaast wordt het in de keuken verwerkt in bijvoorbeeld gestoofde peertjes en rode kool.


Gerelateerde artikelen

Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Basismenu zwangerschap Basismenu zwangerschap

Er leven veel vragen rondom voeding in de zwangerschap. Lees wat je per dag nodig hebt en hoe jij makkelijk gezond zwanger kunt zijn.

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...
Recepten Recepten

Gezond eten kan zo makkelijk zijn. We geven je recepten die in 20 min. op tafel staan

meer lezen ...
Voeding in zwangerschap, wat heb je nodig? Wat heb je nodig?

Gezonde voeding is belangrijk voor ieder mens, maar als je zwanger bent (of wilt worden)heb je de verantwoordelijkheid voor twee.

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen