Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Zaken die jij als partner graag had willen weten vóór de geboorte:

Huilen, stemmingswisselingen en ander onredelijkheden van een jonge moeder:

De geboorte van jullie kind is één van de meest ingrijpende veranderingen in jullie beider leven. Je hele wereld staat op zijn kop. Soms in positieve zin: ongelooflijk hoeveel liefde je ineens voelt voor dit kleine wezentje…Maar niet alles is rozengeur en maneschijn.

Veel vrouwen zijn behoorlijk labiel in de eerste periode na de geboorte. Daar waar jij misschien voelt dat alles perfect is, jullie baby is zoet en slaapt heerlijk, kan je vrouw van het ene in het andere moment omslaan van gezellig en liefdevol naar een regelrechte bitch.
De hormoonschommelingen zijn heftig in de eerste periode na de bevalling, dit zorgt ervoor dat het humeur van je vrouw van de ene naar de andere kant kan schieten zonder dat jij snapt wat er aan de hand is.
Tel hier bij op dat het leven van je vrouw volledig verandert is door de baby en het feit dat vrouwen vaak overal controle over willen hebben en je snapt dat het voor haar lang niet altijd makkelijk is.
Daar waar je vrouw eerder waarschijnlijk buitenshuis werkte, zit ze nu de hele dag met de baby binnen. Ze kan heel goed het contact met haar collega’s en de buitenwereld missen. Haar wereld voelt misschien wel heel klein tijdens de verlof periode.
Daarnaast valt aan het leven met een baby niets te controleren. Veel vrouwen hebben de neiging overal controle over te willen hebben. Het huishouden, boodschappen, eten enzovoort moet op DIE manier gedaan worden. Met een baby gaat dat zeker niet lukken. De baby slokt alle aandacht op en heeft geen boodschap aan wat mama graag zou willen doen.
Een veelgehoorde kreet van jonge moeders: ” het is 13.00 uur en ik heb nog geen ontbijt gehad, douchen…vergeet het maar, om maar niet te spreken van mezelf eens lekker optutten of even rustig boodschappen doen, een tijdschrift lezen of wat dan ook. De baby slokt op één of andere manier al mijn tijd op.”

Kraamtranen zijn heel normaal. Maar twijfel jij of de stemmingswisselingen of ronduit depressieve gevoelens van je partner wel normaal zijn, lees alles over de baby blues of post partum depressie

Nee zeggen, ja bedoelen:

In het verlengde van wat hierboven beschreven is (vrouwen willen alles onder controle houden), realiseer je dat ze niet alles zelf kan en zou moeten doen.
Sommige vrouwen zijn geneigd om op ieder aanbod van hulp te zeggen: “nee joh, dat doe ik wel even” of “komt goed, heb ik zo gedaan”.
Laat je niet afschepen, ook al zegt ze dat ze het prima zelf kan, realiseer je dat dit de aard van het beestje is en dat ze maar moeilijk kan toegeven dat ze wat extra hulp best kan gebruiken.
Neem haar dus gewoon dingen uit handen, ook al moppert ze of corrigeert ze je. Mannen doen het immers nooit goed in de ogen van hun vrouw als het aankomt op verschonen, huishouden enz.

Sorry, even niet:

Moe, overdonderd door alle emoties en amper tijd voor jezelf, laat staan voor je partner…Toch voelen veel vrouwen zich schuldig dat ze zichzelf niet zo goed verzorgen in de eerste periode na de geboorte en al helemaal geen zin hebben in seks. Dit betekent niet dat ze niet meer van je houd, in tegendeel, waarschijnlijk wordt ze opnieuw verliefd op je als ze ziet hoe liefdevol jij bezig bent met jullie kind, maar haar emoties, vermoeidheid en alle veranderingen van haar lichaam maken dat seks even heel ver van haar af staat.
Sommige vrouwen voelen zich hier schuldig over en vermijden ieder lichamelijk contact omdat ze bang zijn dat de man dan meer wil dan alleen een knuffel.
Laat je niet afschepen! Zorg ervoor dat jullie de intimiteit niet verliezen, maar geef je vrouw (in de eerste maanden) niet het gevoel dat samen in elkaars armen op de bank liggen moet resulteren in een wilde vrij partij.
Zoek lichamelijk contact in de vorm van een knuffel en hugs, vertel haar hoe mooi en bijzonder je het vindt om haar als moeder te zien. Dat dit jouw liefde nog meer vergroot heeft. Maar bovenal: geef haar nooit het gevoel dat ze jou tekort doet doordat ze nu even iets anders aan het hoofd heeft dan vrijen.

Borstvoeding gaat niet vanzelf:

Borstvoeding: de beste start voor je kindje. Natuurlijk worden ze met flesvoeding ook wel groot, maar borstvoeding biedt zoveel voordelen die nooit in een fles gestopt kunnen worden.
Helaas gaat borstvoeding niet vanzelf, zowel moeder als kind moeten het leren. Dit duurt een aantal dagen. Geef hen die tijd en motiveer je vrouw om door te zetten. Als het heel moeizaam gaat, opper dan om de hulp van een lactatiekundige (iemand gespecialiseerd in het begeleiden van borstvoeding) in te roepen. Met goede begeleiding, vertrouwen én geduld is er geen reden waarom de borstvoeding zou mislukken. Helaas wordt er veel te vaak opgegeven uit onzekerheid. Vaders denken al snel dat de baby zoveel huilt omdat hij niet genoeg gedronken heeft. Geloof ons: flesvoeding baby’s huilen ook!!! Lees veel over borstvoeding in de kraamdagen zodat jij je vrouw kunt helpen om de borstvoeding tot een succes te maken.

Gun elkaar rust:

De meeste baby’s verstoren jullie nachtrust voor vele weken en zelfs maanden. Een baby die vanaf week twee doorslaapt is echt een uitzondering. Die verstoorde nachten breken beide ouders op.

Het is dan ook handig om de nachtdiensten af te wisselen 😛

Diegene die geen ‘nachtdienst’ heeft slaapt in een logeerkamer waar je de baby niet hoort. De baby slaapt op de ouderslaapkamer bij de verzorger die op dat moment ‘nachtdienst’ heeft

Zo zou je kunnen afspreken dat jij mag slapen als je de andere dag moet werken. Het is dan wel heel lief als je voor je naar je werk gaat een kopje thee en een beschuitje bij je vrouw naast haar bed zet, zodat ze nog even kan blijven liggen. Is de baby wakker, verschoon hem indien nodig en leg hem daarna lekker bij mama.

Tijdens jouw vrije dagen neem jij de nachten voor je rekening zodat je vrouw ook eens een hele nacht door kan slapen. Als je vrouw borstvoeding geeft kunnen jullie afspreken dat ze gaat kolven (als de baby inmiddels goed weet hoe hij aan de borst moet drinken) zodat je ‘s nachts een flesje met afgekolfde melk kunt geven.

Zo zorg je ervoor dat jullie beiden regelmatig een goede nacht maken. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de dingen weer beter aankunt. Om de intimiteit van het samen slapen niet compleet te verliezen kun je afspreken dat je een korte periode samen in het echtelijk bed ligt, even knuffelt en de dag doorneemt voordat de ouder die mag doorslapen naar de logeerkamer gaat.


Gerelateerde artikelen

Kraamvisite of babyborrel Kraamvisite of babyborrel

Wat zijn de voor- en nadelen van kraamvisite of een kraamfeest?

meer lezen ...
Post Partum Depressie Post partum Depressie

Zomaar wat neerslachtig of is er sprake van een postpartum depressie?

meer lezen ...
De kraamdagen De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

meer lezen ...
Wennen aan het moederschap Wennen

Een kind krijgen is één van de grootste veranderingen in je leven. Het vraagt nogal wat aanpassing…

meer lezen ...
kind gekregen, dit verandert er Marlene: Kind gekregen? Tien dingen die nooit meer hetzelfde zijn

Na twee maanden moederschap, leek het me tijd om eens een voorlopige balans op te maken. In welke opzichten verandert je leven als je een kind hebt gekregen?

meer lezen ...
Het sprookje en de werkelijkheid over krijgen eerste kind Het sprookje en de werkelijkheid

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor je je draai gevonden hebt.

meer lezen ...
Top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen

Irritantie opmerkingen, zwangere vrouwen weten er alles van. Natuurlijk kunnen we er vaak om lachen, maar de vragen en opmerkingen die je als zwangere krijgt, helpen je soms in rap tempo op de kast. Eh, commode. Hieronder mijn persoonlijke top 10 irritantste opmerkingen tegen zwangere vrouwen. Ps: lees het maar met een korreltje (hormoon)zout. 1. […]

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...

Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Kinderwagen kopen – BabyUitzet

Waar let je op als je een kinderwagen gaat kopen? Mooi is zeker niet de enige eis.

meer lezen ...
Babyuitzet: kopen van autostoel Kopen van autostoel; tips en adviezen waar je op moet letten – BabyUitzet Gids

Babyuitzet: het kopen van autostoel voor je baby vraagt nogal wat voorbereiding. De ene autostoel is de andere niet. Babyuitzet: video waar let je op bij het kopen van autostoel voor je baby

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen