Wat zijn de voordelen van warm water tijdens de bevalling?

Warm water tijdens de bevalling zorgt ervoor dat je de pijn van de weeën beter kunt opvangen.

Belangrijk hierbij is wel dat je niet te vroeg in bad gaat zitten. De beste periode om in bad te gaan is als je ongeveer 5 cm ontsluiting hebt. Als je eerder in bad gaat kunnen de weeën afzwakken door het warme water met als gevolg dat de ontsluiting stagneert.

Bovendien neemt het effect van het warme water af als je er te lang in zit. Als je te vroeg in het bad gaat zitten zul je dus minder aan de verzachtende werking van het warme water hebben op het moment dat je het juist het meeste nodig hebt namelijk tijdens de laatste centimeters ontsluiting.

  • Pijnprikkels worden via dezelfde zenuwbanen naar je hersenen geleid als warmteprikkels. Als je naast pijn, warmte laat voelen, vindt er als het ware een competitie plaats tussen pijn- en warmteprikkels, waardoor er minder pijnprikkels aankomen bij de hersenen. Hierdoor voel je dus minder pijn
  • Warmte zorgt ervoor dat je makkelijker kunt ontspannen. Een ontspannen barende heeft een hogere afgifte van endorfine. Endorfine is een hormoon wat door de hersenen wordt afgegeven en werkt als natuurlijke pijnstiller.
  • De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat de baarmoeder minder zwaar voelt, het is hierdoor makkelijker om een comfortabele positie te vinden. Bovendien heb je door de warmte en ontspanning minder last van de rug, heupen en benen.
  • Warmte ontspant je spieren, hierdoor is er een hogere afgifte van catacholamine wat zorgt voor een betere doorbloeding van de baarmoeder, betere ontspanning en hierdoor betere weeën.
  • Snellere ontsluiting. In enkele kleine studies (dus niet wetenschappelijk bewezen) is naar voren gekomen dat vrouwen die bij hun eerste kind in bad bevallen gemiddeld binnen 4 uur bevallen als zij bij 4-5 cm ontsluiting in bad gaan zitten. Vrouwen die buiten het bad bevallen doen hier gemiddeld 6 tot 8 uur over.
  • Geleidelijkere uitdrijving, de kleine studies die gedaan zijn, geven aan dat er een verminderde kans is op scheurtjes of een knip bij een waterbevalling. Doordat de uitdrijving geleidelijker verloopt, rekt de spierlaag en de huid beter op. Bovendien zorgt de warmte voor een betere doorbloeding waardoor er minder snel scheurtjes optreden.
  • Warm water verlaagt de bloeddruk
  • De overgang van het leven in de baarmoeder en daarbuiten is minder schokkend voor de baby. Baby’s die in bad geboren worden lijken dit als minder gestresst te ervaren. Ze zijn veel rustiger dan baby’s die vanuit de warme baarmoeder direct in de koude buitenlucht komen.

Heb je geen bad, maar wil je wel de voordelen van warm water, een lekker warme douche waar je lang onder blijft zitten helpt ook goed.

Onderzoek toont aan dat warm water echt helpt

Warmte en een ontspannen sfeer zijn belangrijke voorwaarden voor een goed verloop van de bevalling.


Gerelateerde artikelen

De ziekenhuis bevalling Benodigdheden voor de ziekenhuis bevalling

Wat neem je eigenlijk mee als je in het ziekenhuis gaat bevallen?

meer lezen ...
Bevallen in bad Bevallen in water, een goed idee?

Wil jij in bad bevallen? Lees wat voor- en nadelen zijn

meer lezen ...
Omgaan met de pijn bevalling. Omgaan met de pijn

Hoe kun je het beste omgaan met de pijn van de bevalling?

meer lezen ...
Wie kom je tegen in de zwangerschap? Wie kom je tegen

Welke medici kun je allemaal treffen in je zwangerschap?

meer lezen ...
Begin bevalling, hoe herken je die Hoe herken je dat de bevalling begonnen is

Een angst van veel vrouwen: herken ik het begin van de bevalling wel?

meer lezen ...
Jouw verloskundige tijdens de bevalling Jouw verloskundige tijdens de bevalling

Wat doet een verloskundige tijdens de bevalling?

meer lezen ...
Houdingen tijdens ontsluiting Houdingen tijdens de ontsluiting

Zijn er houdingen tijdens ontsluiting die je kunnen helpen de weeën beter op te vangen? Tijdens de eerste weeën  hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Probeer dan zoveel mogelijk je normale gang te gaan, ga bijvoorbeeld nog wat strijken of als je al nachten […]

meer lezen ...
Ontsluiten bevalling Hoe gaat dat: ontsluiten?

Hoe werkt het eigenlijk, ontsluiten? Hoe verloopt het en wat heeft invloed op de ontsluiting?

meer lezen ...
Pershouding Pershoudingen

Regelmatig van houding veranderen tijdens het persen kan fijn zijn.

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Douche of bad verminderen medische ingrepen flink.

Een douche of bad helpt echt om pijn te verminderen, zo blijkt uit Engels onderzoek. De uitkomsten van ruim 16.500 vrouwen die hun eerste kind baarden zijn geanalyseerd. Ruim 4.000 wilden thuis bevallen, bijna 5000 in een geboortecentrum en ruim 7700 poliklinisch. Allen onder leiding van eerstelijns verloskundigen. Een bad of douche om de pijn […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen