Weer aan het werk

Je baby is een week of 10 oud en je moet weer aan het werk, hoe ga je dit allemaal regelen?

Afhankelijk van hoelang (aantal weken) je voor de bevalling je verlof hebt opgenomen, heb je recht op 10 tot 12 weken zwangerschapsverlof, daarna gaan veel moeders weer werken.

Sommige moeders kijken er naar uit om weer aan het werk te gaan, zij vinden de wereld zonder werk wel heel beperkt. Het hele leven draait om je baby en als je weer gaat werken komt er weer een stukje terug van je oude leven en contacten buitenshuis.
Andere moeders zien erg op tegen weer werken. Je baby voor het eerst naar de opvang brengen is voor veel moeders een grote stap. Je hebt het gevoel dat jij de enige bent die echt goed voor je kindje kan zorgen, hoe moet dat als hij straks bij de opvang huilt, onrustig is of niet kan slapen? Jij weet immers als geen ander hoe je je baby kunt troosten…
In de praktijk blijkt het allemaal nogal mee te vallen. De opvang verloopt over het algemeen prima en je baby wordt goed verzorgd. Na een paar dagen ben jij ook gewend om je baby aan een ander over te dragen en gaat het een stuk makkelijker.

Start je dag stress vrij.

Je zult merken dat werken en een baby nogal wat organisatie vraagt. ‘s Morgens is er veel te regelen en hoe verleidelijk het ook is om zo lang mogelijk in bed te blijven liggen, de stress die het oplevert als je ‘s morgens gelijk al begint met rennen en vliegen weegt niet op tegen een (half) uur eerder opstaan. Door wat eerder op te staan kun je op je gemak douchen en eten voordat je je baby uit bed haalt. Door je dag rustig te starten zul je merken dat je alles veel beter aankunt.

Voel je je heel vaak opgejaagd? Sta dan nog iets eerder op en plan iedere ochtend een minuut of 10 mindfulness in. Op internet vind je voldoende audio bestanden die je helpen om mindfulness oefeningen te doen. Mindfulness is niet zweverig, maar je zult wel even moeten wennen. Toch kunnen we het iedereen aanraden. Het vraagt 10 minuten van je tijd, maar geeft je zoveel terug.

Veel baby’s slapen nog niet door en de onderbroken nachten zijn zwaar als je de andere dag toch weer fris en fruitig op je werk moet verschijnen.

Maak met je partner een slaapschema. De ene nacht zorg jij voor de baby, de ander nacht doet je partner het. Als het even kan ga op de nachten die jij mag slapen dan ergens slapen (logeerkamer) waar je ook niet wakker wordt van je partner die uit bed gaat of de baby die huilt. Misschien niet heel gezellig, maar een goede nachtrust op zijn tijd zorgt er wel voor dat je beter in je vel zit en hierdoor overdag wel een stuk gezelliger bent.

Slaap in het weekend (als jullie beiden niet hoeven te werken) wel samen zodat je de knusse momenten van samen in slaap vallen niet volledig gaat missen.

Misschien kun je een nachtje in de week vragen of de baby bij oma en opa mag slapen zodat jullie een avond en nacht samen hebben.

Voor de nachten dat jij mag slapen kun je, als je borstvoeding geeft, kolven zodat er afgekolfde melk in de koelkast staat en je partner deze aan de baby kan geven.

Werk en borstvoeding kan heel goed samengaan.

Je werkgever is verplicht je tijd vrij te geven om de baby te voeden.
Gedurende de eerste negen maanden na de geboorte mag je een kwart van je werktijd gebruiken om de baby te voeden, je werkgever moet die tijd doorbetalen. Je werkgever is verplicht je tijd en een rustige ruimte te geven om te kolven

Gedurende je werktijd is je werkgever verplicht om minimaal een afgesloten rookvrije ruimte beschikbaar te stellen om te voeden of af te kolven. Het beste kun je tijdens je zwangerschap al afspraken maken met je werkgever over het voeden en de mogelijkheden die er zijn.

Zelf voeden: als je 2 tot 4 uur per dag werkt dan kun je de voedingen zo plannen dat de baby gevoed wordt als je thuis bent.

Voeden op het werk: woon je dichtbij, is er een creche op het werk, of kan de oppas de baby brengen? Dan moet de werkgever een rookvrije ruimte beschikbaar stellen waar je ongestoord je baby zelf kan voeden.

Kolven: zoals gezegd moet de werkgever een ruimte beschikbaar stellen waar je rustig en ongestoord kunt kolven. Kolven moet geleerd worden, het is verstandig om 3 weken voordat je begint met werken vast te oefenen met kolven. De afgekolfde melk moet afgesloten in een koelkast bewaard worden. Thuis kun je de baby gewoon weer aan de borst leggen. De meeste baby’s accepteren de wisseling, van afgekolfde voeding die via de fles wordt aangeboden en rechtstreeks aan de borst drinken, goed. Veel baby’s zullen ook moeten leren om uit de fles te drinken. Begin hiermee te oefenen als je baby ongeveer 5-6 weken oud is (als je langer wacht wordt het voor je baby steeds moeilijker een andere manier van drinken aan te leren).  Ook kolven zul je moeten leren. Begin hiermee ook te oefenen als je baby 5-6 weken oud is. In het begin kolf je het gemakkelijkst als na de ochtendvoeding of tussen 2 voedingen in. De eerste dagen lukt het kolven meestal niet zo goed, er komt weinig melk uit de borsten. Je lichaam moet wennen aan de prikkel van de kolf. Als een baby zelf drinkt schiet de melk makkelijker toe. Na een paar dagen oefenen gaat het meestal al een stuk beter. Je hoeft niet meteen een hele voeding af te kolven, alle beetjes maken een hele voeding. Afgekolfde moedermelk is tot 5 dagen houdbaar in de koelkast (4 graden C), zet het echter niet in de deur daar schommelt de temperatuur te sterk.

Ouderschapsverlof

Daarnaast heeft iedere ouder recht op ouderschapsverlof, je moet wel minimaal een jaar in vaste dienst zijn. Je werkgever is verplicht het verlof toe te kennen.
De hoeveelheid verlof die je kunt opnemen is afhankelijk van het aantal uren dat je werkt, misschien is het mogelijk om 3 maanden volledig verlof, of bijvoorbeeld 6 maanden halftijds werken. Allerlei variaties zijn mogelijk. Het verlof mag maximaal over 1 jaar worden uitgestreken.
Hoewel je recht hebt op verlof, moet de invulling ervan in overleg met je werkgever worden geregeld, je werkgever kan jouw voorstel dus afwijzen, maar moet dan wel samen met jouw tot een andere invulling van je verlof komen. Het verlof is meestal onbetaald, sommige CAO’s hebben afspraken over gedeeltelijke doorbetaling. Minimaal 2 maanden voor het ingaan van je verlof moet je je werkgever schriftelijk op de hoogte stellen van het feit dat je gebruik wilt maken van ouderschapsverlof.

 


Gerelateerde artikelen

Borstvoeding & kolven Borstvoeding & kolven

Hoe kies je een goede kolf en wanneer start je met kolven?

meer lezen ...
Borstvoeding & werk Borstvoeding & werk

Werk en borstvoeding zijn prima te combineren.

meer lezen ...
Borstvoeding na 6 maanden Borstvoeding na 6 maanden

Heeft je baby voldoende aan borstvoeding als hij 6 maanden oud is?

meer lezen ...
De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar. De ontwikkeling van je baby in het eerste jaar.

Je zal misschien in de eerste maand ontdekken dat je baby iedere dag wel weer iets nieuws kan. Of een baby iets leert hangt sterk af van de rijping en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

meer lezen ...
Gezondheid  5-8 mnd Gezondheid 5-8 mnd

Alles over de gezondheid van je kind in deze periode.

meer lezen ...
Kinderziekten Kinderziekten

Welke kinderziekten zijn er en welke zijn gevaarlijk voor je baby?

meer lezen ...
Slaapproblemen bij jonge baby Slaapproblemen jonge baby

Je baby wil maar niet slapen, wat kun je doen?

meer lezen ...
Huilen baby Huilen

Iedere baby huilt, maar wat is normaal en wanneer is er sprake van een huilbaby?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen