Ziek kind

Ziek kind

Een ziek kind, waar moet je op letten?

Alle kinderen worden wel eens een keer ziek. Dat hoort nu eenmaal bij het opgroeien. Ieder keer al je kind ziek is, maakt hij antistoffen aan en wordt zijn immuunsysteem sterker. Het lichaam heeft echter even tijd nodig om die antistoffen aan te maken en de ziekte te verwerken. In die tussentijd kan je als ouder ongerust zijn en je onzeker voelen over hoe je je kindje het beste kan verzorgen. Hier kan je lezen wat je zelf kan doen als je kind ziek is en bij welke verschijnselen je beter de huisarts kan raadplegen.

Algemene adviezen voor als je kind ziek is

Een kind dat ziek is heeft in elk geval wat extra aandacht nodig: als je ziek bent wil je lekker vertroeteld worden! Een kind zal zelf wel aangeven of het juist in bed wil liggen of gewoon wil blijven spelen. Volg daarin de wensen van je kind. Dus ook als je kind naar buiten wil is dat geen probleem. Kleed je kind goed aan als je naar buiten gaat.
Een kind met koorts moet je niet te warm aankleden of bedekken. Dan kan het zijn warmte niet kwijt. Bij het snel oplopen van koorts krijgt een kind het meestal wel koud en gaat het rillen, in dat geval kan je je kind tijdelijk wat extra toedekken.
Geef je kind, als het ziek is, voldoende te drinken. Een ijslolly is vaak een lekkere dorstlesser voor zieke kinderen. Het is niet erg als je kind een paar dagen wat minder eet dan normaal. De eetlust komt vanzelf terug als je kind weer opknapt.

Wanneer moet je met een ziek kind naar de huisarts?

Als je kind ouder dan 3 maanden is en geen ernstige symptomen heeft, zoals snotneus, hoesten, oorpijn of keelpijn, kan je bij koorts best 3 dagen afwachten voor je naar de huisarts gaat. De meeste infecties die door een virus veroorzaakt worden duren namelijk maximaal 3 dagen.

Bij kinderen jonger dan 3 maanden moet je wat voorzichtiger zijn, omdat zij eerder kunnen uitdrogen wanneer zij ziek zijn.

Bij de volgende symptomen is het advies om de huisarts te bellen:

  • Baby’s die minder dan de helft dan normaal drinken en daarbij braken of diarree hebben. In dat geval is er een groter kans dat je kind uitdroogt.
  • Wanneer je kind suf is of moeilijk te wekken. Dit kan een teken van uitdroging zijn of wijzen op een ernstige infectie.
  • Als je kind voortduren huilt en moeilijk te troosten is.
  • Als je kind kreunend of zwakjes huilt.
  • Als je kind erg bleek, blauwig of grauw eruit ziet.
  • Als je kind niet wegdrukbare vlekjes op de huid heeft. Dit kan een teken van hersenvliesontsteking zijn.
  • Als je kind een erg zieke indruk maakt.
  • Als jij als ouder vragen hebt of je ongerust maakt over je kind.
  • Bij koortsstuipen.

Koorts is een goed wapen tegen infecties, daarom kun je koorts beter niet te snel onderdrukken

Koorts baby

Wanneer de lichaamstemperatuur boven de 38º C stijgt heeft een kind koorts. De temperatuurmeting is het meest betrouwbaar wanneer die rectaal, dus in de anus van je kind, gemeten is. Het is genoeg als je één keer per dag de temperatuur meet.
Koorts wijst meestal op een infectie waartegen het lichaam zich aan het verdedigen is. Veel bacteriën en virussen gaan dood bij een temperatuur boven de 38º C. Het optreden van koorts is op zich een goed wapen tegen infecties! Daarom is het in het algemeen beter om de koorts niet te onderdrukken met medicijnen.

Wanneer een paracetamol baby?

Bij het bepalen wanneer je de koorts wél moet gaan onderdrukken met paracetamol is de mate van ziek zijn belangrijker dan de hoogte van de temperatuur. Een kind met 39º C koorts dat nog lekker speelt en goed drinkt hoeft in principe geen paracetamol te krijgen. Daarentegen een kind met 38,5º C koorts dat zich zo beroerd voelt dat het niet drinkt kan je beter wel een paracetamol geven, zodat hij zich wat beter gaat voelen en beter gaat drinken.

Doseringsschema paracetamol:

Leeftijd                           Dosering via de mond                        Dosering rectaal (zetpil) 3-12 maanden                   60 mg 4-6 keer per dag                     120 mg 2-3 keer per dag
1-2 jaar                           120 mg 4-6 keer per dag                    240 mg 2-3 keer per dag  2-4 jaar                           120-180 mg 4-6 keer per dag              240 mg 2-3 per dag
4-6 jaar                           180 mg 4-6 keer per dag                   240 mg 4 keer per dag

 

Koortsstuipen

In sommige gevallen (4% van alle zieke kinderen) treedt er een koortsstuip op als je kind ziek is. Een kind gaat dan plotseling heftige schokken en trekken met beide armen en benen. Dit duurt enkele minuten tot een kwartier en houdt vanzelf op. Soms houdt het kind ook even op met ademen. Na een koortsstuip is een kind vaak suf en niet goed te wekken. Een uur later is het kind meestal weer goed aanspreekbaar, maar kan nog wel enige tijd huilen of onrustig zijn. Een koortsstuip geeft geen hersenbeschadiging.

Een koortsstuip is geen teken van epilepsie maar een verschijnsel dat ontstaat als de lichaamstemperatuur heel snel oploopt. Ze komen voor bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar. Kinderen groeien er als het ware overheen. Wanneer een kind een koortsstuip heeft gehad, is de kans groter dat hij dat nog een keer krijgt. In bepaalde families komt het vaker voor dan in andere.
Een koortsstuip is voor ouders een beangstigend verschijnsel. Probeer toch rustig te blijven als je kind een koortsstuip heeft. Leg je kind op de zij of op de buik met het hoofd omlaag, dan kan het zich niet verslikken. Zorg dat er niets in de mond of keel zit, zodat je kind vrij kan ademen. Zorg dat het niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren.

Bronnen:
• “Ziek zijn hoort erbij”, folder Kruiswerk Mark en Maas, januari 2004
• NHG standaard “Koorts bij kleine kinderen”, versie mei 2008

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.