zwangerschap, kinderziekten; Rode hond

Symptomen:
Kinderen zijn vaak niet echt ziek van Rode Hond. De lymfeklieren achter de oren en in de nek zijn vergroot, het kind is licht verkouden. Heel soms is er sprake van koorts. Ongeveer 24 uur na het ziek worden ontstaan er rode vlekken op het gezicht, die zich snel verspreiden over de romp en ledematen. De vlekjes verdwijnen vanzelf weer, meestal met 2 dagen. Een volwassene heeft meer klachten: naast de rode vlekken, die meestal 3 dagen duren, komt hoofdpijn, algeheel ziek voelen, hoesten, oogontsteking en gewrichtsklachten voor.

Incubatietijd:
De incubatietijd (dus de periode tussen besmetting en ziek worden) is tussen de 2 en 3 weken. Rode Hond is besmettelijk vanaf 5 dagen voor de huiduitslag tot 5 dagen na de huiduitslag.

Ben je niet ingeent en heb je geen rode hond gehad? laat je voor je volgende zwangerschap inenten

Behandeling:
Een ziek kind wordt niet behandeld, uitzieken is het motto.

Ben ik beschermd:
Vanaf 1987 worden alle baby’s ingeënt tegen Rode hond. Na inenting ben je in principe levenslang beschermd tegen de ziekte. Sinds 1974 werden alle meisje van 11 jaar en ouder ingeënt. In principe zijn de meeste vrouwen die nu in de vruchtbare leeftijd vallen dus ingeënt als zij hebben deelgenomen aan het inentingsprogramma.
Vrouwen die voor 1963 zijn geboren kunnen niet zijn ingeënt. Vraag in dat geval aan je ouders na (indien mogelijk) of je ingeënt bent of de ziekte hebt gehad. Ook andere vrouwen die niet aan het inentingsprogramma hebben deelgenomen moeten navragen of ze de ziekte hebben gehad. Heb je de ziekte nooit gehad en ben je niet ingeënt, dan is de ziekte zeer gevaarlijk in de eerste 16 weken van de zwangerschap.

Risico’s voor de zwangere vrouw en haar foetus:
Voor de zwangere vrouw zelf is er geen risico verbonden aan een besmetting met Rode hond. Voor de ongeboren vrucht des te meer als het gaat om een eerste infectie. Heb je de ziekte dus nooit gehad en ben je niet ingeënt, realiseer je dan dat Rode hond ernstige afwijkingen kan geven, vooral in de eerste zestien weken van de zwangerschap.
Een primaire infectie (eerste keer dat je besmet wordt met Rode hond) bij zwangere vrouwen geeft een infectie van de placenta, daardoor kan het virus in de bloedcirculatie van de baby komen.
De volgende afwijkingen kunnen voorkomen:
Laag geboortegewicht of zelfs vruchtdood
Oogafwijkingen
Doofheid
Hartafwijkingen
botafwijkingen
Geestelijke achterstand
Longontsteking
Afwijkingen aan het bloed
Leverafwijkingen

Bij een primoinfectie(eerste keer) is het risico van beschadiging van de vrucht het grootst vroeg in de zwangerschap:
1 tot 4 weken zwangerschap, het risico is 80%
4 tot 8 weken zwangerschap, het risico is 40%
8 tot 12 weken zwangerschap, het risico is 20%
12 tot 16 weken zwangerschap, het risico is 10%
Na 16 weken is de kans heel klein.

Wat te doen als je onvoldoende beschermd bent
Rode hond komt niet zo vaak meer voor omdat bijna alle kinderen ertegen ingeent worden. Leef je in een gemeenschap waar geen inentingen plaatsvinden, mijdt dan contact met kinderen als er gevallen van Rode hond gemeld worden. Rode hond is matig besmettelijk. Om besmet te worden moet je echt in dezelfde ruimte hebben verbleven als het kind met rode hond.
Is bovenstaande het geval en ben je in contact geweest met het kind gedurende de besmettelijke periode EN ben je minder dan 17 weken zwanger, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. De huisarts zal je bloed onderzoeken om te beoordelen of je daadwerkelijk besmet bent. Mocht blijken dat dit zo is dan kunnen er immunoglobulines gegeven worden. Maar helaas weten we dat ook het geven van rode hond immunoglobulines niet met zekerheid kan zeggen dat er geen besmetting van het kind zal plaatsvinden. Bij een zwangerschap jonger dan 16 weken dient een abortus overwogen te worden, gezien de ernst van de afwijkingen die bij de foetus kunnen optreden.

Weet je dat je niet bent ingeënt en de ziekte nooit hebt gehad, dan is het raadzaam om vóór(een volgende) de zwangerschap je alsnog te laten inenten.

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen