zwangerschap, kinderziekten; bof

Symptomen:
Koorts
Pijn bij het kauwen, hoofdpijn, keelpijn, aangezichtspijn
Zwelling van de slapen of kaak en bij de kaakhoek
Complicaties die kunnen optreden (vooral bij volwassenen):
Hersenvliesontsteking
Zaadbalontsteking
Alvleesklierontsteking
Schildklierontsteking
Gewrichtspijn

Incubatietijd en wanneer besmettelijk:
De incubatietijd (moment tussen besmetting en het werkelijk ziek worden) is tussen de 18 en 21 dagen. De bof is besmettelijk van 6 dagen vóór tot  9 dagen na het ontstaan van de zwellingen. Bof wordt overgedragen middels een druppelinfectie, dus door aanhoesten ed.

Behandeling:
De bof wordt veroorzaakt door een virus, antibiotica heeft dus geen zin. De behandeling bestaat uit pijnbestrijding, rusten en veel drinken.

Ben ik beschermd:
Ook de bof inenting is opgenomen in het vaccinatie programma voor kinderen. Je kunt de ziekte slecht éénmaal krijgen. De bof kwam het meest voor bij kinderen en jong volwassenen, maar sinds (bijna) alle kinderen worden ingeënt  is het een zeldzame ziekte geworden. Ben je niet ingeënt en heb je de ziekte niet gehad, dan ben je niet beschermd tegen de bof.

Risico’s voor de zwangere vrouw en haar foetus:
Zoals bij symptomen aangegeven verloopt de ziekte bij volwassenen vaak ernstiger dan bij kinderen.
Treedt de bof op in de eerste drie maanden van de zwangerschap dan is er grote kans op een miskraam.
Later in de zwangerschap treedt er mogelijk een verdikking van de hartwand op, maar verder zijn er geen afwijkingen aangetoond bij de menselijke foetus.

Wat te doen als je onvoldoende beschermd bent
Inenting tegen de bof is alleen mogelijk met een levend virus. Dit mag niet worden gegeven tijdens de zwangerschap. Vooral in de eerste drie maanden is het dus van het allergrootste belang dat je niet in contact komt met de bof, maar ook later in de zwangerschap is de a.s moeder vaak ernstig ziek. Besmetting moet dus voorkomen worden.