zwangerschap, kinderziekten; mazelen

Zijn de mazelen gevaarlijk in de zwangerschap?

Symptomen:
Mazelen komen het meest voor bij kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar en bij jong volwassenen.
De symptomen lijken op die van een flinke verkoudheid: hoesten, niezen, ontstoken ogen, zere keel en hoge koorts. Ook neus bloeden, misselijkheid en diarree komen voor.

Verloop ziekte:
Na ongeveer 3 dagen daalt de koorts en verschijnen er kleine witte vlekjes in de mond. 4 tot 5 dagen later ontstaat de huiduitslag, eerst zijn dit kleine, iets opgezette, rode vlekjes op het voorhoofd en achter de oren. De vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam, behalve de armen en benen. De vlekjes worden ook groter.

Na ongeveer 6 dagen nemen de vlekken af en na ongeveer een week is het ziek zijn over.
Ernstige complicaties van de mazelen zijn herseninfectie, longontsteking en oorontsteking. Vooral bij volwassenen treden deze ernstige complicaties, vooral longontsteking komt bij volwassenen voor als complicatie. Ook bij kinderen jonger dan 3 jaar verloopt de ziekte vaak ernstiger.

Incubatietijd en wanneer besmettelijk
De incubatietijd (moment van besmetting tot het moment van ziek worden) is acht tot veertien dagen.
Mazelen zijn besmettelijk van 4 dagen voor tot ongeveer 4 dagen na het verschijnen van de huiduitslag.

Behandeling:
Omdat mazelen gepaard kunnen gaan met hoge koorts is het belangrijk de koorts onder controle te houden, dit kan goed gedaan worden met paracetamol. Daarnaast moet een kind met hoge koorts veel drinken. Een verdere behandeling is niet nodig. Let wel op veranderingen bij het kind. Oor- long- of herseninfecties kunnen als complicaties optreden. Treden er veranderingen op in het verloop van de ziekte, wordt uw kind zieker in plaats van beter, neem dan direct contact op met de huisarts.

Vooral voor kinderen onder de 3 jaar verloopt de ziekte vaak ernstiger.

Ben ik beschermd:
Vaccinatie tegen mazelen is opgenomen in het vaccinatieschema.

Als je als kind hebt deelgenomen aan het vaccinatieprogramma, of de ziekte hebt doorgemaakt, dan ben je beschermd tegen de mazelen. Ben je niet ingeënt en heb je nooit mazelen gehad, dan is er een kans dat je besmet wordt als je in contact komt met een kind met mazelen.

Risico’s voor de zwangere vrouw en haar foetus:

De ziekte verloopt bij een volwassene vaak ernstiger dan bij een kind. Vooral de koorts kan hoog zijn. Hoge koorts kan weeën (en dus vroeggeboorte) opwekken. Het is dus zaak de koorts te temperen.

Naast bovenbeschreven risico komen er als complicaties longontsteking en hartfalen voor.

Belangrijk is om bij de eerste tekenen van de ziekte de huisarts te raadplegen om te proberen de complicaties te voorkomen en hoge koorts te temperen.

Het doormaken van mazelen tijdens de zwangerschap wordt NIET in verband gebracht met aangeboren afwijkingen bij de foetus.

Zwangeren, die niet beschermt zijn,  worden geadviseerd de huisarts te raadplegen bij mogelijk contact met een mazelen patiënt. Indien je niet gevaccineerd bent en de ziekte nooit hebt gehad is het eventueel mogelijk om immunoglobuline te geven.
Inenten tegen de mazelen kan niet gedurende de zwangerschap omdat de vaccinatie gebeurt met verzwakt levend virus en niet 100% zeker is dat dit onschadelijk is voor de vrucht.

Risico’s voor pasgeborene
De meeste baby’s zijn het eerste half jaar beschermd omdat de moeder is gevaccineerd of mazelen heeft doorgemaakt.
Indien de moeder nooit is gevaccineerd of nooit mazelen heeft gehad, dan moet zij contact vermijden met patiënten die mogelijk mazelen hebben.

Als een broertje of zusje mazelen heeft en moeder nooit is ingeënt en de ziekte niet heeft gehad is het zaak de huisarts te bellen.  In Nederland wordt ter voorkoming van mazelen in bijzondere gevallen binnen 1 week na blootstelling aan het virus humaan gammaglobuline gegeven. De ziekte kan zeer ernstig verlopen bij  baby onder de 1 jaar en  zelfs de dood tot gevolg hebben.

Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een reëel risico lopen op mazeleninfectie kunnen vervroegd gevaccineerd worden met BMR. Vanwege de grotere kans op vaccinfalen ten gevolge van nog aanwezige moederlijke antistoffen moet bij kinderen onder de leeftijd van 1 jaar de vaccinatie na de eerste verjaardag herhaald worden.

Voor kinderen van 12-14 maanden kan de BMR-vaccinatie vervroegd gegeven worden binnen het rijksvaccinatie programma. Voorbeelden van een reëel risico zijn wonen in een regio waar mazelen voorkomt, een reis naar een gebied waar mazelen veel voorkomt of contact met een mazelen patiënt.

Wat te doen als je onvoldoende beschermd bent:
Ben je niet ingeënt en heb je de ziekte niet gehad, vermijdt dan contact met kinderen met mazelen.

Mazelen komen tegenwoordig niet zo vaak meer voor omdat bijna alle kinderen zijn ingeënt.

Ben je toch in contact geweest met een kind met mazelen, dan kan het gewenst zijn om uit voorzorg immuun serum globuline toegediend te krijgen. Dit ter voorkoming van ziek worden tijdens de zwangerschap.

Neem daarom zo snel mogelijk contact op met je huisarts als je in contact bent geweest met een kind wat mazelen heeft.

De globuline wordt bij voorkeur binnen 72 uur na het contact gegeven, is het contact langer dan 7 dagen geleden dan is de globuline minder effectief.
Heb je zelf mazelen rond de periode van de bevalling en ben je niet beschermt, dan kan je  baby uit voorzorg ook immuun serum globuline. Mazelen zijn zeer gevaarlijk voor pasgeboren baby’s overlijden aan de complicaties zoals een longontsteking komt voor.

 


Gerelateerde artikelen

Kinderziekten en zwangerschap Kinderziekten in de zwangerschap

Welke kinderziekten zijn eigenlijk schadelijk in de zwangerschap?

meer lezen ...
TO DO zwangerschap TO DO zwangerschap

Handig per trimester wat je moet regelen.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
Gezonde leefstijl zwangerschap verhoogt je kans op gezond kind Gezonde leefstijl verdient jouw volle aandacht in de zwangerschap

Voeding is écht iets om extra aandacht aan te besteden als je zwanger bent of wilt worden!

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen