Slaapproblemen in de zwangerschap

In de zwangerschap zijn er vele dingen die je nachtrust kunnen verstoren en voor slaapproblemen kunnen zorgen.

Vaak moeten plassen, misselijkheid, zuurbranden, dromen, angsten, spanning, kuitkrampen en ga zo maar door. Veel van deze klachten zijn niet te vermijden. Toch zijn er voldoende dingen die je kunt proberen om slaapproblemen in de zwangerschap te verminderen. Onderstaand vind je een aantal tips:

Beperk het drinken ’s avonds en laat in de middag:

Hoewel het belangrijk is dat je minimaal 2 liter vocht per dag binnenkrijgt, is het verstandig om vooral ’s avonds niet veel meer te drinken. Dit voorkomt dat je er ’s nachts om de haverklap uitmoet om te plassen.

Let op je voeding:

Scherp gekruid voedsel en tomaat kunnen maagzuurklachten veroorzaken. Cafeïne, wat je toch al niet teveel mag in de zwangerschap, kan je wakker houden. Drink laat in de middag en ’s avonds geen cafeïne houdende koffie of thee en vermijd ook chocolade.

Eet geen zware maaltijd voor het naar bed gaan. Zorg ervoor dat je lichaam minimaal 3 uur de tijd heeft om het voedsel te verwerken voordat je naar bed gaat.

Als je vaak ’s nachts misselijk bent kan het helpen om voor het naar bed gaan een paar kaakjes of crackers te eten. Een volle maag geeft minder klachten van misselijkheid.

Ontspan volledig voor je naar bed gaat:

Maak een wandeling, lees een ontspannend tijdschrift of neem een lekkere warme douche net voordat je naar bed gaat. Kijk zeker geen spannende films of moeilijke documentaires net voor je naar bed gaat.Ga geen dingen bespreken die je wakker kunnen houden net voor het naar bed gaan. Als je van jezelf iemand bent die ’s nachts gaat liggen nadenken over alle dingen die nog gedaan of geregeld moeten worden, wen je dan aan om een lijstje bij te gaan houden. Schrijf hier ’s avonds, ruim voor het naar bed gaan, alles op wat je de volgende dag of paar dagen geregeld wilt hebben. Zo maak je je hoofd vrij van dit soort gedachten.

Hoewel sporten en lichamelijke inspanning heel goed is tijdens de zwangerschap, is het niet verstandig om net voor het naar bed gaan te gaan sporten. Geef je lichaam minimaal 3 uur de tijd om te ontspannen na het sporten voordat je naar bed gaat.

Maak een vast bedritueel:

Probeer dagelijks om dezelfde tijd naar bed te gaan en sta om dezelfde tijd op.

Doe iedere avond hetzelfde gedurende een half uurtje voordat je naar bed gaat, lees bijvoorbeeld een ontspannend tijdschrift. (ga geen boeken over zwangerschap ed lezen net voordat je naar bed gaat. De kans is groot dat je weer iets leest waar je die nacht over gaat liggen nadenken)

Maak een comfortabel nestje:

Veel vrouwen kunnen geen lekkere houding meer vinden als de buik dikker wordt. Een voedingskussen kan helpen. Een voedingskussen is een soort lange slang die je achter je rug, tussen je benen door onder je buik kan leggen. Hierdoor nemen klachten als rug- en buikpijn in bed vaak sterk af

Zorg dat je slaapkamer koel is.

Als je zwanger bent heb je het vaak warmer en koude slaapkamer bevordert je nachtrust.


Gerelateerde artikelen

Slaapproblemen ; welke slaaphouding is het beste als je zwanger bent? Slaapproblemen: slaaphouding

De beste slaaphouding is op je linkerzij. Waarom?

meer lezen ...
Slaapprobleem; eerste 3 maanden

Veel zwangeren hebben al vroeg in de zwangerschap een slaapprobleem. De hele dag zou je wel willen slapen, hondsmoe voel je je en een dag lijkt eeuwig te duren. Maar als je eindelijk naar bed mag wil de slaap niet komen omdat je misselijk wordt of moet je er tig keer uit om te plassen. […]

meer lezen ...
Slaapprobleem; 2e drie maanden

Deze periode wordt voor veel vrouwen gekenmerkt als een rustige periode waarin ze zich goed voelen. Klachten als misselijkheid en zo moe voelen zijn zo goed als over, tenminste voor de meeste vrouwen. Dit komt omdat het hormoon progesteron niet meer zo snel stijgt en je lichaam langzaam maar zeker gewent raakt aan alle veranderingen. […]

meer lezen ...
Slaapprobleem in laatste 3 maanden slaapprobleem in laatste 3 maanden

Wat kun je doen als je problemen hebt met slapen aan het eind van je zwangerschap?

meer lezen ...

Gerelateerde nieuwsartikelen

Slaap laatste drie maanden zwangerschap op je zij Slaap laatste drie maanden zwangerschap op je zij

Je slaaphouding lijkt een belangrijke rol te spelen bij het voorkomen van doodgeboorte

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen