Zwangerschapscursus: haptonomie

Zwangerschapshaptonomie legt de nadruk op het contact tussen het kindje in de buik en de ouders.

Bij zwangerschapshaptonomie gebeurt dat door middel van aanraking van de buik. Het kindje heeft het vermogen dit te voelen en hierop te reageren door naar je hand toe te komen.

De naam Haptonomie is afgeleid van een samenvoeging van twee Griekse begrippen, ‘hapsis’ welke betekent gevoelscontact, de tastzin betreffend, gevoel(-beleving) en ‘nomos’ welke betekent wet, regel, norm. ‘Hapto’ betekent: ik vestig een relatie door tactiel (= door aanraking) contact om te helen, om heel te maken, om de ander in zijn bestaan te bevestigen. Dit affectieve contact is karakteristiek voor de haptonomische benadering en begeleiding.

De bijeenkomsten met de haptotherapeut heet geen cursus maar begeleiding. De therapeut(e) wordt geen docent genoemd, maar is de begeleider. Tijdens de begeleiding gaat het erom dat je luisterend gaat voelen naar het kindje, waardoor je het contact dat er is tussen jou en je kind al voor de geboorte gaat ervaren. Door middel van de aanraking kunnen jij, je partner en het kindje met elkaar vertrouwd raken en elkaar welkom heten. In het begin van de begeleiding wordt vooral aandacht besteed aan de wijze van aanraken en aan de emoties die daarbij waargenomen kunnen worden.
Er worden geen specifieke ademhalingsoefeningen gedaan. Wel zul je samen leren hoe je met de pijn kunt omgaan en je ruimte kunt maken in je lijf om je baby te begeleiden tijdens de geboorte.

Bij zwangerschapshaptonomie wordt er veel aandacht besteed aan het contact maken van beide ouders met het kindje, maar ook praktische informatie over de bevalling ontbreekt natuurlijk niet.
Minder aandacht voor ademhalingsoefeningen
De bijeenkomsten zijn: ontspannend en tegelijkertijd intensief, verrijkend, verdiepend in het contact met elkaar.

Meestal gaat het om individuele begeleiding (jij en je partner), hierdoor zijn de kosten hoger dan bij groepscursussen, maar is er ook veel tijd en aandacht voor jullie samen (en jullie baby). Bij haptonomie gaat het vooral om jullie contact met elkaar en met je (ongeboren)baby. Er is veel aanraking, buik en benen zijn bloot tijdens de bijeenkomst. Een belangrijk onderdeel tijdens de begeleiding is het aanraken door de partner van moeder en het kindje in de buik. Eerst maakt de moeder met de baby in haar buik contact, dan de vader.

Er wordt niet gepuft. Als de vrouw leert naar haar lichaam te luisteren en haar kind te voelen, is de ademhaling vanzelf diep, zo is de gedachte bij haptonomie.

De ouders krijgen uiteraard ook uitleg over het verloop van de zwangerschap en de bevalling. Er wordt voorbereid op de bevalling zoals het opvangen van ontsluitings- en persweeën. Met behulp van oefeningen en uitleg wordt meer inzicht en vertrouwen in je lichaam te geven.
Een ander onderdeel dat uitvoerig aan bod komt is leren omgaan met angst en de pijn tijdens de bevalling.

Gemiddeld gaat het om 5-6 bijeenkomsten waarvan 1 na de bevalling.

Naar overzichtspagina Zwangerschapscursussen

Wist je dat je ook online prima kunt voorbereiden op je bevalling? Wij bieden je maar liefst 3 verschillende online bevalcursussen aan. Te volgen waar en wanneer jij wilt.


Gerelateerde artikelen

Voorbereiden op de bevalling Voorbereiden op de bevalling

Goed voorbereiden op bevalling zorgt voor positievere ervaring

meer lezen ...
Voorbereiden op het ouderschap Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen… Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot […]

meer lezen ...
Online cursus Hypnobirthing Online cursus Hypnobirthing

Hoe fijn is het dat je gewoon thuis kunt leren relaxed om te gaan met je bevalling en er vol vertrouwen naar toe kunt leven.

meer lezen ...
Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen Online bevalcursus: Goed voorbereid bevallen

Een praktische, moderne, online bevalcursus ter voorbereiding op je bevalling. Voor iedereen die geen zin/tijd heeft om naar een klasje te gaan. Eerlijk en zonder poespas.

meer lezen ...
Zwanger van week tot week Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
TO DO zwangerschap TO DO zwangerschap

Handig per trimester wat je moet regelen.

meer lezen ...
10 tips die pijn bevalling verminderen 10 tips die pijn bevalling verminderen

Onze deskundigen vertellen jou wat je gaat helpen tegen de pijn bevalling.

meer lezen ...
10 tips voor een gelukkige baby 10 tips voor een gelukkige baby

10 tips van babyverpleegkundige Esther voor een tevreden en gelukkige baby

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen