Zwangerschapscursus: hypnose

Hypnotherapie voor zwangeren is er op gericht om iedere zwangere ontspanning te leren om goed door de bevalling te komen. De zelfhypnose die je leert, helpt je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep te ontspannen. Hierdoor kun je beter met de weeën en de pijn omgaan. De ontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijnbeleving wordt als minder hevig ervaren. De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige, fijne manier beleeft en er met een goed gevoel op terug kijkt. Dit geldt zowel voor de vrouw die bevalt als voor haar partner die het meebeleeft.
Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap kun je met de cursus starten. Voor vrouwen die veel last hebben van vervelende zwangerschapsklachten- zoals bv. slaapstoornissen, misselijk, pijn- kan het zinvol zijn om eerder te beginnen, omdat hypnose hier een goede invloed op heeft. Dit geldt ook voor vrouwen die extreem angstig zijn en erg tegen de bevalling opzien, om welke reden dan ook. Hypnotherapie voor zwangeren wordt gegeven door een hypnotherapeut. Er zijn maar weinig hypnotherapeuten die zwangerschapscursussen geven; Barbara Corsetto in Amsterdam is een van de weinige zwangerschapstherapeute.
Voor meer informatie kun je terecht bij de infodesk van het Nederlands Gilde van Hypnotherapie

Aantal lessen: in overleg, maar maximaal 6 lessen
Lessen duren: 45 minuten
Kosten: circa 35 euro per les
Aantal cursisten: de vrouw alleen of met partner
Terugkomles?: op afspraak
Tijdens de cursus wordt er veel aandacht besteed aan: aanleren van zelfhypnose, informatie over het bevallingsproces rondom zwangerschap en bevalling, ademhalingsoefeningen, contact maken met je kind, opvangen van de weeën en opruimen van psychische blokkades indien nodig.
Minder aandacht voor: houdingsoefeningen en spierversterkende oefeningen
De lessen zijn: ontspannend en informatief
Uitleg van een docente
Barbara Corsetto in Amsterdam, als een van de weinige docenten begeleidt zij ook zwangere vrouwen. “Ik geloof dat een handjevol hypnotherapeuten zijn die deze cursus geven.” Barbara is fysiotherapeute geweest en gaf in die hoedanigheid al zwangerschapgscursussen. Toen zij hypnotherapeute werd wilde ze met deze kennis ook zwangere vrouwen helpen. “De hypnotherapie heeft positieve invloed bij angsten. Dat kon ook een reden zijn voor zwangere vrouwen om zich bij mij te melden.”
Het grootste deel van de vrouwen die komen zijn angstig. Omdat de lessen individueel zijn vindt ze het prima als de vrouwen alleen komen. “Maar ik stel het wel erg op prijs als de partner een of twee keer meekomt.”
Tijdens het eerste gesprek legt Barbara uit wat hypnose is en hoe het werkt. Dan volgt er een uitgebreide intake, waarom de vrouw in hypnose wil.
De hypnose die Barbara oproept is niet meer dan een diepe, prettige ontspanning, waarbij de persoon in zichzelf gekeerd is. Barbara: “Je bent geheel op jezelf geconcentreerd. Je kunt het vergelijken als je ingespannen naar een film kijkt en iemand vraagt je iets. Het kan zijn dat je zo verdiept bent dat je dat niet hoort. Dat is de hypnose die ik toepas.”
Dan volgt de eerste kennismaking met de hypnose en hoe de hypnose werkt tijdens de bevalling. Barbara: “Door de zelfhypnose kan de vrouw meer vat te krijgen op haar ontspanning. Hierdoor neemt de pijnbeleving af.”
De mate van pijn tijdens de bevalling is afhankelijk van hoe de vrouw deze beleeft. “Tijdens de zwangerschap is de vrouw extra gevoelig voor suggestie. Ook de mate van pijn tijdens de weeën is suggestie. Daar probeer ik op in te spelen.”
De vrouw leert in hypnose te komen en er zelf ook weer uit te raken. Barbara: “Ze moeten dat ook tijdens hun bevalling zelfstandig kunnen doen, want ik wil niet dat ze afhankelijk van mij worden.”
De hypnose hoeft niet per se liggend opgeroepen te worden. Dat kan ook staan of terwijl je weeën aan het wegpuffen bent. De moeders maken de bevalling bewust mee. Ze zijn niet ‘weg’. Over het algemeen zijn haar cursisten juist heel alert en krijgen ze tijdens de bevalling alle details mee. Wat soms wel als een nadeel wordt ervaren is dat door de hypnose de vrouwen vaak erg rustig zijn. “Hierdoor vergissen de partners of verloskundigen zich nog wel eens in het stadium van de bevalling. Dat moet je weten, zodat je zelf kunt aangeven dat de mensen in actie moeten komen.”
Bij een angstige cursist probeert Barbara de achtergrond van die angst naar boven te halen. Deze wordt besproken en er wordt gezocht naar een oplossing. Barbara: “In zes lessen kunnen diepe angsten opgelost worden. Maar mijn zwangerschapslessen zijn in principe niet therapeutisch van opzet.”
Hypnose heeft het imago zweverig te zijn. Maar Barbara ontkent dat met klem. “Tijdens mijn lessen worden er geen wierookstokjes gebrand. En ik geef tenslotte ook praktische informatie.”
Barbara ziet haar cursus als een mix van hypnose, haptonomische en psychoprofylactische ideeën. Zo heeft ze van de haptonomie het contact maken met het kindje in de buik overgenomen. Het grote verschil met yogalessen, vindt Barbara, dat je met hypnose een stapje verder gaat, wat betreft ontspanning en meditatie.
Wat ze bij de andere cursussen miste voegde ze zelf toe aan haar lessen. “Bij de haptonomische zwangerschapsbegeleiding oefen je bijvoorbeeld niet het puffen, dat doe ik weer wel.”
Verder geeft ze voorlichting over de bevalling zelf, met name de praktische kant van de zwangerschap. “Ik vertel bijvoorbeeld iets over inscheuren en hoe je daarmee moet omgaan.”
In haar laatste lessen worden bevallingshoudingen geoefend. De partner wordt erbij betrokken en hoort hoe hij zijn vrouw (mentaal) kan ondersteunen.
Tijdens de cursus van Barbara worden geen grond- en strekoefeningen gedaan.
De meeste vrouwen die zich bij Barbara melden hebben een nare bevalling achter de rug. Maar er zijn ook vrouwen die openstaan voor iets anders en zich aanmelden.

Cursisten geven een reactie:
Annemieke Donia was als de dood voor haar bevalling. Via een vriendin hoorde ze van de cursus bij Barbara en meldde ze zich aan. In overleg met Barbara boekte ze dubbele uren, zodat ze minder vaak op en neer hoefde te reizen van Berkhout naar Amsterdam. Maar er was nog een reden dat ze voor de lessen van Barbara koos. “Ik wilde graag individuele begeleiding hebben, maar mijn vriend zag het niet zitten om altijd mee te gaan. En ik had al eens een hypnose meegemaakt en dat vond ik een mooie ervaring.”
Annemieke heeft tijdens haar bevalling er veel aan gehad dat ze heel rustig kon blijven. “Ik bleef zelfs zo rustig dat mijn vriend en de verloskundige niet in de gaten hadden dat ik al zeven centimeter ontsluiting had. Vlak daarna mocht ik al gaan persen.”
Wat haar verder bij is gebleven zijn de duidelijke uitleg over de verschillende fases van de bevalling en opbouw van de weeën. “Barbara heeft me uitgelegd dat in elke wee een rustpunt zit. Ik heb geleerd om de hypnose op dat moment te pakken. Zelfs toen ik een storm van weeën over me heen kreeg, lukte het me nog om die totale ontspanning vast te houden.”
Rebecca Dorlandt las over de cursus in een blad bij de verloskundige. “Later zag ik op tv hoe een vrouw met hypnotherapie beviel. Dat zag er zo relaxt uit, dat ik dat ook wilde.”
Een ander pluspunt vond Rebecca dat haar partner door de hypnotherapie veel meer direct betrokken werd bij de zwangerschap. “Ook hij kon veel beter contact maken met het kindje.”
Rebacca koos de cursus niet omdat ze op zag tegen de bevalling. “Wat ik wilde was normaal omgaan met de pijn. Ik zag het niet zitten om tijdens de bevalling het uit te schreeuwen.” Tevens vond ze dat bij haar thuisbevalling hypnose beter paste. “In een ontspannen sfeer, ontspannen bevallen.”

Literatuur:
Een praktisch boek vol verwijzingen naar diverse zwangerschapscurssen is:
Beatrijs Smulders & Mariel Croon, Veilig bevallen. Achterin staan handige adressen.

Mensendieck therapeute Yolanda Raterman raadt het volgende boek aan: ‘Duik in je weeën’ van Carita Salomé, ISBN 90 51897847.

 

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen