Zwangerschapscursus: hypnobirting

Hypnobirthing is gebaseerd op het leren van een diepe ontspanning, ook wel zelfhypnose genoemd.

Hypnobirthing  is er op gericht om jou als zwangere technieken te leren die je helpen om, ook in lastige situaties zoals bij je bevalling, volledig in jezelf te keren door diep te ontspannen.

De zelfhypnose die je leert, helpt je op een simpele en doeltreffende manier goed en diep te ontspannen. Hierdoor kun je beter met de weeën en de pijn omgaan. De ontsluitingsfase verloopt over het algemeen sneller en de pijnbeleving wordt als minder hevig ervaren.

De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige, fijne manier beleeft en er met een goed gevoel op terug kijkt. Dit geldt zowel voor jou als vrouw die bevalt als voor je partner die actief betrokken wordt bij de bevalling.

Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap kun je met de cursus starten.

Heb je last  van vervelende zwangerschapsklachten- zoals bv. slaapstoornissen, misselijk, pijn- dan kan het zinvol zijn om eerder te beginnen, omdat hypnose hier een goede invloed op heeft. Ook als je extreem angstig bent en erg tegen de bevalling opzien, om welke reden dan ook is het zinvol om vroeg in je zwangerschap te beginnen met hypnobirthing.

Hynobirthing wordt gegeven door een hypnotherapeut of verloskundige die de opleiding tot  hypnobirthing docent heeft gevolgd.

Tijdens de cursus wordt er veel aandacht besteed aan: aanleren van zelfhypnose, informatie over het bevallingsproces rondom zwangerschap en bevalling, ademhalingstechnieken en ademhalingsoefeningen, contact maken met je kind, opvangen van de weeën en opruimen van psychische blokkades indien nodig.
Er is minder aandacht voor houdingsoefeningen en spierversterkende oefeningen
De lessen zijn ontspannend en informatief

De zelfhypnose die je tijdens hypnobirthing leert is niet meer dan een diepe, prettige ontspanning, waarbij je in jezelf keert.  Je bent geheel op jezelf geconcentreerd. Je kunt het vergelijken als je ingespannen naar een film kijkt en iemand vraagt je iets. Het kan zijn dat je zo verdiept bent dat je dat niet hoort. Dit kun je vergelijken met de zelfhypnose die je tijdens een cursus leert.

Door de zelfhypnose neemt de pijnbeleving af. Pijn is immers in sterke mate afhankelijk van hoe JIJ het beleeft en hoeveel aandacht je eraan geeft. Als je de kunst beheerst om volledig te ontspannen en je volledig te focussen op jezelf in plaats van op de pijn zal de pijn die je ervaart veel minder zijn.

Zelfhypnose lijkt in niets op de hypnose shows die je wel eens op televisie ziet. Jij bent en blijft de baas over jezelf, je bent er gewoon bij en niemand kan je iets laten doen wat jij niet wilt of waar je je niet bewust van bent. Je bent er gewoon bij en maakt alle details van je bevalling mee.

Hypnobirthing wordt nog wel eens als zweverig gezien, maar dat hoeft helemaal niet. Het is net zo zweverig als jij het maakt. Natuurlijk verschilt het ook per docent of het meer of minder zweverig is, maar het hoeft absoluut niet zweverig te zijn. In feite is het niet meer of minder dan jezelf een techniek aanleren om diep te kunnen ontspannen.

Verder leer je bij een cursus hypnobirthing ook veel over de bevalling zelf, hoe gaat dat ontsluiten, wat gebeurt er allemaal in je lijf, welke houdingen kun je toepassen tijdens de weeën en welke pershoudingen zijn prettig. Dit en nog veel meer komt aan bod.

Bij de meeste cursussen is er ook veel aandacht voor je partner, wat kan hij/zij doen om je te ondersteunen, hoe worden jullie een goed bevalteam?

Heb je interesse om een cursus Hypnobirthing te volgen? Vraag altijd na wat de achtergrond is van diegene die je cursus geeft. Er is een groot verschil in achtergrond van docenten. Onze voorkeur gaat uit naar een (oud)verloskundige die zich heeft toegelegd op hypnobirthing. Zo heb je het beste van twee werelden: een docente die precies weet hoe een baring verloopt en wat er in je lijf gebeurt waardoor ze heel praktisch tegen bevallen aankijkt én de ondersteuning van hypnobirthing.

Kosten: een cursus hypnobirting is over het algemeen wat duurder dan een ‘gewone’ bevalcursus. Het tarief is ook afhankelijk van de grootte van de groep, soms is er de mogelijkheid om privé lessen te krijgen. Google gewoon wat rond.

Wij bieden je een heel fijne ONLINE cursus hypnobirthing aan. Goed voorbereiden zonder de deur uit te hoeven, op het moment dat jij er tijd of zin in hebt en op iedere device.

 

 


Gerelateerde artikelen

Zwangerschapsyoga Zwangerschapscursus: zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een ontspannen manier om je voor te bereiden op je bevalling. Actief bezig zijn en leren ontspannen.

meer lezen ...
Zwangerschapscursussen, het aanbod is groot. Waar let je op? Zwangerschapscursussen

Er is veel keuze als het gaat om zwangerschapscursussen, maar ook veel kwaliteitsverschil.

meer lezen ...
Waarom voorbereiden op bevalling Waarom voorbereiden op bevalling

Waarom zou je je voorbereiden op je bevalling? Er is er nog nooit één blijven zitten, toch…

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen