Bevallen op oudere leeftijd heeft ook voordelen…

Bevallen op oudere leeftijd heeft ook voordelen…

Vrouwen die hun kinderen na hun veertigste krijgen hebben 44 procent minder kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker, dan vrouwen die op hun 25e al moeder worden.

Foto: Gezondheidsnet Dat blijkt uit onderzoek van de University of Southern California. In vergelijking met de ‘jongste’ moeders hebben vrouwen tussen de 30 en 34 jaar 17 procent minder kans op baarmoederkanker.

Een bevalling tussen de 35 en 39 verlaagt het risico met 32 procent. Het positieve effect van de zwangerschap lijkt nog tientallen jaren aan te houden.

De onderzoekers bestudeerden 8.671 gevallen van baarmoederkanker en nog eens bijna 18.000 vrouwen als controle. "De grootte van dit onderzoek laat duidelijk zien dat een hoge leeftijd bij de laatste bevalling een significante beschermingsfactor vormt", vertelt onderzoeker Veronica Setiawan.

"Natuurlijk hebben we hierbij gecorrigeerd voor andere factoren zoals lichaamsgewicht, aantal kinderen en anticonceptiegebruik."

Waarom de leeftijd een beschermende factor vormt is nog onduidelijk. Wel zagen de onderzoekers dat de bescherming gelijk was bij de twee verschillende typen van de ziekte. Van type 1 wordt gedacht dat de kanker in verband staat met blootstelling aan oestrogeen. Type 2 ontwikkelt zich onafhankelijk van hormonen.

Bron; gezondheidsnet

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.