Maand 10. 10 maanden oud

Op sociaal gebied heeft je baby een mijlpaal bereikt: hij begrijpt inmiddels al heel wat woorden en ook al veel gebruikte dagelijkse zinnen. Verder lukt het hem steeds beter om de woordjes die jij tegen hem zegt te imiteren. Er ontstaan zo echte gesprekken tussen jou en je kindje. Het is daarom vanaf nu belangrijker dan ooit dat je veel tegen je kind praat. Benoem in goed Nederlands (of in je eigen taal) alles wat jij en je baby doen en vertaal zijn uitingen in goed Nederlands.
Als je bijvoorbeeld weet wat je baby bedoelt als hij wijst naar zijn bal en “ba” zegt, benoem dan wat je denkt dat hij tegen je wil zeggen en antwoord iets als: “O, je wilt je bal?”. Vervolgens kan je het woord een paar keer in andere zinnetjes terug laten komen: “ik zal jouw bal eens pakken.” “Hier is je bal”. “Ga maar lekker spelen met je bal”. Op die manier hoort je kindje een aantal keren hoe hij het woordje “bal” moet zeggen en zal hij het op een gegeven moment zelf ook goed kunnen uitspreken.

Een andere manier om met taal en spraak bezig te zijn is door samen boekjes te lezen. Je baby krijgt steeds meer belangstelling voor boekjes en plaatjes en zal misschien een favoriet leesboekje hebben. Misschien wel dat ene boekje met die felle kleurtjes en eenvoudige plaatjes. Of dat boekje waar allerlei voel en beweegflapjes in zitten. Maar ook boekjes met foto’s van dieren die hij kent of van voorwerpen die in huis te vinden zijn vindt je kindje waarschijnlijk erg mooi. Binnenkort zal je baby ook bekenden op foto’s gaan herkennen en het is daarom ook erg leuk om samen fotoalbums te bekijken.

Het geheugen van de baby begint zich beter te ontwikkelen. Tot nu toe was voor hem iets definitief weg als het uit zijn gezichtsveld was verdwenen. Maar nu begint hij te begrijpen dat dingen en mensen blijven bestaan ook al ziet hij ze niet. Wanneer dat besef begint door te dringen zal de verlatingsangst, als je kindje daar vorige maanden last van heeft gehad, langzaam verdwijnen. Het duurt overigens nog wel een paar weken tot maanden voordat hij het volledig begrijpt.


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Op welke leeftijd geef je wat? Op welke leeftijd geef je wat?

Wat geef je je baby als eerste hapje en wat laat je nog even staan?

meer lezen ...
veiligheid voor je baby Veiligheid 9-12 mnd

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...
Gezondheid voor je baby Gezondheid 9-12 mnd

Alles wat jij wilt weten over de gezondheid van je kind in deze periode.

meer lezen ...
Ontwikkeling baby Ontwikkeling 9-12 mnd

Hoe ontwikkelt je kind in deze periode?

meer lezen ...
Tijgeren Tijgeren

Met uitzondering van de zeer fanatiek billenschuivende baby die echt niet op zijn buik wil liggen, gaat een zuigeling ergens in zijn motorische ontwikkeling tijgeren, en daarna kruipen. Een baby rolt op zijn buik, en weer terug naar zijn rug, als hij zo’n negen maanden oud is. Vanaf dat moment kan hij ook gaan tijgeren: […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen