Maand 11. 11 maanden oud

Je baby is nu 11 maanden

Je kindje kan zich waarschijnlijk inmiddels, al dan niet kruipend, heel makkelijk door de kamer bewegen. Dit maakt dat de wereld voor je kindje groter en groter wordt en hij steeds meer zelfstandigheid ontwikkelt.
Je kindje beseft langzamerhand dat hij steeds meer kan zonder van jou afhankelijk te zijn. Dit brengt ook met zich mee dat zijn eigen willetje steeds meer begint te ontwikkelen: het opvoeden gaat nu echt beginnen!

Het wordt steeds belangrijker om je grenzen te gaan stellen. Doordat je baby steeds meer begrijpt kun je hem langzaam maar zeker meer dingen leren die niet mogen. Natuurlijk snapt hij nog niet gelijk dat iets niet mag, maar consequent blijven en steeds verbieden helpt je baby om het te begrijpen.

Consequent zijn is het sleutelwoord.

Denk dus niet de ene keer: Ach laat maar, om het de volgende keer weer wel te verbieden. Neem je 1 of 2 dingen voor waarin je hem consequent en steeds corrigeert en probeer niet boos te worden als hij het niet gelijk snapt. Zijn nieuwsgierigheid motiveert hem om dingen steeds opnieuw te proberen. Dit is een soort natuurlijke drang. Je kindje is nog te klein om jou expres dwars te zitten!
Zorg er ook voor dat er niet al te veel dingen in de buurt zijn wat hij niet mag.
Vind je bijvoorbeeld dat hij geen dingen van de tafel mag pakken, zet dan maar 1 ding op tafel en zorg ervoor dat zijn speelgoed niet op tafel ligt.

Het begrip van taal gaat deze maanden met sprongen voorruit. Je zal merken dat je kindje steeds meer begrijpt wat je tegen hem zegt en daar adequaat op reageert. Misschien kan hij zelfs al kleine opdrachtjes uitvoeren.
Hij zal bijvoorbeeld naar de trap kruipen als je zegt: “Kom, we gaan naar bed.” Of naar de deur kijken als je zegt “kijk, papa komt er aan”.

Het zelf praten gaat veel langzamer dan het begrijpen van taal. Dus ook als je kindje nog niet veel zegt, zal hij wel al veel begrijpen.
De meeste kinderen kunnen met 11 maanden de woordjes papa en mama wel zeggen en misschien nog 1 à 2 klanken meer die iets voor jou en je baby betekenen. Je baby zal steeds proberen met één enkel woordje duidelijk te maken wat hij wil.
Zo kan “Mama” betekenen: “dag mama”, maar ook “mama kom hier” of “mama waar ben je”. Let daarom ook op de houding en mimiek van je kindje, dat zal je helpen hem beter te begrijpen. Laat vervolgens merken dat je je kindje begrepen hebt en vertaal hetgeen hij probeerde te zeggen in een goede (korte) zin.
Zo zal hij gaande weg ook zelf leren praten, al duurt het nog een hele tijd voor je baby hele volzinnen uitspreekt. Rond het tweede jaar kunnen kinderen twee woorden aan elkaar plakken tot een zin.


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Gezondheid voor je baby Gezondheid 9-12 mnd

Alles wat jij wilt weten over de gezondheid van je kind in deze periode.

meer lezen ...
Ontwikkeling baby Ontwikkeling 9-12 mnd

Hoe ontwikkelt je kind in deze periode?

meer lezen ...
veiligheid voor je baby Veiligheid 9-12 mnd

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen