Maand 12. 12 maanden oud

Je baby viert deze maand zijn eerste verjaardag, wat een mijlpaal!
Er is een bewogen jaar voorbij, waarin ongelooflijk veel gebeurd is. Je weet vast nog als de dag van gisteren hoe je je kindje in je armen sloot en zie hem nu eens de kamer rondgaan. De babytijd is voorbij gevlogen en je kindje is nu een echte dreumes aan het worden. In sommige ontwikkelingsboeken spreekt men over een dreumes zodra een kind kan lopen, andere boeken houden de leeftijd van 1 jaar aan.

Rond de eerste verjaardag kunnen sommige baby’s al een beetje los staan. Eerst nog met de houvast van de salontafel of de boxspijltjes in de buurt. Maar zo nu en dan staat je kindje zomaar los, misschien wel zonder dat hij het zelf door heeft. Vanaf dat moment kan je baby elk moment de eerste stapjes gaan zetten. Het zal vaak beginnen met één of twee onzekere stapjes van de tafel naar jouw knieën of van de bank naar de tafel, maar als je baby eenmaal de smaak te pakken heeft zal het niet lang duren voor hij echt een paar stapjes achter elkaar kan zetten. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste stapjes zetten is tussen de dertien en vijftien maanden oud, maar het kan ook nog duren tot hij 1,5 jaar oud is.

Als jouw kindje al zover is dat hij enkele stapjes achter elkaar kan zetten hoef je niet meteen schoenen aan te schaffen. Schoentjes zijn nog niet nodig zolang je baby binnenshuis ‘loopt’. Het is zelfs heel goed om je baby dit op blote voeten of op sokjes met antislip zooltjes te laten doen. Je kindje gebruikt namelijk zijn teentjes om evenwicht te bewaren en zich vast te “grijpen”. Bovendien krijgt je baby door te ‘lopen’ op blote voeten sterkere voet- en beenspieren. Pas als je baby buiten gaat lopen zijn goede schoentjes nodig.


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Op welke leeftijd geef je wat? Op welke leeftijd geef je wat?

Wat geef je je baby als eerste hapje en wat laat je nog even staan?

meer lezen ...
veiligheid voor je baby Veiligheid 9-12 mnd

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...
Ontwikkeling baby Ontwikkeling 9-12 mnd

Hoe ontwikkelt je kind in deze periode?

meer lezen ...
Veilig in huis: meubelverankering Meubelverankering

Het verankeren van een kast of wandmeubel is zo gek nog niet.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen