Maand 9. 9 maanden oud

Met 9 maanden breekt de tijd aan dat je baby zelf vanuit rugligging kan gaan zitten.
Dit is erg handig voor je baby: nu kan hij de kamer rond tijgeren of kruipen, onderweg iets interessants tegenkomen en gaan zitten om ermee te spelen. Misschien lukt het je baby zelfs al om tegen iets aan te gaan staan, dan zijn zelfs hogere voorwerpen binnen handbereik. Leuk voor je baby, lastig voor jou! Zorg voor een veilig huis, de meeste ongelukken gebeuren in en rondom de eigen woning!

Je baby leert rond deze tijd zijn duim en wijsvinger te coördineren. Het lijkt zo’n klein dingetje, maar het is heel belangrijk voor zijn ontwikkeling!

Eén dezer dagen leert hij kleine dingen tussen duim en wijsvinger op te pakken, bijvoorbeeld een rozijntje of kleine stukjes brood. Tijdens de broodmaaltijd kan je deze zogenaamde “pincetgreep” oefenen.Leg één stukje brood per keer voor je kindje neer. Lukt het nog niet om het stukje brood van het plankje af te halen, leg het stukje brood dan op je hand en houd die dichterbij de baby. Aan het eind van de 9e maand kunnen veel baby’s die op deze manier geoefend hebben al zelf brood eten.

Een baby van een maand of 9 gaat de klanken die hij kan maken steeds gerichter uitspreken. Zo zal hij binnenkort voor het eerst “papa” of “mama” zeggen en daarmee echt één van jullie willen aanwijzen of roepen! Dit zijn als het ware de eerste echte woordjes, omdat de klanken nu betekenis krijgen. Het maakt niet uit of de klank op de juiste manier wordt uitgesproken, zodra een klank betekenis heeft mag je het een woordje noemen. Dus als je kindje steeds als hij de bal ziet ‘ba’ zegt, heeft hij het woordje bal zich eigen gemaakt.


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Gezondheid voor je baby Gezondheid 9-12 mnd

Alles wat jij wilt weten over de gezondheid van je kind in deze periode.

meer lezen ...
veiligheid voor je baby Veiligheid 9-12 mnd

De meeste ongelukken gebeuren in huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...
Ontwikkeling baby Ontwikkeling 9-12 mnd

Hoe ontwikkelt je kind in deze periode?

meer lezen ...
Tijgeren Tijgeren

Met uitzondering van de zeer fanatiek billenschuivende baby die echt niet op zijn buik wil liggen, gaat een zuigeling ergens in zijn motorische ontwikkeling tijgeren, en daarna kruipen. Een baby rolt op zijn buik, en weer terug naar zijn rug, als hij zo’n negen maanden oud is. Vanaf dat moment kan hij ook gaan tijgeren: […]

meer lezen ...
Spelen met je baby Spelen met je baby

Spelen met je baby is niet alleen leuk, het is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Baby’s spelen graag. Een heel kleine baby kan nog niet zo veel met zijn lijfje. Hij heeft vaak genoeg aan aanraking en geluiden. Het geluid van de ouders is daarbij erg belangrijk. Door het contact met de verzorger gaat een […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen