Je bent 1 week zwanger

Je bent 1 week zwanger

Je bent 1 week zwanger

Deze week ben je voor de laatste keer ongesteld. Er is dus nog geen sprake van een zwangerschap. Tijdens iedere cyclus maakt je baarmoeder zich klaar om een bevruchte eicel te ontvangen, ze doet dit door een dikke laag slijmvlies aan de binnenwand van de baarmoeder te maken waar de bevruchte eicel zich kan gaan innestelen. Als er geen bevruchting plaatsvindt wordt het overtollige slijmvlies afgestoten, dat uit zich in bloedverlies: je menstruatie.

1 week zwanger baarmoeder met eierstokken tijdens menstruatie

Je buik bij 1 week zwangerschap

Hoewel we dit week 1 van de zwangerschap noemen, ben je eigenlijk nog niet zwanger. De zwangerschap begint in werkelijkheid pas na de eisprong (over ongeveer 14 dagen) als de eicel bevrucht wordt.

Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken. Omdat de meeste vrouwen niet weten wanneer ze precies bevrucht worden, houden medici de eerste dag van je laatste menstruatie aan als begin van de zwangerschap. Deze datum is immers bij de meeste vrouwen wel bekend.

Vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie duurt het (bij een cyclus van 28 dagen) nog 14 dagen voordat je werkelijk zwanger bent.

Doordat medici rekenen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, tellen ze bij de zwangerschap 40 weken om tot de uitgerekende datum te komen.

Ook al ben je op dit moment nog niet echt zwanger, je kunt al wel goed voor je kindje zorgen. Een gezonde leefstijl is ontzettend belangrijk als je zwanger wilt worden.

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk als je zwanger wilt worden

Een gezonde levensstijl is belangrijk als je zwanger wilt worden omdat het kan helpen om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Hieronder staan enkele redenen waarom een gezonde levensstijl belangrijk is:

Verbeterde vruchtbaarheid: Een gezonde levensstijl kan de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen verbeteren. Roken, alcohol, drugs en een ongezonde voeding kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.

Vermindering van complicaties: Een gezonde levensstijl kan helpen om complicaties tijdens de zwangerschap te verminderen, zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht en pre-eclampsie. Het kan ook de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby verminderen.

Verbeterde gezondheid van de moeder: Een gezonde levensstijl kan helpen om de gezondheid van de moeder te verbeteren en de kans op zwangerschapsdiabetes en hoge bloeddruk te verminderen. Het kan ook helpen om een gezond gewicht te behouden.

Betere ontwikkeling van de baby: Een gezonde levensstijl kan helpen om de ontwikkeling van de baby te verbeteren en de kans op gezondheidsproblemen op latere leeftijd te verminderen. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van de leefstijl van beide ouders op de gezondheid van het kind voor de rest van zijn/haar leven. Het klinkt misschien gek, maar al vóór de bevruchting heeft jullie leefstijl invoel op de gezondheid van jullie toekomstige kind. Hoe dat precies zit lees je hier.

Enkele gezonde gewoonten die kunnen helpen bij het verbeteren van de kans op een gezonde zwangerschap zijn onder meer: stoppen met roken, het vermijden van alcohol en drugs, het eten van een gezonde en evenwichtige voeding, het nemen van foliumzuur supplementen, en het krijgen van voldoende lichaamsbeweging en rust.

Ben je nog niet begonnen met foliumzuur? Begin hier dan alvast mee.

Je baby zal er zijn leven lang profijt van hebben als jij en je partner zorgen voor een gezonde start van de zwangerschap. Daarnaast is bekend dat vrouwen die gezond leven minder complicaties hebben tijdens de zwangerschap

Online cursus Gezond zwanger worden: een gezonde leefstijl was nog nooit zo makkelijk en leuk! Ontwikkeld door een diëtiste, vaak vergoed door je zorgverzekering.

Gezond zwanger worden

Online cursus voor een gezonde leefstijl ontwikkeld door een diëtiste.

Meer informatie over je zwangerschap ontvangen?

Wil je (twee) wekelijks in je eigen mailbox nog uitgebreidere informatie over de ontwikkeling van je baby en veranderingen bij jezelf ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven, geschreven door verloskundigen. Ze bieden je extra begeleiding in je zwangerschap en vertellen je per week wat voor klachten je kunt hebben en vooral; wat kun je er tegen doen…

Meest gestelde vragen in week 1 zwangerschap

Het is aanbevolen om een gezonde levensstijl te behouden en voldoende foliumzuur te nemen als je zwanger wilt worden. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van de foetus en het verminderen van het risico op aangeboren afwijkingen.

De kans klein is klein dat je zwanger wordt als je seks hebt tijdens je menstruatie, sperma kan enkele dagen ( we denken zo'n 72 uur) in het lichaam overleven, maar je eisprong is rond dag 14 van je cyclus. Tegen die tijd zijn de zaadcellen al gestorven.

In week 1 van de zwangerschap zijn er nog geen fysieke symptomen van zwangerschap te verwachten. Je bent immers nog niet zwanger. In deze week kun je uiteraard wel de klachten hebben die gepaard gaan met je ongesteldheid.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.