Week 11. Het mondje kan open

Week 11. Het mondje kan open

Week 11 zwangerschap van week tot week

Jouw zwangerschap week 11: De baby: Ongeveer 5 cm lang en 10 gram. De ogen zijn volledig gevormd, maar blijven gesloten. Je baby kan wel zijn mondje openen.

Week09 Een veel gehoorde vraag in de zwangerschap blijft: Wat mag ik nu wel of niet eten?

Voor kazen die je in de Nederlandse supermarkt verpakt koopt geldt dat ze allemaal gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk, die mag je dus rustig eten, ook al is het een Franse kaas.
Bij zachte kazen die je vers van de plank bij de kaasboer koopt moet je altijd vragen of ze van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn.
Zachte kaas, gemaakt van rauwe melk mag je NIET eten. Harde kazen mag je altijd eten, ook van rauwe melk.
Koop je kaas om in een gerecht te verwerken, bijvoorbeeld op je pizza, dan mag je iedere kaas eten, eventuele bacteriën worden gedood als de kaas voldoende verhit wordt.

Sommige vleeswaren zijn alleen gedroogd, gerookt of gefermenteerd. Deze bewerkingen zijn echter niet voldoende om de toxoplasmoseparasiet te doden.
Vleeswaren als chorizo en salami kun je daarom beter laten staan.
Het is belangrijk dat vleeswaren (ook) gebakken, gestoofd of gekookt zijn. Kijk op de verpakking of vraag het bij twijfel na bij de slager of de fabrikant. Als je de vleeswaren verhit, bijvoorbeeld plakjes salami meebakken op een pizza of stukjes chorizo in een ovenschotel, dan kun je deze vleeswaren wel gebruiken.

Voor vis geldt dat ze goed vers moet zijn.
Vraag in de viswinkel dus altijd of de vis echt goed vers is, eet liever geen rauwe vis zoals in sushi.
Gerookte vis die vacuüm verpakt is: niet eten. In vacuüm verpakte vis wordt regelmatig listeria aangetroffen. Een listeria besmetting is gevaarlijk voor je ongeboren kind en kan tot een miskraam of vroeggeboorte leiden.

Wil je meer weten over wat je wel en niet mag eten? Ga naar onze voedingspagina

In één klik naar belangrijke info over voeding in de zwangerschap week 11:

Overzichtelijke lijst van voedingsmiddelen die je wel of niet zou moeten eten.
Is jouw voeding zwangerproof? Doe onze voedingstest
Wat kun je beter laten staan?
Makkelijk gezond eten
Heb ik voedingssupplementen nodig?

Als jullie NIET getrouwd zijn moet je partner het kind erkennen als hij ook voor de wet de vader van het kind wil zijn.

Zo onderhand zullen jullie toe zijn aan het oriënteren op de babykamer en alle andere spullen die nodig zijn voor de baby.
Voor jullie naar de winkel gaan, lees ons dossier Babyuitzet. Hier krijg je onafhankelijke informatie over alles wat je nodig hebt voor de baby en jezelf.
Zo weet jij precies waar je op moet letten als je inkopen gaat doen.

Fit je zwangerschap door:
Nu jij je waarschijnlijk wat beter gaat voelen en minder moe bent is het tijd om weer wat actiever te worden. Veel onderzoeken hebben al aangetoond dat vrouwen die actief bewegen/sporten minder klachten hebben in de zwangerschap én (een fijn extraatje) makkelijker bevallen. Nu hoef je echt niet drie keer in de week naar de sportschool als je daar geen zin in hebt, dagelijks tenminste 30 minuten zo bewegen dat je hartslag merkbaar hoger is kun je ook bereiken door bijvoorbeeld een fikse wandeling te maken. Overigens geldt stevig huishoudelijk werk ook!
Sommige sporten worden afgeraden.

 Leuke en nuttige tools van Babyopkomst:

Mijn gewicht: vertelt je hoeveel jij mag aankomen (dat is afhankelijk van je gewicht voor de zwangerschap), in een grafiek bijhouden hoe het met jouw groei gaat én een voedingsplan afgestemd op jouw gewicht.

Mijn zwangerschap: in één klik naar jouw zwangerschapsweek waar je per dag kunt lezen hoe het met je baby gaat en  wat je moet regelen. Boordevol leuke tips van onze verloskundigen.

Mijn verlanglijstje: nooit meer cadeautjes krijgen die je eigenlijk niet leuk vindt!

Voedingstest: vul de vragen in van onze diëtiste en zie in één oogopslag of jij gezond genoeg eet nu je zwanger bent én tips hoe je voeding te verbeteren.

Babyuitzet gids: jouw handleiding vóór de aankoop van je babyuitzet.

Online cursussen: wij hebben verschillende online cursussen voor jou ontwikkeld. Zo kun  jij je thuis op je gemak en in eigen tijd voorbereiden op al die bijzondere momenten in je zwangerschap op je bevalling en de eerste periode daarna. Onze cursussen die je voorbereiden op je bevalling worden gegeven door verloskundigen en hierdoor vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Makkelijker en goedkoper kunnen we het niet maken 😀

Verder naar week 12


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Kraamzorg

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige, krijg je meestal een inschrijfformulier mee voor kraamverzorgster. In principe moet je de kraamverzorgster voor de 16e week van je zwangerschap aanvragen. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. In 2015 is deze eigen bijdrage € 4,15 per uur. Afhankelijk van hoe je verzekerd […]

meer lezen ...
babyuitzet; inkopen voor je baby en jezelf Inkopen voor je baby en jezelf

LEUK, op pad voor de babyuitzet! Maar voor je de winkel ingaat zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten. In ons Dossier babyuitzet lees je precies waar je op moet letten. Want MOOI is niet de enige eis! Ons dossier Baby uitzet geeft je volledig onafhankelijke informatie over alles wat je nodig […]

meer lezen ...
Is het veilig vrije tijd en werk Is het veilig: vrije tijd en werk

Er doen allerlei verhalen de ronde over wat veilig is en wat niet, wij vertellen je precies wat veilig is.

meer lezen ...
Wat koop je wanneer Babyuitzet Wat koop je wanneer?

Zoveel nodig nu je een baby krijgt, maar wat koop je wanneer. Wij geven je advies wanneer het verstandig is om bepaalde producten te kopen.

meer lezen ...
NIPT (niet invasieve prenatale test) NIPT (niet invasieve prenatale test)

Wat vertelt de NIPT je precies? En vooral ook; Wat niet?

meer lezen ...
Combinatietest Combinatietest

Deze test geeft aan of je een verhoogd risico hebt op afwijkingen, maar wat zegt een verhoogd risico eigenlijk?

meer lezen ...
Echo zwanger Echo

Welke echo’s kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

meer lezen ...
Wie kom je tegen in de zwangerschap? Wie kom je tegen

Welke medici kun je allemaal treffen in je zwangerschap?

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...
Plichten werkgever zwangerschap Plichten werkgever

Wat zijn de plichten werkgever zwangerschap? Zodra je de werkgever van je zwangerschap op de hoogte hebt gesteld van je zwangerschap,  is de werkgever verplicht je te wijzen op eventuele risico’s die je werk met zich meebrengt voor de zwangerschap of je ongeboren kind. Je werkgever is ook verplicht je werksituatie zo aan te passen […]

meer lezen ...
Lijst voedingsmiddelen zwangerschap Lijst voedingsmiddelen zwangerschap

In één oogopslag zie je wat je wel en juist niet zou moeten eten in de zwangerschap.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen