Je bent 14 weken zwanger

Je bent 14 weken zwanger

45 gram en 8 cm

De baby bij 14 weken zwanger:

Week 14 Zwangerschap In De Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Hij weegt nu ongeveer 45 gram en is ongeveer 8 cm lang (puntje hoofd tot puntje billen).
De zwemvliesjes tussen de vingers en tenen zijn nu verdwenen en de baby kan nu ook al echt duimen. Op de echo kan je dit soms heel mooi zien.

Het hoofdje lijkt nu erg op ons eigen gezicht. De oorschelpen zijn gevormd en zitten op de normale plaats. Zo ook de ogen en zelfs het neusje is er al. Het gehemelte en de tong worden nu gevormd.

Nog steeds is het hoofdje erg groot in verhouding tot de rest van de foetus.

De spieren gaan zich steeds beter ontwikkelen. De nek- en rugspieren zijn inmiddels zo sterk dat de baby zijn hoofdje rechtop kan houden.

Door signalen vanuit de hersenen worden de gezichtsspieren van je baby geprikkeld. Hierdoor oefent je baby deze spieren en gaat hij loensen, fronsen en grimassen maken. Je baby maakt ook zuig- en kauwbewegingen.

De teennagels beginnen te groeien.

De baby plast al. De urine komt in het vruchtwater terecht. De baby drinkt continue van het vruchtwater. Vruchtwater wordt steeds opnieuw aangemaakt en is steriel, dat wil zeggen dat er geen bacteriën inzitten.

Jij 14 weken zwanger:

Je buik in week 14:

Hoewel anderen het waarschijnlijk nog niet zullen zien, kun je zelf als je op je rug gaat liggen al wel een echte bolling van je buik zien.

De bovenkant van je baarmoeder kun je, als je slank bent, zo'n 2 centimeter boven je schaambot voelen. Ga hiervoor op je rug liggen en zet met een platte hand wat druk naar binnen, beweeg dan je hand langzaam naar beneden. Daar waar je een harde rand voelt is de bovenkant van je baarmoeder.

Hoogte Baarmoeder Per Week Zwangerschap

Zwangerschap is niet altijd een roze wolk:

Hoewel neerslachtigheid, je down voelen, een onderwerp is waar niet veel over gesproken wordt, willen we het toch noemen omdat we weten dat er aardig wat vrouwen zijn die er last van hebben en zich schuldig voelen omdat zij denken dat ze de enige zijn. Dat is zeker niet zo. Zo'n 10% van de zwangeren heeft last van zwangerschapsdepressie.

Sommige vrouwen reageren heel sterk op de wisselingen van hormonen die je in je lichaam hebt. Vergelijk het met vrouwen die neerslachtig zijn tijdens de eerste dagen van de menstruatie of de buien die vrouwen in de overgang hebben.
Deze stemmingswisselingen zijn inmiddels algemeen geaccepteerd en vinden we heel gewoon.
Maar bij een zwangere vrouw hoort dit op een of andere manier niet.

Als je zwanger bent schijn je per definitie gelukkig te moeten zijn. Nou, helaas geldt dan lang niet voor iedereen.

Zoals al gezegd er zijn vrouwen die erg sterk reageren op al die wisselingen van hormonen en hierdoor zelfs depressief kunnen raken.

Dus als je je neerslachtig voelt en je vindt het eigenlijk allemaal helemaal niet zo leuk, denk dan niet dat er iets aan jou mankeert. Het is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen.

Gelukkig gaat het bij velen over rond de 16e week, maar helaas zijn er ook vrouwen die de hele zwangerschap door puur depressief zijn.
Pas als het kind geboren is zijn zij weer gelukkig.

Probeer je niet schuldig te voelen en praat erover met je verloskundige, je partner en met goede vrienden. Ben je echt depressief en vind je er allemaal niets meer aan, zoek dan hulp!

Je verloskundige of arts is bekend met het fenomeen dat sommige zwangeren echt last hebben van depressies en zullen het echt niet raar vinden. Trek dan ook aan de bel!!

Wist je dat er speciale poli’s zijn voor zwangeren met depressieve klachten, de zogenaamde POP poli’s vind je in het hele land. Dit bewijst nog maar eens dat je echt niet de enige bent…

Gebruik jij genoeg melk(producten)?

Als je minimaal 1000 mg calcium per dag inneemt verlaag je het risico op het krijgen van pre-eclampsie met maar liefst 55%!

Pre-eclampsie is een ernstige vorm van hoge bloeddruk, de meest voorkomende complicatie in de zwangerschap.

Bloedend tandvlees in zwangerschap:

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft gezwollen, rood, gevoelig tandvlees dat bloedt bij het flossen of poetsen. Deze tandvleesontsteking, zwangerschapsgingivitis genoemd, wordt deels veroorzaakt door hormonale veranderingen die je tandvlees gevoeliger maken voor de bacteriën in  tandplak.

Ontstekingen in je mond geven niet altijd bloedend tandvlees of andere klachten, maar zijn wel een risico voor de zwangerschap. Ontstekingen verhogen het risico op vroeggeboorte.

Verzorg je gebit daarom extra goed én bezoek de tandarts een keer extra om te laten controleren of je last hebt van de zogenaamde pockets (ruimte tussen je tanden en tandvlees) waar ontstekingen kunnen zitten.

Babyopkomst heeft een aantal fantastische online zwangerschapscursussen ontwikkeld.

Zo hebben we drie cursussen die je voorbereiden op je bevalling, gegeven door verloskundigen.

Fit en in balans bevallen. Een actieve en complete zwangerschapscursus die je niet alleen voorbereid op je bevalling maar er ook voor zorgt dat je lekker fit blijft in je zwangerschap. Een combinatie van zwangerschapsyoga, mindfulness en ZwangerFit, zo krijg jij the best of both worlds.
Grip op je bevalling. Een zeer complete, nuchtere en moderne beval cursus ontwikkeld door verloskundige Sandra Vuik.

Liever iets minder nuchter en vooral focussen op ontspanning en mindset? Kijk dan eens naar de online cursus Hypnobirthing van verloskundige Doete Reitsma

Onze cursussen zijn een volwaardige vervanging van een ‘gewone’zwangerschapscursus en worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Interessant om te lezen bij 14 weken zwanger:

Meest gestelde vragen bij 14 weken:

Kan niet bestaat niet zeggen we natuurlijk altijd, maar het is niet heel waarschijnlijk dat je je baby al voelt. Bij een tweede of volgende kindje voel je hem gemiddeld bij 16-17 weken voor het eerst. Een eerste kindje meestal zo rond de 20 weken.

Dat verschilt heel erg per persoon. Het eerste trimester wordt voor veel zwangeren gekenmerkt door misselijkheid en moeheid, dit gaat meestal rond 13 weken over of wordt veel minder.

In het derde trimester wordt je kindje en baarmoeder steeds zwaarder waardoor er klachten optreden van bekkenpijn, lage rugpijn, minder makkelijk bewegen en maagzuur.

In het tweede trimester, waar jij nu in zit, voelen de meeste zwangeren zich fit en hebben weinig klachten. Een mooie tijd om op pad te gaan voor je babyuitzet, de babykamer aan te pakken en misschien nog een laatste vakantie samen in te plannen.

 

 

3 maanden zijn 13 weken, je bent nu dus 3 maanden en 1 week zwanger

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.