Week 17. De baby krijgt vingerafdrukken

Week 17. De baby krijgt vingerafdrukken

Week17

Van week tot week zwangerschap week 17

De baby: Deze week kan de baby voor het eerst geluiden van buitenaf horen. Dit betekent dus ook dat extreme geluiden de baby kunnen laten schrikken en bij langdurige blootstelling aan heel harde geluiden kan er gehoorschade ontstaan.
De hersenen zijn overigens nog niet voldoende ontwikkeld om geluiden ook te kunnen interpreteren.

Er ontstaat een vetlaagje op de huid van de baby, het huidsmeer. Dit beschermt de huid van de baby tegen de invloeden van het vruchtwater en zorgt ervoor dat de huid zacht en heel blijft.

Ook ontstaan er kussentjes in de vingers en krijgt de baby zijn eigen typerende vingerafdruk. De baby kan zijn vingers nu ook buigen en een vuist maken.

Je verloskundige  kan, als de baby er goed voor ligt, het geslacht op een echo zien.

Jij: Niet alleen je buik wordt dikker
Zwangere vrouwen stralen is een veelgehoorde kreet. Door de betere doorbloeding van je lichaam krijgt je huid ook een andere uitstraling, dat is wat men ziet. Daarnaast is je haar vaak wat voller in de zwangerschap.
Door de andere hormonen in je lijf valt er minder haar uit dan buiten de zwangerschap én de betere doorbloeding van de haarzakjes zorgt voor meer groei van haar. Geniet van je stralende uiterlijk. Geef je huid en haar de extra aandacht die het verdient, maar doe het zoveel mogelijk met natuurlijke producten.

Dagelijks kom je in aanraking met allerlei chemische stoffen. Van veel chemische stoffen, waar je echt tig keer per dag mee in contact komt, blijkt uit onderzoek dat ze waarschijnlijk hormoonverstorend werken op je baby.

Als dit je eerste kindje is, dan zullen nog niet veel mensen aan je vragen of je zwanger bent. Meestal heb je nu nog niet echt een dikke buik. Als je bloot op je rug ligt kan je de welving van de baarmoeder wel zien, maar met kleren aan zien de meeste mensen nog niets. De bovenkant van je  baarmoeder reikt nu tot ongeveer 2-3 vingers onder je navel. Natuurlijk komt het ook voor dat het al wel duidelijk zichtbaar is dat je zwanger bent. Ieder lijf is tenslotte anders. Maar als je nog niet echt iets ziet, maak je geen zorgen. het komt echt wel dat iedereen je gaat aanspreken op je zwangerschap. Soms tot vervelends toe  😛

Als je al eerder een kind hebt gehad, dan zal je merken dat de buik nu flink begint te groeien. Je moet nu toch echt positiekleding gaan dragen.
Bij een tweede of volgende kind kan je hele buik en maagstreek al vrij vroeg gaan uitzetten, terwijl de baarmoeder daar nog helemaal niet zit.
Dit komt omdat je lichaam een soort herinnering heeft aan de vorige keer. Je spieren weten dat ze toch weer worden opgerekt en verslappen al snel, het lijkt dan of je al een gigantische dikke buik hebt.

Bij een tweede kindje kun je, door de verslapping van de buikspieren, nu al last hebben van harde buiken en lage rugpijn. Een zwangerschapssteunbroekje kan helpen tegen dit soort klachten.

Volop bezig met het shoppen voor je babyuitzet? Vergeet onze babyuitzet gids niet te lezen! Je vindt hier niet alleen de complete uitzetlijst, maar ook onafhankelijke informatie over alle producten die je nodig hebt voor je baby (en jezelf).
Enkele artikelen die we extra onder je aandacht willen brengen:

Verder naar week 18

 


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
Klachten zwangerschap Klachten tweede trimester

Van bandenpijn tot lage rugpijn, alle klachten in de tweede drie maanden van je zwangerschap.

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...
Kind erkennen Kind erkennen

Ben je niet getrouwd dan kan het zijn dat je je kind moet erkennen om als ouder geregistreerd te worden.

meer lezen ...
Bezoek tandarts in de zwangerschap Bezoek tandarts

Hoe raar het ook klinkt: tandvleesproblemen geven een verhoogd risico op vroeggeboorte. Laat daarom wat vaker je gebit controleren als je zwanger bent.

meer lezen ...
Harde buiken Harde buiken

Je kunt al vroeg in de zwangerschap last hebben van harde buiken. Is het erg?

meer lezen ...
Rugpijn Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of verminderen.

meer lezen ...
Blaasontsteking Blaasontsteking

In de zwangerschap heb je een verhoogde kans op een blaasontsteking. De verhoogde kans op een blaasontsteking in de zwangerschap komt omdat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder. Hierdoor moet je heel vaak plassen, maar er blijven ook makkelijker restjes urine in de blaas zitten. Bovendien bevat de urine meer […]

meer lezen ...
vakantie in de zwangerschap Op vakantie in de zwangerschap

Heerlijk nog even erop uit voordat de baby geboren wordt. Maar waar moet je op letten als je als zwangere naar het buitenland gaat?

meer lezen ...
Stress in de zwangerschap Omgaan met stress

We zijn allemaal druk, willen of moeten (van wie?) heel veel. Stress ligt op de loer

meer lezen ...
Autogordel tijdens zwangerschap goed dragen Autogordel goed dragen

Ook als zwangere moet je de autogordel dragen. Belangrijk is wel dat je de gordel op de juiste manier draagt nu je buik dikker wordt.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen