Week 19. 16 cm en 250 gram

Week 19. 16 cm en 250 gram

Week19

Van week tot week zwangerschap week 19

De baby, 16 cm en 250 gram, gaat smaken herkennen. Eet jij iets zoet, dan wordt het vruchtwater ook zoet en zal de baby er meer van gaan drinken. Bitter lust hij niet… Als jij gevarieerd eet leert je baby alle smaken al kennen, dit kan helpen om een makkelijke eter te krijgen. Probeer in de zwangerschap bijvoorbeeld zoveel mogelijk verschillende groenten te eten zodat je baby de smaken al kent.

Wees zuinig op je bekkenbodem:
Je bekkenbodemspieren hebben het zwaar te verduren tijdens de zwangerschap. Deze spieren liggen als een soort halve bal onder in je buik en ondersteunen je inwendige organen als je blaas, baarmoeder en darmen.

Door de zwangerschap komt er veel druk op de bekkenbodem en worden de spieren slapper. Bij sommige vrouwen worden ze zo slap dat ze last krijgen van incontinentie (plas niet op kunnen houden). In de loop van de zwangerschap heeft ongeveer de helft van de vrouwen last van ongewild urineverlies. Je bent dus echt niet de enige. Probeer je bekkenbodemspier dagelijks te oefenen. Op zwangerschapsgym leer je hoe dit moet, maar je kunt het ook op de website lezen.

Nog even tijd voor elkaar
Als dit jullie eerste kindje is, zal jullie leven straks drastisch veranderen.  Veel stellen onderschatten dit. Het ouderschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven.
Tijd voor elkaar valt niet mee in de eerste jaren van het ouderschap. Probeer in de zwangerschap dicht bij elkaar te blijven. Steek tijd in elkaar en je relatie.
Misschien nog even lekker samen op vakantie? Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je naar het buitenland gaat.

overgewicht_zwangerGroei ik niet teveel/te weinig?
Hoe gaat het met je gewicht? De zwangerschap is geen periode om te lijnen, maar opletten met wat je eet is zeker wel verstandig.
Wist jij dat je baby ook zwaarder wordt als jij veel snoept of vet eet? Check hoe het zit met jouw gewichtstoename

Interessant om nu te lezen:

Verder naar week 20


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Verlofregelingen Verlofregelingen

Welke verlofregelingen zijn er als je zwanger bent? Hoe zit het precies met zwangerschapsverlof? Hoeveel dagen heeft je partner recht op verlof? Wat als je werkloos of ziek bent? En hoe is het geregeld als je zelfstandige bent?

meer lezen ...
Kind erkennen Kind erkennen

Ben je niet getrouwd dan kan het zijn dat je je kind moet erkennen om als ouder geregistreerd te worden.

meer lezen ...
vakantie in de zwangerschap Op vakantie in de zwangerschap

Heerlijk nog even erop uit voordat de baby geboren wordt. Maar waar moet je op letten als je als zwangere naar het buitenland gaat?

meer lezen ...
Stress in de zwangerschap Omgaan met stress

We zijn allemaal druk, willen of moeten (van wie?) heel veel. Stress ligt op de loer

meer lezen ...
Slaapprobleem; 2e drie maanden

Deze periode wordt voor veel vrouwen gekenmerkt als een rustige periode waarin ze zich goed voelen. Klachten als misselijkheid en zo moe voelen zijn zo goed als over, tenminste voor de meeste vrouwen. Dit komt omdat het hormoon progesteron niet meer zo snel stijgt en je lichaam langzaam maar zeker gewent raakt aan alle veranderingen. […]

meer lezen ...
Slaapproblemen ; welke slaaphouding is het beste als je zwanger bent? Slaapproblemen: slaaphouding

De beste slaaphouding is op je linkerzij. Waarom?

meer lezen ...
Keizersnede bij eerdere bevalling Keizersnede bij eerdere bevalling

Wat is het beleid als je bij een eerdere bevalling een keizersnede hebt gehad? Als een eerdere bevalling is geëindigd in een keizersnede (sectio caesarea), dan zal je voor ieder volgend kind in het ziekenhuis moeten bevallen onder leiding van de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige (verloskundige die in het ziekenhuis werkt). Dit wil niet zeggen […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen