Week 21. Je baby kan echt horen

Week 21. Je baby kan echt horen

Week21

Van week tot week zwangerschap week 21

De Baby
De tandknoppen voor de volwassen tanden vormen zich nu achter de knoppen van de melktanden. De knoppen voor de melktanden waren al eerder gevormd.

De huid is inmiddels niet doorzichtig meer.
Er worden witte bloedlichaampjes gemaakt die belangrijk zijn voor het afweersysteem.
De longen blijven zich verder ontwikkelen, maar voordat ze zo ver zijn dat ze zuurstof kunnen opnemen en koolzuur kunnen uitscheiden, moet er nog heel veel gebeuren. De baby krijgt zijn zuurstof en voeding tot aan de geboorte via de navelstreng.

De kleine gaat steeds meer en fanatieker bewegen. Hij maakt wel 200 tot 300 bewegingen per dag. Toch voel je die lang niet allemaal en als het je eerste kindje is voel je hem misschien helemaal nog niet.

Vanaf nu begint het gehoor van de baby te werken (hij kon al eerder horen, maar de hersenen konden de geluiden nog niet interpreteren), hij kan nu gaan reageren op harde geluiden. Soms kan je merken dat de baby bepaalde geluiden niet prettig vindt, hij gaat dan protesteren door flink te gaan bewegen. Maar je kunt je baby ook gaan wennen aan allerlei geluiden, bijvoorbeeld de stem van papa en bepaalde muziek.

Jij:

Striae, kun je het voorkomen?
Waarom de één striae krijgt en de ander niet weten we niet precies. Jonge vrouwen lijken eerder last te krijgen van een gesprongen huid dan vrouwen die al wat ouder zijn.
Er zijn veel middeltjes te koop die beloven dat ze striae voorkomen, maar helpen ze echt?

Ik blijf maar zo moe
Als zwangere heb je een verhoogd risico om bloedarmoede te krijgen. Een bekende klacht van bloedarmoede is moeheid.
Toch hoeft je moeheid niet perse te betekenen dat je bloedarmoede hebt. Misschien ben je gewoon te druk?

Hoe is het met jouw gewicht?
Per gewichtscategorie (ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht, obees) gelden er adviezen hoeveel je mag aankomen in de zwangerschap.
Groei jij netjes volgens de richtlijn? In onze tool Mijn gewicht kun je niet alleen zien hoeveel jij mag aankomen, maar ook bijhouden of je netjes binnen de lijntjes blijft.

Wat heb je nog nodig?
Check onze uitzetlijst nog een keer en lees bij de artikelen die je nog moet kopen waar je op moet letten voor je de winkel in gaat.
Een goede voorbereiding voor je aankopen zorgt ervoor dat je je niets laat aansmeren en precies koopt wat jij nodig hebt.

Interessant om nu te lezen:

Verder naar week 22

 


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Is het veilig, voeding en gezondheid Is het veilig: voeding en gezondheid

Welke Franse kaas mag wel? En paracetamol, kan dat? Extra vitaminen?

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...
Zwangerschapscursussen, het aanbod is groot. Waar let je op? Zwangerschapscursussen

Er is veel keuze als het gaat om zwangerschapscursussen, maar ook veel kwaliteitsverschil.

meer lezen ...
Slaapprobleem; 2e drie maanden

Deze periode wordt voor veel vrouwen gekenmerkt als een rustige periode waarin ze zich goed voelen. Klachten als misselijkheid en zo moe voelen zijn zo goed als over, tenminste voor de meeste vrouwen. Dit komt omdat het hormoon progesteron niet meer zo snel stijgt en je lichaam langzaam maar zeker gewent raakt aan alle veranderingen. […]

meer lezen ...
Blaasontsteking Blaasontsteking

In de zwangerschap heb je een verhoogde kans op een blaasontsteking. De verhoogde kans op een blaasontsteking in de zwangerschap komt omdat de blaas van zijn plaats wordt gedrukt door de groeiende baarmoeder. Hierdoor moet je heel vaak plassen, maar er blijven ook makkelijker restjes urine in de blaas zitten. Bovendien bevat de urine meer […]

meer lezen ...
Bloedarmoede Bloedarmoede

Als zwangere heb je een hoger risico op bloedarmoede. Hoe voorkom je het?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen