Week 25. 32 cm en ongeveer 700 gram

Week 25. 32 cm en ongeveer 700 gram

Week 25 Zwangerschap van week tot week

Je partner kan contact maken met de baby door een hand op jouw buik te leggen. Als de baby wakker is zal hij daar naar toe zwemmen. Ook is het zinvol om met de baby te praten zodat hij de stem van je partner leert herkennen.

Week25

Veelvoorkomende klachten
Bandenpijn: Door de fikse groei van de afgelopen weken worden je banden opgerekt.

De banden lopen van de zijkant van je baarmoeder naar je schaambot en via je lieskanaal naar je zitbeen. Als de banden overrekt raken, kan dit een scherpe, stekende pijn geven aan de zijkant van je baarmoeder, laag in de onderbuik of in je vagina. Warmte helpt om bandenpijn te verminderen, een warme kruik biedt dus uitkomst.

Daarnaast helpt het om je buik te ondersteunen. Door de verslapping van je spieren (bij een tweede is dit erger en heb je vaak ook eerder en vaker last van de banden) krijgt de zwaarder wordende baarmoeder minder steun en hangt de baarmoeder dus echt aan je banden.
Een zwangerschapspantybroekje neemt de functie van de buikspieren over en zorgt ervoor dat de baarmoeder minder aan de banden hangt. Hierdoor heb je vaak minder last van bandenpijn en ook lage rugpijn neemt af.

holle_bolle_rugLage rugpijn: Door het zwangerschapshormoon worden de verbindingen tussen je wervels en andere beenderen minder sterk. Daarnaast is de zwaarder wordende baarmoeder een hele belasting voor je rug. Veel vrouwen gaan een andere houding aannemen en krijgen een holle rug. Er zijn aardig wat dingen die je zelf kunt doen om lage rugpijn te voorkomen/verminderen.

Verder is het belangrijk om goede schoenen te dragen als je zwanger bent en niet te zwaar te tillen, niet te rekken en strekken.
Als bovenstaande niet helpt kan een zwangerschapspantybroekje ook uitkomst bieden.

Slapende handen: Deze klacht wordt veroorzaakt door de verminderde ruimte die er is in de tunnel in je onderarm waar de zenuwen voor je handen en vingers doorheen lopen. We noemen het “het carpale tunnelsyndroom”. Door vocht en opgezet weefsel wordt de ruimte in de carpale tunnel te klein. De zenuwen komen knel te zitten met als gevolg dode vingers, tintelingen en soms is het behoorlijk pijnlijk. Natuurlijk geven onze verloskundigen tips om de klachten te verminderen.

Over deze klachten, maar ook over alle andere veelvoorkomende klachten lees je meer info op de site.

Spataderen – aambeien, wat gebeurt er toch met je lijf
Soms lijkt het wel of je lichaam niet meer van jou is. Er verandert zoveel dat je je eigen lijf soms niet herkent.
Spataderen en aambeien zijn één van de vervelende veranderingen waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen.

Is dit normaal?
Nog zo iets wat verandert aan je lichaam en waarvan je zult denken “moet dat nou”: Vaginale afscheiding.
Gedurende de zwangerschap verandert er veel in je afscheiding. Het wordt meer en ruikt soms ook anders. Maar je hebt ook een verhoogd risico op vaginale infecties.
Wat is normaal en wanneer is er iets aan de hand?

Irritant !!!
Ken je dat, mensen die denken alles te mogen zeggen of iedereen die zomaar aan je buik zit. Als je zwanger bent lijkt het wel of allerlei normen en waarden van de omgeving veranderen. Zo irritant soms. Lees onze top 10 van irritantste opmerkingen.

Interessant om nu te lezen:

Verder naar week 26

 

 

 


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Seks in de zwangerschap Seks in de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?

meer lezen ...
Rugpijn Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht in de zwangerschap. Je kunt zelf veel doen om deze klacht te voorkomen of verminderen.

meer lezen ...
Slapende handen, tintelende vingers Slapende handen, tintelende vingers

Tintelende vingers, slapende handen, wat kun je er tegen doen?

meer lezen ...
Bandenpijn in zwangerschap Bandenpijn

Er zijn verschillende soorten bandenpijn. Zo herken je het.

meer lezen ...
Incontinentie Incontinentie

Kun jij je plas niet ophouden, je bent zeker de enige niet…

meer lezen ...
Navelstrengbloed opslag Navelstrengbloed opslag

Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over spectaculaire genezingen met behulp van stamcellen of berichten van ouders die een kindje hebben gekregen om een ouder broertje of zusje te genezen. Naast de berichten in het nieuws is er een commercieel bedrijf wat zich toelegt op de opslag van navelstrengbloed van jullie kindje en in […]

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen