Je bent 29 weken zwanger

Je bent 29 weken zwanger

De baby  29 weken:

baby 29 weken zwanger

Hij begint antistoffen tegen bepaalde ziektes uit het bloed van zijn moeder te halen. Hierdoor zijn pasgeborenen goed beschermd tegen allerlei virussen en krijgen niet zo snel een griepje of een kinderziekte als mazelen of bof.

De baby heeft inmiddels wimpers en wenkbrauwen. Het hoofdhaar is nog niet echt aanwezig.

Hoe groot is de baby bij 29 weken?

De baby is nu ongeveer 36 cm lang en weegt zo’n 1200 gram (1,2 kilo). In deze periode van je zwangerschap groeit je baby gemiddeld zo’n 200 gram per week.

In de laatste 11 weken groeit hij ´nog maar´ zoń 12 centimeterin lengte, maar wordt zijn gewicht circa 3 keer zoveel.

Jij 29 weken zwanger:

Je buik bij 29 weken:

Je baarmoeder reikt in week 29 ongeveer tot halverwege je navel en het puntje onderaan je borstbeen.
Omdat je baarmoeder inmiddels zo groot is, kunnen je andere organen in de buikholte wat klachten gaan geven. Ze worden immers flink weggedrukt.

Een stekende pijn rechts onder je ribbenboog? Je lever protesteert tegen de beperkte ruimte die hij over heeft.

Klachten en symptomen bij 29 weken:

Ook maagzuur wordt veroorzaakt doordat je maag steeds meer in de knel komt te zitten.

Moe, lamlendig? Er kan sprake zijn van bloedarmoede. Je kunt zelf veel doen met je voeding om bloedarmoede te voorkomen.

Vis is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby, zeker in deze laatste maanden is het heel belangrijk dat je voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt.

In het derde trimester van je zwangerschap ontwikkelen de hersenen van de baby zich heel snel.

Allerlei zenuwverbindingen worden aangelegd en versterkt, om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen zijn omega-3 vetzuren nodig.

De ontwikkeling van de hersenen van je baby kun je stimuleren met omega-3-vetzuren. Deze zitten met name in vette vis.

Houd je niet van vis? Dan is het advies om een supplement te gebruiken.

Nu je buik steeds dikker begint te worden kan het handig zijn om andere standjes uit te proberen tijdens de geslachtsgemeenschap. Ook bekkenpijn kan een reden zijn om een andere houding aan te nemen.

Onrustige benen:

Veel zwangeren krijgen in het derde trimester last van onrustige benen, ook wel het restless leg syndroom genoemd. Helaas weten we nog niet zo goed waar het door wordt veroorzaakt. Wel weten we dat veel blijven bewegen helpt, dit hoeft echt niet intensief sporten te zijn, dagelijks een flinke wandeling is prima.

Spataderen en striae:

Het wordt er allemaal niet mooier op ;) Spataderen, en niet alleen op de benen, komen bij veel zwangeren voor.

Ook striae is zo´n bekend verschijnsel waarvan je hoopt dat jij ervan verschoont blijft. De industrie wil ons doen geloven dat smeren met allerlei (dure) middeltjes helpt. Maar is dat ook zo?

Nog niet gestart met een zwangerschapscursus?

Dat is écht jammer, geloof ons een goede voorbereiding helpt écht om je bevalling soepeler te laten verlopen en na die tijd met een positief gevoel aan je bevalling terug te denken. Er is veel onderzoek gedaan naar de reden van een negatieve bevalervaring en hieruit komt telkens weer naar voren dat vrouwen zelf aangeven dat ze (achteraf gezien) niet goed voorbereid waren en dat hierdoor dingen ze overkwamen in plaats van dat ze zelf de regie in handen konden houden. Bij een goede cursus leren ze je niet alleen wat er op welk moment tijdens de bevalling in je lijf gebeurt, maar zeker ook hoe jij de pijn hanteerbaar kunt houden én wat je kunt doen als je bevalling niet verloopt zoals je gehoopt had.

Voor een klasje ben je inmiddels waarschijnlijk te laat, deze beginnen allemaal tussen de 20 en 24 weken. Maar gelukkig is er nog genoeg tijd om je voor te bereiden (liefst ook samen met je partner of de persoon die jou gaat begeleiden tijdens je bevalling) met een online cursus.

Interessant om te lezen 29 weken zwanger:

Meest gestelde vragen 29 weken zwanger:

Nee, er moet niks. Maar je doet jezelf er wel een groot plezier mee. In een goede cursus leer je niet alleen wat er op welk moment van de bevalling in je lijf gebeurt, maar vooral ook welke tools jij (en laten we je partner niet vergeten) kunt inzetten om de pijn hanteerbaar te maken.

Helaas ben je te laat om nog in een klasje te starten, maar gelukkig is er genoeg aanbod in online cursussen waar je nu nog prima mee kunt starten

Je zit nu in de 7e maand, 6 maanden en 3 weken om pcies te zijn

Jazeker, vanaf 24 weken zullen artsen alles doen om de baby te laten overleven. Waren de overlevingskansen bij 24 weken nog maar 50%, inmiddels zijn die zo´n 90%. Blijft wel dat je baby over het algemeen het beste af is om nog minimaal 8 weken lekker bij jou te blijven. Als een baby bij 29 weken geboren wordt ligt hij over het algemeen nog een paar weken op een gespecialiseerde IC (NICU), deze zijn alleen in academische ziekenhuizen aanwezig, hierdoor zullen veel ouders verder moeten reizen om bij hun baby te zijn. Gelukkig zijn er Ronald mc Donald huizen waar de ouders kunnen verblijven als ze dat willen om zo toch dicht bij hun baby te zijn.

sandra vuik verloskundige en hoofdredacteur baby op komst

Sandra Vuik

Verloskundige en hoofdredacteur

Dit bericht delen of bewaren?

Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.