Week 3. Bevruchting heeft plaatsgevonden

Week 3. Bevruchting heeft plaatsgevonden

Week 3 zwangerschap van week tot week

Jazeker, nu ben je zwanger (al weet je het nog niet). Binnen in je buik zijn een eicel van jou en een zaadcel van je partner versmolten. Nog niet te zien met het blote oog, maar dit wordt echt een baby, jullie baby!

Eind vorige week of begin deze week vindt de bevruchting plaats.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken en maar 1 zaadcel zal het lukken om de eicel daadwerkelijk te bevruchten. Zodra de eicel bevrucht is, sluit de wand van de eicel zich en wordt deze ondoordringbaar voor andere zaadcellen.
Één eicel wordt dus altijd maar door één zaadcel bevrucht. Tweelingen ontstaat dus niet door een dubbele bevruchting van één eicel.

Bij een ééneiïge tweeling is er wel sprake van maar één eicel (het woordt zegt het al), maar deze eicel is ook gewoon door één zaadcel bevrucht. Alleen splitst deze eicel zich binnen enkele dagen na de bevruchting in twee identieke cellen. Slechts 30% van de tweelingen betreft een ééneiïge tweeling. Een ééneiïge tweeling is volkomen identiek aan elkaar een heeft dus altijd hetzelfde geslacht en lijkt als twee druppels water op elkaar.

Week03Bij een tweeeiïge tweeling is er sprake van een dubbele eisprong. Normaal komt er tijdens een ovulatie maar één eicel vrij, een enkele keer springen er dus twee eicellen. Als die beide bevrucht worden, door twee verschillende zaadcellen dus, dan is er sprake van een tweeeiïge tweeling. Een tweeeiïge tweeling lijkt niet meer op elkaar dan een broer en zus. Ze hebben genetisch materiaal van dezelfde ouders, maar kunnen onderling net zoveel verschillen als broertjes en zusjes. Het krijgen van een tweeeiïge tweeling is erfelijk. Maar alleen van de vrouw haar kant. Het gaat er namelijk om dat de dubbele eisprong erfelijk is.

Eind van deze week zal de zygote (het bevruchte eitje) aankomen in de baarmoederholte en zich proberen in te nestelen. Als het de bevruchte eicel niet lukt om zich in te nestelen, sterft het af en zul je gewoon ongesteld worden zonder ooit te weten dat je toch heel even zwanger bent geweest.

Interessant om nu te lezen:

Verder naar week 4

 

 


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Foliumzuur Foliumzuur

Vanaf wanneer gebruik je foliumzuur en waarom eigenlijk?

meer lezen ...
To do zwangerschap, eerste drie maanden To Do 1e trimester

Wat moet je allemaal regelen in de eerste drie maanden?

meer lezen ...
Voeding in de zwangerschap Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

meer lezen ...
Verloskundige tijdens zwangerschap Jouw verloskundige tijdens de zwangerschap

Wat mag je verwachten van je verloskundige tijdens de zwangerschap?

meer lezen ...
Bloedonderzoek in de zwangerschap Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind.

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen