Week 8. Je baby begint voor het eerst op een mensje te lijken

Week 8. Je baby begint voor het eerst op een mensje te lijken

Van week tot week zwangerschap week 8

raspberryJouw zwangerschap week 8: De baby is ongeveer 14 mm lang, gemeten vanaf de billen tot en met het hoofdje (zonder de beentjes dus). Dat is ongeveer net zo groot als een framboos.
Het heeft al echt de vorm van een superklein mensje.
Het hoofdje is rond maar de ogen zitten nog ver naar de zijkant. Het hoofdje is bijna de helft van het totale embryo. De mond en tong worden gevormd maar de mond kan nog niet open. Aan de handen ontstaan de vingers. Alleen zijn de vingers nog niet los van elkaar. Er zit een vlies tussen (soort zwemvliesjes). Deze Week08week beweegt de baby nog niet. Vanaf 9 weken beginnen de eerste kleine bewegingen.

 

JIJ: Bespreek met je partner of jullie onderzoek willen laten doen naar eventuele afwijkingen bij jullie baby. Alleen als je 36 jaar of ouder bent krijg je de onderzoeken vergoed.

Misselijkheid is één van de meest voorkomende klachten in deze periode, net als moeheid.
Bandenpijn, een scherpe stekende pijn laag in je onderbuik, komt ook vaak voor, we noemen dit ook wel groeipijn. Sommige vrouwen omschrijven het als menstruatie-achtige buikpijn.

Hoewel je baarmoeder nog heel klein is, zo groot als een citroen, zit bij veel vrouwen de gewone kleding niet lekker meer. Je lijf verandert al flink en er is vaak sprake van wat extra vetafzetting op buik en heupen waardoor een gewone broek/rok niet lekker meer zit. Tijd voor je eerste positiekleding?

Pijnlijke borsten? Koop een goede zwangerschapsbeha. Deze ondersteunt je groeiende borsten beter dan een gewone beha en door gebruik van andere materialen en geen naden is een zwangerschapsbeha vriendelijker voor je borsten.

Wil je  wekelijks informatie over de ontwikkeling van je baby EN veranderingen bij jezelf per mail ontvangen?  Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven. Geschreven door verloskundigen. Ze bieden je extra begeleiding in je zwangschap en vertellen je per week wat voor klachten je kunt hebben en vooral; Wat kun je er tegen doen…Natuurlijk bevatten ze ook mooie afbeeldingen van de foetus in die week van de zwangerschap

Registreer dus snel en geniet van onze vele tips en praktische adviezen.

Wij verkopen geen adressen aan anderen, wees dus niet bang voor spam via ons!!!

Heb ik voedingssupplementen nodig?
Er bestaat veel onduidelijkheid over het wel of niet nodig hebben van voedingssupplementen. Als je gezond en voldoende eet, volgens de richtlijnen zoals eerder aangegeven, heb je in principe niets extra’s nodig (behalve foliumzuur natuurlijk).
Er is echter een uitzondering op deze regel, namelijk vitamine D. Je hebt tijdens de zwangerschap extra vitamine D nodig voor de botopbouw van jouw kindje. Vitamine D zorgt ervoor dat kalk (calcium) goed uit de voeding wordt opgenomen, zodat de botten en tanden goed opgebouwd worden. Onze huid maakt zelf vitamine D onder invloed van licht en de voeding (melk, margarine, halvarine, vlees) levert ook vitamine D. Helaas is dit niet genoeg.

Daarom krijgen alle zwangeren het advies om per dag 10 microgram vitamine D extra te slikken. Als je een multipreparaat voor zwangeren gebruikt, zit hier al vitamine D in, kijk op de verpakking, je hoeft het dan niet extra te nemen.

Weet je niet precies of je wel gezond genoeg leeft en waarom dat eigenlijk zo belangrijk is voor je baby? Dan hebben we speciaal voor jou de online cursus Voeding en zwangerschap. In 16 duidelijke online lessen leert diëtiste Anouk je dat een gezonde leefstijl echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Met onze tool Mijn gewicht kun je jouw gewichtstoename bijhouden en zie je in één oogopslag of je groeit volgens de richtlijnen.

Wil je iedere week met 1 klik alle info zien die deze week voor jouw interessant is, inclusief de ontwikkeling van je baby in die week? Onze tool Mijn zwangerschap is afgestemd op jouw zwangerschapsduur en laat je per dag zien wat er gebeurt in je zwangere lijf, met je baby en wat je zoal moet regelen.

Registreer je nu

Meld je nu aan en geniet van alle extra's van Babyopkomst

Ben je al ingeschreven? Klik hier om in te loggen
Nog niet aangemeld? Klik hier om je in te schrijven!

Ga je deze week voor het eerst op controle? Bereid je goed voor. Lees alles over de eerste controle op de site

 

Jouw TO Do lijst voor deze week:

  • Maak een lijst met alle gegevens die je verloskundige van je nodig heeft
  • Meld je aan bij Moeders voor Moeders als je dat nog niet gedaan hebt en help andere vrouwen om ook zwanger te worden
  • Koop een goede beha die je borsten extra steun geeft en geen irriterende naden heeft
  • Oriënteer je op de mogelijkheden van onderzoek naar aangeboren afwijkingen
  • Beperk het gebruik van allerlei chemische middelen

Interessant om nu te lezen:

 

Verder naar week 9


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...
Kraamzorg, wat mag je verwachten? Kraamzorg; wat mag je ervan verwachten?

Wat doet een kraamverzorgster wel en niet? Kraamzorg bij bevalling: Bij een thuisbevalling wordt de kraamverzorgster door de verloskundige gebeld. Afhankelijk van wat jullie afgesproken hebben komt de kraamverzorgster aan het begin van de bevalling om jou extra te ondersteunen óf pas tegen de tijd dat je zo’n 8-8 cm ontsluiting hebt waarbij ze vooral […]

meer lezen ...
Indicaties voor PND

In Nederland gaan we vrij conservatief om met het onderzoek naar aangeboren afwijkingen in de zwangerschap. Waar in andere landen iedereen die zwanger is onderzoek kan laten doen zonder medische indicatie, is het in Nederland alleen mogelijk als een zwangere een indicatie heeft waardoor er een verhoogd risico is op een aangeboren afwijking. Zwangeren die […]

meer lezen ...
De eerste controle De eerste controle

Bereid je goed voor op de eerste controle bij je verloskundige.

meer lezen ...
Misselijkheid in de zwangerschap Misselijkheid

Hoewel er meestal gesproken wordt over ochtendmisselijkheid, is dit een verwarrende term, heel veel zwangeren zijn immers de hele dag, bij vlagen, misselijk.

meer lezen ...
Bloedonderzoek in de zwangerschap Bloedonderzoek

Het bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap is ontzettend belangrijk voor de gezondheid van moeder en kind.

meer lezen ...
vermoeidheid Vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel gehoorde klacht, zeker in de eerste 12-14 weken en aan het eind van de zwangerschap. Wat kun je er tegen doen?

meer lezen ...
Pijn onderbuik in zwangerschap Pijn onderbuik in zwangerschap

Er zijn vele oorzaken voor pijn in de onderbuik. Wat is het en kan het kwaad?

meer lezen ...
Plichten werkgever zwangerschap Plichten werkgever

Wat zijn de plichten werkgever zwangerschap? Zodra je de werkgever van je zwangerschap op de hoogte hebt gesteld van je zwangerschap,  is de werkgever verplicht je te wijzen op eventuele risico’s die je werk met zich meebrengt voor de zwangerschap of je ongeboren kind. Je werkgever is ook verplicht je werksituatie zo aan te passen […]

meer lezen ...
Borstvoeding & Zwangerschap Borstvoeding & Zwangerschap

Al tijdens de zwangerschap bereiden je borsten zich voor op de borstvoeding.

meer lezen ...
Welke test is wanneer geschikt Welke test is wanneer geschikt

Welke test is wanneer geschikt als je onderzoek wilt laten doen naar aangeboren afwijkingen?

meer lezen ...
Echo zwanger Echo

Welke echo’s kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen