Week 13. De baby kan zijn hoofdje draaien

Week 13. De baby kan zijn hoofdje draaien

Week13

Van week tot week zwangerschap week 13

Jouw zwangerschap week 13 De baby: Aan het eind van deze week is je baby geheel gevormd. Nu is het een kwestie van groeien en de functies van de diverse organen verder verbeteren. De longen zijn nog lang niet klaar maar wel volledig aangelegd en zo is het met de meeste organen. Het is er allemaal, het werkt ook al maar nog lang niet zoals het zou moeten. Het lichaam van de baby is bedekt met fijne donshaartjes, lanugo genaamd. Als de baby netjes op tijd geboren wordt, zal het meeste van deze haartjes weer verdwenen zijn. Bij te vroeg geboren baby’s zie je vaak dat ze nog bedekt zijn met deze haartjes.

De nek is inmiddels ook volledig gevormd en de baby kan zijn hoofdje dus alle kanten op bewegen.

De baby is nu ongeveer 7 cm lang.

Jij in je zwangerschap week 13:  Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een grapefruit.
Menstruatie-achtige krampen worden veroorzaakt door de groei van je baarmoeder. De baarmoeder zit vast aan diverse banden. Vroeg in de zwangerschap kun je vooral last hebben van de korte banden die lopen van de voorkant van je baarmoeder naar je schaambot. Door de groei van je baarmoeder komt er spanning op die banden en dit kan de menstruatie-achtige krampen veroorzaken. Een warme kruik op de pijnlijke plek helpt vaak heel goed.

Voor veel zwangere vrouwen is de periode van zo vreselijk moe zijn en misselijkheid (bijna) over. Je lichaam begint langzaam maar zeker te wennen aan het zwanger zijn waardoor de bekende klachten afnemen of zelfs al over zijn.

Je zwangerschap is nu het tweede trimester ingegaan. Wordt het eerste trimester voor de meeste vrouwen gekenmerkt door zich niet lekker voelen en moe zijn, het tweede trimester is voor de meeste vrouwen een periode van zich prima voelen. Je hebt het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Anderen zullen dit ook aan je zien, je straalt en oplettende mensen zullen aan je uitstraling zien dat je zwanger bent.

Hoogste tijd om je te gaan voorbereiden op alles wat je nodig hebt voor je baby. In ons dossier Babyuitzet vertellen we je precies wat je nodig hebt én waar je op moet letten bij je aankopen. Mooi is immers niet de enige eis bij je aankopen, veiligheid is minstens zo belangrijk!

Babymoon: Het tweede trimester is ook een prima periode om samen nog even vakantie te vieren, de zogenaamde Babymoon wordt ook in Nederland steeds populairder. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen of dingen die je zou moeten weten voor je naar het buitenland vertrekt.

Welke zwangerschapscursus past bij jou? Als verloskundigen (babyopkomst is site van verloskundigen mocht je dit nog niet weten 😛 ) zien wij dagelijks het verschil tussen vrouwen die een goede zwangerschapscursus hebben gevolgd en vrouwen die dit niet deden. Investeer aub in een goede cursus.

Let bij je keuze op wie de cursus geeft. Helaas zijn er geen keurmerken voor zwangerschapscursussen wat ervoor zorgt dat iedereen die het leuk vindt een cursus kan gaan geven. Wij zijn hier sterk op tegen. Een goede cursus moet echt gegeven worden door een deskundige. Dit kan een verloskundige zijn (onze voorkeur), maar ook een fysiotherapeut die zich heeft bijgeschoold in begeleiding van zwangeren. Om jou te leren wat je op welk moment van de bevalling kunt doen en hoe jij ervoor zorgt dat je bevalling een positieve ervaring wordt moet de docente echt goed weten waar ze het over heeft en hoe een bevalling verloopt..

Er is heel veel keuze in zwangerschapscursussen, we hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Geen zin of tijd om naar een klasje te gaan? Wij (als verloskundigen) hebben diverse online cursussen voor je ontwikkeld. Zo kun jij (liefst samen met je partner) je heerlijk thuis prima voorbereiden op de bevalling. Omdat onze cursussen worden gegeven door verloskundigen worden ze vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

Wil je  wekelijks in je eigen mailbox nog uitgebreidere informatie over de ontwikkeling van je baby EN veranderingen bij jezelf ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven. Geschreven door verloskundigen. Ze bieden je extra begeleiding in je zwangerschap en vertellen je per week wat voor klachten je kunt hebben en vooral; Wat kun je er tegen doen…Natuurlijk bevatten ze ook mooie afbeeldingen van de foetus in die week van de zwangerschap

Schrijf dus snel in en geniet van onze vele tips en praktische adviezen.

Wij verkopen geen adressen aan anderen, wees dus niet bang voor spam via ons!!!

Registreer je nu

Meld je nu aan en geniet van alle extra's van Babyopkomst

Ben je al ingeschreven? Klik hier om in te loggen
Nog niet aangemeld? Klik hier om je in te schrijven!

Verder naar week 14


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

Kraamzorg

Tijdens de eerste controle bij de verloskundige, krijg je meestal een inschrijfformulier mee voor kraamverzorgster. In principe moet je de kraamverzorgster voor de 16e week van je zwangerschap aanvragen. Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar kent wel een eigen bijdrage. In 2015 is deze eigen bijdrage € 4,15 per uur. Afhankelijk van hoe je verzekerd […]

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
Gewichtstoename zwangerschap Gewichtstoename zwangerschap

Onze tool ‘Mijn gewicht’ helpt je om niet teveel of te weinig aan te komen in je zwangerschap.

meer lezen ...
babyuitzet; inkopen voor je baby en jezelf Inkopen voor je baby en jezelf

LEUK, op pad voor de babyuitzet! Maar voor je de winkel ingaat zijn er een aantal dingen die je zou moeten weten. In ons Dossier babyuitzet lees je precies waar je op moet letten. Want MOOI is niet de enige eis! Ons dossier Baby uitzet geeft je volledig onafhankelijke informatie over alles wat je nodig […]

meer lezen ...
Seks in de zwangerschap Is het veilig; seks

Er is zoveel onduidelijkheid over seks in de zwangerschap, wat mag nu wel en wat liever niet?

meer lezen ...
De complete checklist babyuitzetlijst Checklist / babyuitzetlijst

Volg onze uitzetlijst en je weet zeker dat je niets tekort komt én je laat je niets meer aanpraten.

meer lezen ...
Welke test is wanneer geschikt Welke test is wanneer geschikt

Welke test is wanneer geschikt als je onderzoek wilt laten doen naar aangeboren afwijkingen?

meer lezen ...
Obstipatie (verstopping) Verstopping

Verstopping, met een duur woord obstipatie, komt veel voor in de zwangerschap. Door de invloed van hormonen tijdens de zwangerschap is je darmwerking minder dan anders. Bovendien neemt je lichaam in de zwangerschap meer vocht op, waardoor de ontlasting minder smeuïg en soepel is. Daardoor kan verstopping (obstipatie) ontstaan. Belangrijk bij obstipatie (verstopping) is dat […]

meer lezen ...
Vervolgcontroles in de zwangerschap Eerste controle, vervolgcontroles

Wat gebeurt er tijdens de vervolgcontroles bij je verloskundige?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen