Week 16. 10 tot 11 cm lang en erg mager nog

Week 16. 10 tot 11 cm lang en erg mager nog

Week16

Van week tot week zwangerschap: week 16

De baby: De gehoorgang ontwikkelt zich steeds beter maar de baby kan alleen nog geluiden van jou horen. Geluiden van buitenaf zijn nog niet hoorbaar voor de baby. Maar omdat jouw stem ook in je lichaam doorklinkt, kun je nu wel beginnen om voor je baby te zingen.

De benen zijn inmiddels langer geworden dan de armen. Het hoofdje is in verhouding nog vrij groot, maar het lichaam begint aan zijn inhaalslag. Het verschil wordt dus steeds kleiner.

De baby is nu ongeveer 10-11cm lang en weegt ongeveer 130 gram. Piepklein nog. Maar al een heel minimensje. Hoewel de baby geen adem hoeft te halen (krijgt zuurstof via de navelstreng) maakt hij wel adem bewegingen, hierbij komt vruchtwater in de longetjes die hij later er weer uitperst.

De baby is nu over zijn hele lijfje bedekt met fijne haartjes, het lanugo. Deze haartjes laten later in de zwangerschap weer los. Als een baby te vroeg geboren wordt, is hij nog bedekt met dit lanugo.

De baby kan inmiddels flink heen en weer springen. De zwemvliesjes tussen de tenen en vingers zijn verdwenen. Hij drinkt van het vruchtwater en plast dat ook weer uit.

Eigenlijk is de baby in aanleg nu helemaal klaar, alles zit erop en eraan. Hij moet alleen nog groeien en de organen moeten rijpen.

Jij in je zwangerschap week 16: De gewichtstoename is in deze periode ongeveer een pond per week. Maar als je minder groeit is dat helemaal niet erg. Als je er maar op let dat je gezond en voldoende eet. Lijnen is uit den boze, je mag best opletten dat je niet alles naar binnen stopt, maar als je echt lijnt dan ontstaan er afvalstoffen en die zijn schadelijk voor je baby.

Met onze tool Mijn gewicht krijg je niet alleen advies hoeveel jij mag aankomen in de zwangerschap, maar ook tips hoe je netjes op gewicht blijft. Verder kun je je gewicht bijhouden zodat je makkelijk kunt zien of je groeit volgens de richtlijnen.

Vind je dat je teveel groeit? Let eens op verborgen en natuurlijke suikers. Fruit en vruchtensappen bevatten heel veel natuurlijke suikers.
Matig je tot 2 stuks fruit per dag en drink weinig of geen vruchtensap.

Was je vorige kindje een dikkerd, zonder dat hier een medische oorzaak voor was? Let dan zeker op je voeding. Natuurlijk blijf je gezond en voldoende eten, maar door niet te snoepen en wat magerder te eten zul je zien dat deze baby veel minder dik wordt. Alle suikers en vetten die jij naar binnen stopt, zetten immers ook aan bij je baby.
Wil je weten of je voldoende eet en alle stoffen binnen krijgt die je nodig hebt nu je zwanger bent? Doe mee met ons voedingsprogramma.

20 weken echo
Rond deze tijd zal je verloskundige je vragen of je bij 20 weken een screeningsecho wilt. Veel stellen zullen zonder nadenken volmondig JA zeggen. Maar realiseer je dat deze echo geen pretecho is. Natuurlijk is het altijd leuk om je baby te zien, maar de 20 weken echo is een echo waarbij de hele baby wordt nagekeken. De echo is bedoeld om eventuele lichamelijke afwijkingen bij je kindje op te sporen. Praat samen goed over de keuze voor deze echo, wil je alles weten is de vraag?

Hoe ga jij je voorbereiden op je bevalling? Steeds minder vrouwen volgen een zwangerschapscursus en dat is heel erg jammer. Als verloskundigen merken we het echt wie wel of niet een cursus gevolgd heeft. Een goede cursus zorgt er voor dat je beter weet wat er op je afkomt tijdens de bevalling en vooral hoe jij met de pijn kunt omgaan. Want bevallen doet pijn, maar er is een verschil tussen pijn hebben en pijn lijden. Jouw mindset is hierbij ontzettend belangrijk. Vrouwen die angstig zijn werken (onbewust) hun bevalling tegen, weeën zwakken af en je bevalling duurt langer als je bang bent.
Als je een goede cursus volgt krijg je niet alleen alle info over wat er in je lijf gebeurt bij de bevalling, maar krijg je ook handvatten en tools hoe je weeën opvangt, hoe je met pijn omgaat én hoe jouw mindset invloed heeft op je bevalling.

Wij hebben de meest gekozen zwangerschapscursussen voor je op een rijtje gezet.

Geen zin om naar een klasje te gaan? Op babyopkomst.tv bieden we je ONLINE bevalcursussen aan. Geen tijd is dus niet langer een excuus, je volgt deze cursussen op ieder vrij momentje waar en wanneer jij maar wilt.

Interessant om te lezen in de zwangerschap week 16:

Verder naar week 17.


Interessante artikelen voor deze zwangerschapsweek

20 weken echo 20 weken en/of specialistische echo

De 20 weken echo is een medische echo bedoelt om te kijken of je baby geen afwijkingen heeft. M.b.v. de echo kunnen veel aandoeningen die goed zichtbaar zijn (open rug, hartafwijkingen, nierafwijkingen, afwijkingen aan het skelet, open buikwand, gespleten gehemelte ed) worden opgespoord. De twintig weken echo is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. […]

meer lezen ...
Mijn zwangerschap Mijn zwangerschap

Volg jouw zwangerschap per DAG. Afgestemd op jouw zwangerschapsduur. Volop tips, adviezen en weetjes.

meer lezen ...
tips voor gezond eten in de zwangerschap Tips om makkelijk gezond te eten

Gezond eten is echt geen hogere wiskunde, ook jij kunt het met behulp van onze tips.

meer lezen ...
Gewichtstoename Gewichtstoename

Hoeveel jij mag aankomen bereken je met onze BMI calculator.

meer lezen ...
To Do 2e trimester To Do 2e trimester

Van erkennen tot je baby-uitzet. Zoveel te regelen in de tweede drie maanden.

meer lezen ...
Spataders en aambeien in de zwangerschap Spataders

Spataders en aambeien zijn een veelvoorkomend probleem. Kun je ze voorkomen?

meer lezen ...

Minimaal 3 tekens

Jouw Tools Wijzers en Gidsen