Autostoeltjes; vervoer zo lang mogelijk achteruit

Ouders plaatsen hun kind vaak veel te vroeg in een vooruit kijkend autostoeltje.

Ouders blijken vaak al bij 9 maanden over te stappen op een groep 1 stoeltje wat vooruitkijkend wordt geplaatst (er zijn ook groep 1 stoeltjes die achteruit geplaatst kunnen worden)

Onderzoek wijst uit dat het nekje van kleine kinderen niet sterk genoeg is om de klap op te vangen als het stoeltje vooruit wordt geplaatst.
Als een stoeltje achteruit kijkend wordt geplaatst komt er bij een ongeluk veel minder geweld op de nek waardoor er minder nek- en hoofdletsel optreedt. De krachten die op de nek komen bij achteruit kijkend zijn  5 keer minder dan bij vooruitkijken bij een frontale botsing.
Om die reden is het in Amerika verplicht om kinderen tot de leeftijd van 2 jaar achteruit kijkend te vervoeren en in de Scandinavische landen worden kinderen zelfs tot 4 jaar achteruit kijkend vervoerd in de auto.

Vervoer je kind zo lang mogelijk achteruit kijkend!

Wacht in ieder geval met je kind in een vooruitkijkend stoeltje te plaatsen tot het te zwaar is voor een groep 0+ stoeltje, of te lang. Als de bovenkant van de oren boven de rand van het stoeltje uitkomt is het tijd om over te stappen naar een groter stoeltje.

In de gecombineerde groep 0+/1 kunnen alle stoeltjes zowel achteruit- als vooruitkijkend geplaatst worden, hierdoor kun je je kind langer achteruit vervoeren. Het nadeel van deze stoeltjes is wel dat je ze niet met kind en al makkelijk uit de auto pakt, je kunt ze daardoor ook niet op het onderstel van je kinderwagen plaatsen.

Ook zijn achteruit kijkende zitjes in groep 0+/1 of groep 1 wat lastiger te installeren en nemen ze meer ruimte in.

Probeer dus altijd of het wel past in de auto(‘s) waar het stoeltje in moet.

Op zoek naar een uitgebreide keuze in autostoeltjes? Kijk eens bij Babylux: keuze uit heel veel merken en soorten autostoeltjes.

Zo hebben ze een aparte afdeling voor autostoeltjes die je vanaf de geboorte kunt gebruiken en is de Doona, autostoel en kinderwagen in één , heel populair.

Dankzij de Doona autostoel en kinderwagen in één hoef je geen aparte wandelwagen meer mee te nemen. Deze groep 0+ autostoel tover je immers met één druk op de knop om tot een veilige en comfortabele kinderwagen. Ideaal voor een uitstapje met je kindje van 0 tot 15 maanden.