Badderen – BabyUitzet

Babyuitzet; wat heb je nodig om je baby in bad te doen?

Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep. Je baby wordt niet vies en de billetjes, het enige wat wel vies wordt,  reinig je meerdere malen per dag.
Maar wat heb je allemaal nodig om je baby in bad te doen en vooral ook, hoe doe je je baby veilig in bad.

Wat heb je nodig:                                                   

 • Babybad of bad emmer
 • Badstandaard
 • Bad thermometer
 • Haarborstel en kam
 • Hydrofiele washandjes
 • Hydrofiele luiers (om je baby mee af te drogen)
 • Emmer om het badje mee te vullen en later het water in weg te laten lopen.
 • Babyzeep en –shampoo
 • Aankleedkussen
 • Handdoek of hoes om aankleedkussen
 • Eventueel een badzitje (lees ook veilig in bad)

Waar let je op bij aankoop van het babybad?

In principe hebt je twee keuzes, een baby bad, waar vele varianten op zijn, of een bad emmer, door velen een TummyTub genoemd, maar dat is een merknaam.

                    

In een badje is het makkelijker om je baby vast te houden, zeker in het begin als alles nog onwennig is. De emmer vinden de meeste baby’s heerlijk. Ze ontspannen er volledig in en het lijkt alsof ze zich terug voelen in de baarmoeder. In de emmer zie je dat baby’s de foetus houding weer aannemen. Het veilig vasthouden van je baby is in de emmer wat lastiger, maar de kraamverzorgster kan je dit prima leren en na een paar keer is het onwennige eraf.

Naast een badje of baby emmer heb je een standaard nodig.

Let op de volgende zaken bij aankoop van een badstandaard:

 • Jullie lengte. Een badstandaard die te laag is vraagt echt veel van je rug. Let dus goed op dat je een standaard koopt waarbij je in een goede houding je baby in bad kunt doen
 • De standaard bevat dwarsstangen die voorkomen dat het badje eraf kan schuiven OF doppen waardoor het badje niet kan schuiven.
 • Het inklapmechanisme moet stevig verankert kunnen worden zodat het bad niet spontaan kan inklappen.

Er zijn ook standaarden te koop die op jullie badrand geplaatst kunnen worden. Dit lijkt handig, je kunt het badje immers zo met de slang van het bad vullen en weer in het bad leeg laten lopen. Maar de houding die jij moet aannemen om je baby in bad te doen is erg onhandig als je het badje op jullie bad zet. Zeker als jullie bad een ombouw heeft sta je met je voeten ver van het midden van het bad af, je moet dus voorover buigen om bij je baby te komen. Daarnaast is de badstandaard die je op jullie bad zet minder hoog dan dat je een badstandaard op de grond hebt staan. Dus je moet en buigen en ver van je af werken, niet zo goed voor je rug dus.

Baby veilig in bad, hier moet je op letten:

Stap voor stap doe je zo je baby veilig in bad:

1) Zorg dat de kamer waar je baby in bad gaat minimaal 21 graden is. Je baby ligt een tijd bloot omdat ze wordt gewassen op het aankleedkussen en later wordt afgedroogd en aangekleed en koelt dan makkelijk af. Een warme kamer is dus echt belangrijk.

2) Leg alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik. Denk hierbij aan:

 • 2 hydrofiele luiers (om je baby mee af te drogen),
 • 2 hydrofiele washandjes
 • Schone luier
 • Rompertje
 • Kleertjes
 • Sokjes
 • Eventueel mutsje (eerste dagen na geboorte)
 • Omslagdoek of badcape
 • Thermometer
 • Zet een emmer om de vieze luier en een emmer voor de vuile kleertjes binnen handbereik

3) Wikkel de kleertjes en hydrofiele luiers om een warme kruik, zo krijgt je baby lekker warme kleertjes aan. Begin met de kleertjes en sokjes en eventueel het mutsje, dan het rompertje en vervolgens wikkel je daar de hydrofiel luiers omheen.

Luiers leg je tegen de omwikkelde kruik aan, die heb je immers het eerste nodig.

4) Vul het badje met water van 38 graden, de goede watertemperatuur om je baby in bad te doen is 37 graden, maar het water koelt nog wat af voordat je zover bent dat je baby echt in het bad gaat. Controleer de watertemperatuur met de badthermometer.

Als je een thermostaatkraan hebt, controleer dan met de badthermometer of de temperatuur die op je kraan is ook echt klopt met de temperatuur die het water heeft. Als dat zo is kun je in het vervolg de emmers voor het badwater vullen door je kraan op de stand te zetten waarbij het water 38 graden is. Controleer de watertemperatuur die uit de kraan komt nog wel een paar keer om te controleren of het niet sterk wisselt.

Meestal gaan er 2 emmers die ¾ gevuld zijn in het badje.

4) Was je handen zorgvuldig

5) Zodra het badje gevuld is haal je je baby uit bed en begin je met je baby uit te kleden en wassen.

Laat je kind NOOIT alleen achter in bad!Of nu de telefoon gaat of de deurbel, je laat je baby nooit alleen, ook niet als ze in een badzitje zit.

Moet je de deur opendoen, haal je baby dan uit bad, wikkel haar in een omslagdoek en ga samen de deur opendoen.

Een badzitje wordt door sommige ouders als extra veilig gezien, dat is het niet! Ook in een badzitje kan je kind in een oogwenk onder water terecht komen met het hoofdje. Een badzitje kan fijn zijn als je moeite hebt om je baby te ondersteunen, maar is nooit een vervanging voor je eigen handen. Dus ondanks het badzitje houd je een baby ook altijd zelf vast! Als je kind wat groter is en zelfstandig kan zitten, dan kan je hem zelf  in het badzitje laten zitten, maar ook dan mag je je kind NOOIT alleen laten.

Ben je klein behuisd, er zijn opklapbare badjes te koop voor zowel pasgeborene als voor wat grotere kinderen.  Let wel op, niet alle opklapbaren badjes zijn geschikt voor pasgeborene. Er zijn ook opklapbare badjes te koop voor wat grotere kinderen die je in de douchebak zet zodat je kind toch lekker kan badderen zonder dat je een bad hebt.

Bekijk onze video: veilig in bad

’s Morgens of ’s avonds in bad?

Laten we voorop stellen dat je baby zeker niet iedere dag in bad hoeft, liever niet zelfs. De babyhuid is teer, water, en zeker zeep, drogen het huidje uit. Zolang je baby niet rondkruipt word ze niet vies en is ’s morgens het  gezichtje wassen voldoende voor de ene dag en in bad op de andere dag. De billetjes, het enige wat wel vies wordt, reinig je immers bij iedere verschoning.

Of je je baby liever ’s morgens of ’s avonds in bad doet is natuurlijk aan jou, maar een tip is wel dat baby’s vaak moe worden van in bad gaan. Als je baby moeite heeft met slapen kan het helpen om haar wat later op de avond in bad te doen. Daarna nog even de laatste voeding en vervolgens heerlijk slapen.

Onder de douche met je baby:

Veel jonge ouders zal het raar overkomen, maar baby’s vinden onder de douche vaak heerlijk!

Je kunt je pasgeborene dan ook zonder probleem mee nemen onder de douche. Maar let wel op! Een baby wordt best glibberig als je onder de douche staat, gebruik dan ook geen zeep, spoel gewoon lekker af. Als je de billetjes voor het douchen schoonmaakt is water meer als voldoende.

Als je baby nog erg klein is, is het handig om het douche ritueel te doen als je samen met je partner bent. De één gaat met de baby onder de douche, de ander pakt de baby aan en droogt hem af als het ritueel klaar is. Vervolgens kun je zelf verder douchen.

Als je baby wat groter is kun je de baby in een baby stoeltje zetten als de baby klaar is met douchen, wikkel haar in een voorverwarmde doek en jij kunt jezelf verder wassen, afdrogen en daarna je baby afdrogen en  aankleden.


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...
Checklist veilig huis

De meeste ongelukken met kleine kinderen gebeuren in en rondom het eigen huis. Is jouw huis babyproof?

meer lezen ...
veilig slapen Veilig slapen – BabyUitzet

Veilig slapen voor je baby, er zijn een aantal zaken van belang. Hieronder noemen we ze allemaal: De temperatuur van de babykamer moet tussen de 16 en 18 graden zijn voor het slapen Je baby ligt altijd op haar rug te slapen Je kind slaapt in een slaapzak of onder een deken en laken Zet […]

meer lezen ...