Draagdoek goed gebruiken – BabyUitzet

Wat is de juiste houding van je baby in de draagdoek of draagzak?

Even wat informatie over de ontwikkeling van de heupjes;
Baby’s  liggen in baarmoeder met gebogen heupjes en knieën.
Het duurt een aantal maanden voordat de gewrichten aangepast zijn aan een gestrekte positie. Voor een goede ontwikkeling van de heup- en kniegewrichten is het belangrijk dat er niet teveel strekbeweging in de heupen en knieën gedwongen wordt. Als de kop van de heup teveel in gestrekte stand gedwongen wordt kan hij de kom van het gewricht beschadigen of uit de kom schieten en zo heupdysplasie of dislocatie veroorzaken.

Bij volwassenen is de heup uit de kom erg pijnlijk, bij een baby niet omdat het nog zo flexibel is. Maar het is wel heel schadelijk voor een goede ontwikkeling van het gewricht.

Daarom is het heel belangrijk dat de baby met gebogen heupen, beentjes wat wijd en knieën ter hoogte van heupen, of iets hoger,  gebogen in de draagdoek/zak zit. Een gezonde heuppositie is beentjes iets wijd, heupen en knieën gebogen en dijen goed ondersteunt. De zogenaamde kikkerpositie. De bovenbeentjes worden tot de knieholtes ondersteund door de stof van de draagdoek of -zak.

De rug van je baby is iets rond, dit is de natuurlijke houding vanuit de baarmoeder. Het duurt tussen de 1 en 2 jaar voor je baby de volwassen S vorming krijgt. Daarom moet je baby in de draagzak ook iets gebogen gedragen worden.

Je baby kijkt naar jou, ook als hij al wat groter wordt. Met het gezicht van jou af wordt de rug in een te rechte positie gedwongen.

Het hoofdje van je baby ligt zijwaarts zodat je baby vrij kan ademen. Het hoofdje wordt aan de achterkant ondersteunt door de doek of zak zolang je baby het hoofdje nog niet zelfstandig op kan houden.


Gerelateerde Baby Uitzet artikelen

Draagdoek of draagzak Draagdoek of draagzak – BabyUitzet

Het dragen van je baby biedt vele voordelen voor jou en je kind.

meer lezen ...
Aankooptips draagdoek of draagzak Aankooptips draagdoek/draagzak

Lees onze tips waar je op moet letten als je een draagdoek of -zak gaat kopen

meer lezen ...
Soorten draagdoek draagzak Welke soorten draagdoek/draagzak zijn er

Wat is het verschil tussen draagdoek, draagzak of sling?

meer lezen ...
Goed gebruik van draagdoek of draagzak – BabyUitzet Gids Goed gebruik van draagdoek of draagzak – BabyUitzet Gids

Deze video legt uit hoe je je baby op juiste manier draagt

meer lezen ...
Zo draag je veilig en ergonomisch verantwoord Draagdoek; veilig en ergonomisch verantwoord

Zo draag je veilig en ergonomisch verantwoord.

meer lezen ...
checklist babyuitzet / uitzetlijst baby Checklist babyuitzet – BabyUitzet

Babyuitzet: De complete checklist babyuitzet / uitzetlijst voor je baby en jezelf: Klik op de linken voor meer  informatie over het betreffende product in je babyuitzet. Wij vertellen je dan waar je op moet letten vóór de aankoop. Babyuitzet: SLAPEN Babyuitzet: IN BAD O 2 kruiken O bad en/of tummytub O 2 kruikenzakken O badstandaard O wieg of ledikant O babyzeep […]

meer lezen ...